Yapıların en önemli elemanlarından biri olan kolonlarda kullanılacak olan minimum donatı çapı Ø14'tür. Bu, 1.4 cm çapında donatı kullanılması anlamına gelir. Minimum boyuna donatı oranı %1'dir. Örneğin 30/90 bir kolonda minumum donatı alanı: 30×90=2700 ; 2700 x 0,01 = 27 cm² olmalıdır.
Donatı oranları için sınır değerlerin bu şekilde seçilmesinin nedeni, betonarme kolonlar için minimum donatı oranının %1, maksimum donatı oranının %4 olmasıdır [1, 29].
Betonarme elemanlarda donatı oranı, donatıların en kesit alanlarının toplamının, betonun brüt en kesit alanına oranıdır.
Dengeli donatı oranı, eğilme altındaki betonarme bir kirişin taşıma gücüne, çekme donatısının akması ve en dış basınç lifindeki betonun aynı anda ezilmesi ile ulaşılmasını sağlayan donatı oranıdır.
Bindirmeli eklerde, bindirme boyunca sargı donatısı bulundurulmalı ve sargı donatısının çapı, en az eklenen donatı çapının 1/3'ü veya ϕ8 olmalıdır. Bindirme boyunca en az 6 sargı donatısı bulundurulmalı ve sargı donatısı aralığı eleman yüksekliğinin 1/4'ünden (h/4) ve 200 mm'den fazla olmamalıdır (Şekil 14).
İlgili 36 soru bulundu
Minimum dikdörtgen kolon boyutları 25×30 cm iken yeni yönetmelikte 30×30 cm olarak belirlenmiştir.
Donatı, betonarme elemanı oluşturan iki asli unsurdan biridir. Beton basınca karşı çok iyi çalışan bir malzeme olmasına rağmen çekme dayanımı çok düşüktür. Çekme bölgesindeki gerilmeleri karşılamak üzere, bu bölgeye çelik çubuklar yerleştirilir. Betonarmede donatı olarak genellikle yuvarlak çubuklar kullanılır.
Etriyeler aralıkları 10 cm'den fazla olamaz. Kolonun kirişle birleştiği yerde 1.5 d (d = kiriş derinliği veya daha fazla olan yerlerde etriye aralığı 1,5 misli olabilir. Minimum etriye oranı ise % 0.2 den az olamaz, AIJ 71'e göre beton ve çelik emniyet gerilmeleri dep- rem anında % 50 artırılabilir.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Donatı tarama testi binaların kolon ve kiriş gibi taşıyıcı elamanlarında kullanılan donatı çubuklarının çap ve sıklığını herhangi bir kırma işlemi yapmadan , çok hızlı bir şekilde tespit eden bir test yöntemidir.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Beton içerisinde yüklerden edilgen durumda olan betonarme donatıları, koruyucu katmanları bozarak Fe(OH)2 çökeltir. Böylelikle donatının paslanmasına neden olur ve bu paslanma için ilerleme kaydeder.
Büyüyen ve değişen şehirlerin ihtiyacı olan her türlü alt ve üstyapıların yapımı konusunda zamanla farklı ölçekte imar planları oluşturulmaktadır. Bu planlarda donatı alanı olarak nitelendirilen; park, yol, yeşil alan, okul vb. kamu alanlarının birçoğunun özel/tüzel kişilere ait araziler üzerine konduğu bilinmektedir.
Donatı sınıfını ve korozyon seviyesini belirlemek için beton örtüsünü (paspayı) kaldırmanız ve gözle incelemeniz gerekmektedir. Bununla birlikte etriyelerin kanca açısı, donatı bindirme boyu, çift etriye vb. durumların tespit edilebilmesi için de gözlemsel inceleme yapmak gereklidir.
Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur. Dairesel kolonlarda en az donatı 6Ø14 tür. Kolonların alt ve üst kısımlarında etriye sıklaştırması yapılır.
Donatının betona kenetlendiği boya “Kenetlenme Boyu” denir. Bu boy çubuğun çapı ve akma gerilmesi ile büyürken, aderans gerilmesinin yüksekliği oranında küçülür. Donatılarda düz kenetlenme boyu(Lb): Lb= 0,12 x ø x (fyd/fctd) formülü ile hesaplanmaktadır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Kare ve dikdörtgen kesitli kolonlarda basit boyut hesabı
Kare ve dikdörtgen kesitli kolonlarda kısa kenar boyutu Deprem yönetmeliğine göre en az 30 cm olarak alınır. Buna göre kare kesitli bir kolonun en az boyutları 30x30 cm kesitli olabilir.
Bir noktadaki fonksiyon değeri bu noktanın hemen solundaki ve sağındaki noktaların fonksiyon değerinden küçük ya da onlara eşit ise bu noktaya yerel minimum noktası denir.
Kolon betonarme diyaloğunda sarılma bölgesi etriye aralığını 8 cm. 14'lük donatı çapı için 8 cm olarak düzenleyebilirsiniz.
Kolon ve kirişlerden geçen demirleri enine saran bir gereçtir. Deprem Yönetmeliğinde 135 derece uçları kıvrılmalıdır.
Betonarme binalarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacıyla beton içerisine konulan, özel şekillendirilmiş ve belirli çaplarla ayrılmış çelik çubuklara inşaat demiri veya donatı denir.
Başlat – Tüm Programlar – Donatılar menüsünden açılabileceği gibi klavyeden Windows+E tuş kombinasyonu ile de açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri