Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
Bu para üretme işine madencilik denir. Madencilik, kripto para birimi oluşturma sürecinin sonunda ödül olarak alınan belirli bir miktarda kripto para karşılığında yapılır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kripto para madenciliği ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştır.
Ülkemizde kripto para madenciliği yapmak suç mu? Hemen belirtelim. Kripto para madenciliğinin suç olduğuna ilişkin bir madde ya da hüküm yok.
Kripto Para Madenciliği (Mining) ve Vergilendirme
Gelir vergisi açısından ortaya çıkan bir başka husus ise Kripto Paraların “madencilik”(mining) yöntemiyle elde edilmesi sonucunda ortaya çıkan değerin nasıl vergilendirileceğidir. Mevcut mevzuat uyarınca kripto paralar üzerinden vergi kesilememektedir.
Kripto para madenciliğinin diğer adıyla mining, Bitcoin madenciliği ile başlamış olduğu bilinmektedir. Fakat Bitcoin' in güçlü şifreleme özelliği ve yüksek elektrik ihtiyacı mevcuttur. Bu sebeple şu anda evlerde kullanılan bilgisayarlarda Bitcoin madenciliği gerçekleştirilebilecek bir seçenek değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Mina bugünkü fiyatı ₺10.45 TRY, 24 saatlik işlem hacmi ₺104,780,205 TRY.
Mining yapmanın hiçbir zararı yok.
Herhangi bir bölgede yasaklanan bir işlem değildir. Her birey kendi seçtiği madencilik yöntemleriyle yasal olarak kazım yapmaya başlayabilir ve kazanç elde edebilir.
Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatırımcıları kripto para vergisi ödemekten muaf tutuyor.
İlk kripto para olan Bitcoin, 2008'in Kasım ayında adını duyurmaya başlamış fakat 3 Ocak 2009 yılında tam anlamı ile fonksiyonellik kazanmıştır. Hukuki bakımdan yasal bir ödeme aracı olarak kabul görmese de kripto paralarla yapılan alışverişler yasa dışı kabul edilmemektedir.
2019 yılında bitcoin madenciliği yapan makinelerin her bir bitcoin bloğu çözdüklerinde kazandıkları ücret; 878.782,75 TL olarak belirlenmiştir.
Buna göre, kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Bu durum madencilerin Bitcoin Cash'e inandıklarını ve hard fork işlemini desteklediğini gösteriyor. BitInfoCharts verilerine göre, Bitcoin Cash madenciliğinde 1 THash/s (saniyede 1 trilyon hash) işlem, ortalama olarak günde 1,3526 dolar kâr getiriyor. Bitcoin'de ise bu sayı 1,2275 dolar olarak ifade ediliyor.
kripto para birimlerini cpu, gpu, asic gibi bilgisayar bileşenleriyle "kazmaya" verilen genelgeçer isim.
Kripto para üretimi, madencilik olarak da adlandırılan, yazılım kullanılarak yapılan bir işlemdir. Burada kişiler mining cihazları ile kripto para üretimini gerçekleştirip, bu parayı sanal borsada kullanabilmektedirler. Bitcoin üretmek ile ilgili Türkiye'de herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Çünkü Ethermine tarafından yapılan duyuruyla birlikte Ethereum kazımının 15 Eylül 2022 tarihinde sona ereceği duyurulmuş oldu!
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Paribu 2021 yılında ne kadar vergi ödedi? 1,5 milyar TL'ye yakın vergi ödedik. Bazı kripto para borsalarının işlem hacimlerini botlarla büyük gösterdiğini biliyoruz.
Paribu, bünyesindeki kullanıcıların gerçekleştirdiği kripto para alım ve satım işlemlerinden komisyon geliri elde etmektedir. Burada yer alan komisyon geliri, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ticari kazanç kapsamına girmektedir.
Yapılmaz, Mining bitti artık.
En iyi mining ekran kartı tavsiyelerine gelecek olursak; MSI RTX 3090, Gigabyte RTX 3080, Asus RTX 3080 Ti, Gigabyte RTX 3070, Asus RTX 3060 Ti, Asus RX 6900 XT, Gigabyte RX 6700 XT, Gigabyte RX 6600, MSI RTX 2060 kazım gücü (MH/s) yüksek para kazandıran mining ekran kartı modelleri arasında yer alıyor.
Genel olarak mining yapılan kartı normal kullanılan bir karttan ayırt etmek çok zordur. Fakat mining yapılan kart daha hızlı ısınır. Hatta ilk açıldığında bile 40 derece ve üstü değerlerle çalışır. Bu bir kartın mining yapıldığını anlamanın en kolay yoludur.
Hızlı bir şekilde kontrol sağlamak için ctrl + alt ve delete tuşlarına basarak CPU'nun hangi seviyelerde olduğunu görebilirsiniz. Eğer boş halde bilgisayarınız yüzde 50 CPU kullanımı ve üzerine çıkıyorsa bu durumda kaçak mining yapmak söz konusu olabilmektedir.
Kripto para madenciliği yapmak için sadece bilgisayar işlemci gücü kullanılacaksa ekran kartı ve bazı diğer parçalar zarar görebilir. Çünkü madencilik işlemi yapabilmek için işlemci normalden çok çalışır ve dolayısıyla da aşırı ısınma gerçekleşir. Bu aşırı ısınma, parçaların zarar görmesine neden olabilir.
Ekran kartları ömür tarafında uzun süreler dayanabilen parçaların başında geliyor. Ortalama olarak 7 yıl gibi bir ömre sahip olan bu parçalar, gelişen teknoloji nedeni ile performanstan düşüş yaşayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri