Küçürek öykülerin diğer ismi minimal öykülerdir. Bu tür edebi yazıların en belirgin özelliği anlatılmak istenilen olay örgüsünü kısa şekilde ifade etmesidir. Küçürek Hikâye Nedir? En kısa anlamıyla Küçürek Hikâyeler; yazarlar tarafından düşünülen kurgunun en kısa ve net şekilde aktarıldığı edebi üründür.
Bu açıdan minimal öykü, çok kısa öykü, öykücük ya da Kısa öykü ile kıpkısa öykü gibi anlamlar üzerinden de ele alınır. Genelde gece 750 kelimenin altında olan hikayeleri olarak da ifade etmek mümkün. Birçok farklı amaç altında ve değişik yerlerde kullanılan önemli hikaye türleri içerisinde yer alır.
Küçümen hikaye türü günümüzde popüler olan bir yazım türü olmaktadır. Bu hikaye türünde olaylar kısa olarak anlatılmaktadır. Hikayelerde olduğu gibi olay örgüsü uzun ve detaylı bir şekilde anlatılmamaktadır. Kısa anlatımı ile daha akılda kalıcı ve etkileyici olmaktadır.
Hikâyelerde bireyin toplumsal ilişkileri çevresinden soyutlanarak gösterilir. KÜÇÜREK (MİNİMAL) HİKÂYE TÜRÜ: Resim, sinema gibi sanat dallarında ortaya çıkan minimal yaklaşım, hikâye türünü etkilemiştir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak 20. yüzyılın sonlarında küçürek hikâye ortaya çıkmıştır.
Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortázar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ...
İlgili 43 soru bulundu
Minimal hikâye (küçürek öykü), okurundan yaratıcılık bekleyen bir tarzdır, Kurgulanışı ve sunuluşu bakımından da okurun yaratıcı imgelemini harekete geçirici özelliklere sahiptir. Bu metinlerde her sözcük; ses, anlam ve çağrışım değeriyle başlı başına önemlidir.
postmodernizmin, küçürek öykü üzerinde nasıl bir tesire mazhar olduğunu gösteren eserleri bulmaktı.
Mustafa Kutlu, 1970'li yılların ardından Türk hikâyesinin öncü kalemlerinden biri olmuştur. Kutlu, günümüze kadar yazdığı hikâyelerinde, kullandığı dil, üslup, işlediği konular itibariyle kendine ait bir hikâye dünyası oluşturmayı başarmıştır.
✧ Çok kısa öykü 100-2000 kelime arasında olur. ✧ Kısa öykü 2000-3000 kelime arasında olur. ✧ Öykü 3000-20.000 kelime arasında olur. ✧ Novella 20.000-50.000 kelime arasında olur.
Türk edebiyatında ise kısa yazılan metinler olarak tabir edilir. Bu hikâye türündeki en büyük fark ise karakter veya yerler ilgili bilgilerin çok sık geçmemesidir. Öykünün bir alt sınıfı olarak ifade edilen minimal (küçürek) hikâye, günümüzde birçok kişi ve yazar tarafından da tercih edilir.
Küçürek Hikaye / 12.Sınıf Edebiyat Hikaye Ünitesi / Deniz Hoca +PDF📝 - YouTube.
Kısa bir anlatıdan bir öykü oluşturma çabası olan küçürek öykü, mesaj, öğüt, eğiticilik gibi didaktik gayelerin dışında bir anlatıma sahiptir. Küçürek öykü, okuyucuyu şaşırtmak, öykünün başını ve sonunu okuyucuya bırakmak, küçük ve sıradan duyguları etkileyici bir tarzda anlatmak özellikleriyle öne çıkar.
Bu gün iki yüz elli ile beş yüz sözcük arasındaki metinleri pek çok edebiyat eleştirmeni kısa öykü olarak adlandırma eğiliminde. Ama bu kadarını bile fazla bulanlar var. Kimileri ise küçürek öykü adıyla üst sınırı 100, alt sınırı ise 15-30 sözcükle sınırlamaktadır (Korkmaz 2011b: 14).
Bu kavram için ayrıca kısa kısa öykü, kıpkısa öykü, küçürek öykü, mini-kurmaca ya da minimal öykü isimlendirmeleri de kullanılmıştır. Ezop Masalları çok kısa öykülerin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilebilir.
Roman, hikâye, deneme, makale, gezi yazısı gibi türlerde ise sayfa sayısı en az 48 sayfa (3 forma) olmalıdır. 48 sayfanın altındaki eserlerde kitabınızın sırt kısmı çok ince olacak ve kitabın okunurluğu okur açısından zor olacaktır.
Küçürek öykü, dünya edebiyatında yaygın bir tür hâline gelmiş, özellikle kuramsal açıdan araştırmalara konu edilmiştir. Türk edebiyatında 1980'li yıllardan itibaren kendini gösterdiği bilinmektedir.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Uzun Hikaye (Mustafa Kutlu) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Küçürek Hikâye
Kahramanın daha çok kendi ruh hâli ve hayal dünyasını yansıttığı hikâyelerdir. Öykünün bir alt türüdür.Minimal öykü olarak da adlandırılır. Ağır basan öge olaydır Olay ögesi ikinci plandadır. Olaylar kahraman anlatıcı bakış açısıyla verilir.
3) Modern Hikaye: Modern hikaye diğer iki çeşitten farklıdır. Kişilerin her gün karşılaştıkları ve gördükleri fakat düşünemedikleri durumları farklı ve olağanüstü yollarla anlatılmasıdır. Tür Edebiyatında ilk temsilci Haldun Taner'dir.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
1 Bu öğelerden bazıları şunlardır: “1. Küçürek öykü, klâsik hikâyenin uyduğu serim, düğüm, çözüm fikrinden uzak yapıda bir kuruluşa sahiptir.
“Yazgının Ölçüsü Issız adaya bile düşsem özgür ve/veya yalnız değilim; çünkü aklım var.” (Korkmaz & Deveci, 2011:152) Küçük İskender'in Yazgının Ölçüsü isimli küçürek öyküsü tek cümleden ve başlıkla birlikte 14 sözcükten oluşan yoğun anlatıma sahip bir metindir.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri