Evden elde edilen kira geliri de yine tüm mirasçılara ait olacaktır. Miras kalan bu ev zaten miras bırakanca henüz yaşıyorken kiralanmış ve içinde kiracı bulunan bir ev ise; kira sözleşmesi bu sefer kiracı ve tüm mirasçılar arasında devam edecektir. Kiralayanın (ev sahibinin) ölmesi, kira sözleşmesini sona erdirmez.
Miras Kalan Ev İçin Diğer Mirasçı Zorla Kira Alabilir Mi? Miras kalan evde, mirasçıların biri veya birkaçı tarafından oturulduğu takdirde diğer mirasçıların geriye dönük kira isteme hakkı bulunmaktadır.
Miras kalan ev kiralanacaksa; tüm mirasçılar kararda söz hakkı sahibidir. Miras kalan ev, zaten kiracılı ise kira sözleşmesinde düzenleme yapılmalıdır. Kiracı ve tüm hak sahibi mirasçılar arasında kira dönemi ve bedeli belirlenmelidir. Her varis kiradan, payı oranında faydalanır.
Adi kira sözleşmelerinde mirasçılar yasal bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilirler. Konut ve çatılı işyerlerinde ise; ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları müddetçe taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebilirler.
Kendisine gayrimenkul miras kalan kişiler, bu gayrimenkulü kiralama veya satma hakkına sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
Kısacası yeni düzenleme uyarınca kira sözleşmesinin süresi ne olursa olsun fark yaratmayacak; kiracı öldüyse, kira sözleşmesi kural olarak devam edecek, ancak dilerlerse kiracının mirasçıları ken- dilerine tanınmış olan olağanüstü fesih hakkını kullanarak mevcut sözleşmeyi sonlandırabileceklerdir.
Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu da TBK'da düzenlenmiştir. Kiracının ise, kira bedelini ödeme borcu sözleşme bulunmakla birlikte kiralananı sözleşmeye uygun şekilde özenle kullanmalıdır. Kiracı temizlik ve bakım gibi olağan giderleri de ödemekle yükümlüdür.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
3. Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir? Kira tespit davasını, taşınmazın maliki, taşınmazı kiralayan, kiracı veya eğer bunlar ölmüş ise yasal mirasçıları açabilir.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Miras Paylaşımı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Murisin ölümünden sonra kalan terekenin paylaştırılması için kanunda verilen en uzun süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sona erdikten sonra açılan miras paylaşımı davaları reddedilmektedir.
İlgili kanun maddesi ile konut ve çatılı işyeri kiralarında ölen kiracının mirasçılarına ek olarak; ölen kiracının ortakları, ortakların aynı meslek ve sanatı yapan mirasçıları ve kiracı ile aynı konutta oturan kişiler de talepleri halinde kira sözleşmesine taraf olarak devam edebilecekleri belirtilmiştir.
Evi üzerinize nasıl alırsınız? Evi, mirasçılardan herhangi birisi tapu sicil müdürlüğüne müracaat ederek, kimlik aslı, fotoğraf, zorunlu deprem sigortası, mirasçılık belgesi, miras bırakana ait, ilgili vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi sunarak üzerine alabiliyor.
Miras kalan evin içinde mirasçılardan oturan varsa ecrimisil tazminatı talep edilebilir. Bu durumda intifadan men koşulunun yerine getirilmesi gerekir. Sözlü olarak yapılan intifadan men tanık deliliyle ispatlanabilir. Ayrıca mirasçıların yetkili kaymakamlığa tahliye için başvuruda bulunma hakları da vardır.
Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.
Mirasçılar da tahliye davası açabilir. Ancak bu durumda mirasçılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır. Dolayısıyla mirasçılar tarafından ortak bir ihtar gönderilmesi ve yine ortak bir tahliye davası açılması gerekir.
Kira tespit davasının masrafları genellikle davanın açıldığı taraf, yani davacı tarafından karşılanır. Bu masraflar, dava harcı, bilirkişi ücreti, avukat ücreti, tebligat masrafları ve gerekli olan diğer masrafları içerir. Ancak mahkeme sürecinin sonunda, yargıç genellikle masrafların nasıl paylaşılacağına karar verir.
Kira tespit davası harç hesaplama, davada talep edilen aylık kira bedelinden mevcut kira bedelinin çıkarılması ile yapılır. Gider avansı tebligat masrafları, bilirkişi ücreti, keşif ücreti için ödenen meblağdır. Ortalama 700 – 1000 TL masraf yatırılır.
Miras paylaşımı konusunda kardeşler arasında uyuşmazlık olması durumda yargısal paylaşma yoluna başvurulabilir. Yargısal paylaşma, miras paylaşımı davası ile sağlanır. Her bir mirasçı, sulh hukuk mahkemesinden mirasın paylaşılmasını talep edebilir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
5 yıllık ya da 10 yıllık kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Elbirliği ile mülkiyette (misalen söz konusu mülk ölen kişi adına kayıtlıdır ve mirasçılara intikali gerçekleşmemiştir) tüm paydaşların kira sözleşmesine imza koymaları şart, aksi halde çoğunluk bile imzalamışsa sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebiliyor.
Paylı Mülkiyette Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi
Paylı mülkiyette ise; pay ve paydaş çoğunluğu ile gayrimenkul kiraya verilebilir. Burada tüm ortakların rızası değil, payların ve paydaşların çoğunluğu ile kira ilişkisi kurulabilir. Burada açık veya örtülü icazet olup olmadığına bakılmalıdır.
Kira bedelinin tespiti davasını hem kiralayan hem de kiracı açabilir. Kiracı, fazla olan kira bedelinin düşürülmesi; kiralayan ise düşük kira bedelinin arttırılması amacıyla tespit davası açabilir. Paylı mülkiyette her paydaş kendi payı oranında kira bedelinin tespitini isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri