1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö.
Hititlerin Anadolu'ya kuzey Karadeniz üzerinden veya kuzeydoğudan, Kafkaslar üzerinden geldikleri ve Kızılırmak kavisinin kuzey kesimine yerleşmiş oldukları değerlendirilmektedir.
Bir dönem Anadolu coğrafyasının tek hakimi olan Hititler, Kayseri il sınırlarında pek çok tarihi mekanda antik dönemi aydınlatan önemli eserler bırakmışlardır.
Anadolu'da yaşayan halkları bünyesinde toplayarak büyük bir merkezi imparatorluk kurmayı başarmış olan Hitit İmparatorluğu başkenti Hattuşaş'tır. Bugün Çorum ilinin sınırları içinde yer alan Hattuşaş; Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.
MÖ 3000 yıllarında pek iyi bilinmeyen nedenlerden ötürü güneye doğru göçe başlayan Kuzey Avrupa kavimlerinden birisi olan Hititler, Anadoluya MÖ 2100-2000 yılları arasında Kafkasya üzerinden gelmişler ve Doğu ve Güneydoğu Anadoluya geçmişlerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan Kütahya, bilinen tarihi içinde Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı Dönemi uygarlıklarıyla Türkiye Cumhuriyeti'ne ulaşmıştır. Kütahya ili sınırları içinde kalan topraklarda yerleşen ve adı bilinen en eski halk Hitit'lerdir.
İsimleri de ilk olarak Het Oğulları namıyla Tevrat'ta geçmektedir. Zamanla çeşitli dillerde, tarih biliminde de bu isim benimsenmiştir. Fakat Türkçeye, Fransızca Hétéen kelimesinden geçtiği için, cumhuriyetin ilk yıllarında Hititler bu Fransızca telaffuzlarıyla Eti adıyla anılmıştır.
Hititler, MÖ 1600'lü yıllarda Anadolu'ya yerleşerek, Hattuşaş'ta bir imparatorluk kuran ve kökenleri Hint-Avrupa ailesine dayanan bir topluluktur. Hitit İmparatorluğu, MÖ 1300'lerin ortalarında en geniş sınırlarına ulaşarak, yukarı Mezopotamya'dan Doğu Akdeniz ülkelerine kadar yayılmıştır.
CEVAP: HATTUŞAŞ
Hititlerin ilk başkenti, aynı zamanda ilk şehride olan Neşa yada Kaniş'dir (Kültepe). Hititlerin daha sonraki başkenti ise bizim Boğazköy olarak bildiğimiz bu günkü Çorum ilinin sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş'dır.
- Hititler'in çok tanrılı bir din anlayışına sahip olmuşlardır. - Hititler, sanat açısından da oldukça gelişmiş olan bir medeniyettir. Öyle ki, kayaları düzleştirmek suretiyle tanrı kabartmaları yapmışlardır. - Hititlerde Kral hem başkomutan, hem baş yargıç hem de başrahip yetkileri olan bir kimseydi.
Hititçe veya Hitit dili (Hititçe: 𒉈𒅆𒇷; nešili veya nešaumnili), Tunç Çağı'nda Anadolu'da yaşamış Hititlerin veya dillerinde kendilerine verdikleri isimleri ile Neşalıların konuşmuş olduğu, Hint-Avrupa dillerinin Anadolu alt grubuna ait bir ölü dil.
Hitit devletinin kurucusu kimi kaynaklarda I. Hattuşili olarak belirtiliyor olsa da Telipinu fermanında aktarıldığı üzere, bir önceki kral Labarna'nın zamanında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinin fethedildiği anlaşılmaktadır.
* Hitit Devleti Eski Yakındoğu Devletleri'nin çoğunda olduğu gibi Teokratik bir Monarşi ile yönetilmekteydi.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö.
Bilinen, Hititlerin 1200 civarında görkemli başkentleri Hattuşaş da dahil,yurtlarını terkedip kayıplara karıştıkları. Güneydoğu'ya göç edip bu bölgelerde bulunan Aramiler (sonradan Süryaniler olmuşlar) Asurlular Fenikeliler ve başka halklarla karışıp kaynaşmışlar.
Buna göre ilk hükümdar çiftinin Hattice adı T/Labarna ve Tavananna, M.Ö. 15. Yüzyıldan itibaren Hitit kral çiftinin ünvanı olmuştur(7). Hitit'lerin dilinde ise Tabarna-"Egemen Kral", Tavananna-"Egemen Kraliçe" anlamlarına geliyordu.
Hitit ana yurdunun çekirdek bölgesi İç Anadolu ve de Orta Karadeniz Bölgesi'nde, Hititlerin Maraššantiya olarak adlandırdığı Kızılırmak ana hattı boyunca bulunmaktadır. “Hatti ülkesi” çeşitli tabiatı ve uzun ömürlü tarihiyle, Hitit medeniyetinin oluşmasına büyük katkıda bulunmuştur.
Hititler Marassantiya Nehri adını vermişlerdi.
Hitit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih MÖ XX-XII. yüzyıllar arasında Anadolu'da, XII-VIII. yüzyıllar arasında Hatay ve Kuzey Suriye'de devletler kurmuş olan eski bir ulus, Eti.
Hitit mitolojisi, Mezopotamya kaynaklarından esinlenmiş olmakla beraber, Hatti ve Hurri etkisinde de kalmıştır. Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Hitit kralları Anallarda, yaptıkları bütün savaş, barış vb. faaliyetlerini tarafsız bir şekilde anlatmışlardır. Bir nevi Hititlerin tanrılara hesap vermek için yazdıkları günlüğün ismidir. Anallar tanrılara hesap vermek amacıyla yazıldıkları için güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir.
Hitit dili ile Çerkez dili arasında büyük benzerlikler saptayan Arslan, Rastlantı olamaz. Bir köken birliği söz konusu. Bu coğrafyada mutlak bir dil alış-verişi var diye konuşuyor. Arslan, Çerkez-Adıge boyunun 12 lehçesiyle Abazaca ve Osetçe biliyor.
Geç Hitit eserleri üzerinde yazılar var, bu yazılar bilmediğimiz bir alfabe ile yazılmış. Hititlerin, tarihi kayıtlarda iki tane alfabesi olduğu yazılıdır. Birisi hiyeroglif alfabesi, diğeri ise çivi yazısıdır.
En eski uygarlıklardan biri olan Hittiler 5 bin yıllık tarihe sahiptir. Başkenti Hattuşa olan Hitit Uygarlığı, Çorum yakınlarında bulunmaktadır. İlk siyasi birliği sağlayan Hititler, meşruti yönetimi benimsemiştirler. Çivi yazısı ve hiyeroglifleri geliştiren Hititler, Hititçe ve Luvice dillerini konuşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri