“Taşınmazınızı evinizden yönetin.” Vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden internetten satış, ipotek, mirasın intikali ve benzeri tüm tapu işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, son aşamaya getirilmiş olur.
İnternet Üzerinden Tapu Devri İşlemleri Yapılabilir mi? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı Webtapu üzerinden online tapu devri gerçekleştirilir.
Tapu alım-satım işlemleri 2011 yılından önce sadece ilgili tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilebilmekteydi. Ancak 2023 yılı itibariyle nereye bağlı olduğuna bakılmaksızın tapudaki satış işlemleri her tapu dairesinden yapılabilmektedir.
MADDE 5 – (1) Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebi üzerine, kendi yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlarla ilgili tapu işlemlerini, taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki almak ve kanunen bir engel olmadığını tespit etmek suretiyle yapmaya yetkilidir.
E-devlet web tapu uygulaması ile emlak alım satımı yapacak olan kişilerin işlemlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Web tapu e-devlet sayesinde güvenli şekilde işlemlerin tamamlanmasını sağlıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Tapu müdürlüklerine yapılacak satış talepleri, sadece Web-Tapu üzerinden yapılabiliyor. Web Tapu sistemine https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresinden giriş yapabilirsiniz.
Paylaş: Gayrimenkul alım satımı, e-Devlet Kapısı'ndaki Tapu Takas İşlemleri dijital hizmeti ile artık daha güvenli. İşlem yapmak isteyen alıcı ve satıcı tapu dairesinden almış oldukları e-ödeme numaraları ile Tapu Takas İşlemleri hizmetine girerek işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Web-Tapu, vatandaşların taşınmazlarını tapu müdürlüklerine gitmeden internet ortamında yönetebildikleri, taşınmazların tapu kayıt ve konum bilgilerini görüntüleyebildikleri bir sistemdir.
Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak. Başvuru esnasında, satışı yapılacak taşınmaz seçilecek.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
Başvuru yapmak için alıcı ve satıcının mülkün bağlı bulunduğu Tapu Dairesi'ne gerekli belgeler ile gitmesi gerekmektedir.
Web tapu randevusu için www.tkgm.gov.tr sitesine giriş sağlamanızdan sonra üst menülerdeki “E-Randevu” sekmesine tıklayın. İlgili alanlara bilgilerinizi girin. Bu bilgiler arasında alıcı adı ve soyadı, TC kimlik numarası, cep telefonu numarası, belediyenin rayiç bedeli, satış bedeli gibi bilgiler bulunuyor.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
Vatandaşlar, "https://webtapu.tkgm.gov.tr/" adresine e-devlet şifresiyle girerek burada tapu işlemlerini başlatıp belgelerini alabilecek. Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Randevuları hak sahibi tarafından alınması gerektiği unutulmamalıdır. Randevu işlemlerini internetten ya da telefon hattı üzerinden yapmak mümkün. Telefonla randevu almak için 181 nolu hattı arayabilirsiniz. Alo 181 üzerinden çağrı merkezlerinin yoğunluğuna bağlı olarak randevu alabilirsiniz.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Aile içinde eşler arasında veya anne babadan çocuğuna miras, hibe veya satış yoluyla tapu devri gerçekleşebilir. Hibe ile devir durumunda emlak beyan değerinin 1000'de 68,31'i tapu hibe harcı olarak bağışı kabul eden taraftan tahsil edilir.
Burada ayrıca vurgulamak gerekir ki tapu satış işleminin yapılabilmesi için söz konusu taşınmazın sahibinin tapu belgesinin aslı ya da fotokopisini hazır bulundurması gerekir. Tapu satış işlemlerinde gerekli olan bir diğer evrak DASK Zorunlu Deprem Sigortasıdır.
Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
https://portal.tkgm.gov.tr adresinden E-Devlet şifresiyle giriş yapıldıktan sonra sahip oldukları gayrimenkulleri görebilecekler. Satışı yapılmak istenen taşınmazı karşı tarafında görüntüleyebilmesi ve işlem başlangıcı için “yetki ver” seçeneği kullanılacak; “işlem yap” seçeneği ile işlemleri başlatılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri