Mirasın önce mirasçılar üzerine geçirilmesi, sonrasında tüm mirasçılar tarafından satış konusunda anlaşılmış olması gerekir. Eğer mirasçılar arasında satış için anlaşmaya varılamadıysa, mirasçılardan birinin satış için mahkemeye başvurması yeterlidir.
İster mirasın açılmasından sonra olsun ister önce olsun, miras payının devrinin bir diğer mirasçıya ya da üçüncü bir kişiye yapılması mümkündür. Terekedeki bütün miras payının devri de şart değildir. Mirasçı dilerse terekenin bir kısmı üzerindeki miras payını devredebilir (TMK. m. 677/f.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Gayrimenkullerin satışı konusunda mirasçılar kendi aralarında anlaşamadığı takdirde gayrimenkulün satış yoluyla paylaştırılması yoluna gidilir. Miras kalan taşınmazın satış yoluyla ortaklığın giderilmesini mirasçılardan her hangi bir mirasçı veya vekili talep edebilir.
Miras payı, diğer mirasçılardan birisine devrediliyorsa miras payı devri sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılmalıdır. Burada adi yazılı şekil yeterlidir. Ancak miras payının devri mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye yapılıyorsa devir sözleşmesi noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Miras kalan arsanın hisseli olma durumunda ise satış şekli hissedarların oy çoğunluğu ile belirleniyor. Oy çoğunluğu sağlandığı taktirde arsa satışı nakit ya da kat karşılığı olarak yapılabiliyor. Mirasçı kendi hissesini 'gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi' ile satabiliyor.
Mirasçılardan biri imza vermezse, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.
Satış işlemi öncesinde miras kalan gayrimenkulün mirasçılara intikalinin yapılması gerekir. Bu işlem için sulh hukuk mahkemesi yoluyla veya noterden veraset belgesi alınmalıdır. Kişinin mirasçı olduğunu kanıtlayan veraset belgesi ve diğer evraklarla mirasçıların veya miras temsilcilerinin tapuya başvurmaları gerekir.
İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir. Miras kalan taşınmazlarla ilgili işlemler her yıl olduğu gibi 2023 yılı içinde belirlenmiştir.
Bir hisseli tapu, bir emlakın birden fazla kişi tarafından paylaşıldığı durumlarda kullanılır ve her bir paydaş, emlakın belirli bir yüzdesine sahip olur. Bu hisseler, belirli oranlarda ve genellikle yüzdelik olarak belirtilir. Her hissenin sahibi, kendi hissesini başkalarına satma hakkına sahiptir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.
HİSSELİ TAPU DIŞARDAN BİRİNE SATILIR MI? Bir taşınmaz üzerinde hisse sahibi olan kişiler satın almadığı zaman bir başkasına satış mümkündür. Ancak hisse sahiplerinin haberi olmadan satış yapılır ise diğer pay sahiplerinin önalım davası açmaya hak kazanacağını belirtmek gerekmektedir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Hisseli tapusu olan vatandaşlar kendilerine düşen hisse paylarını istedikleri gibi satabiliyorlar. Fakat bu satışlarda döneme önalım hakkı giriyor. Bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı başka hissedarlardadır.
Miras intikalinden sonra varisler ortak karar verdiyse satış yapılabilir. Miras kalan evin satışı için her varisin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir. Ayrıca hissedarlardan 65 yaş üzerinde olan varsa bu kişilerin akli denge durumu için rapor alınması şarttır.
Miras Açıldıktan Sonra Fakat Paylaştırılmadan Önce Devir
Bir kişiye devredilebilir. Miras payını devralan 3. kişi kendisine düşen pay konusunda bir alacak hakkı elde eder.
Söz konusu durumlarda, mirasçılar anlaşamazsa herhangi biri tarafından “paylaşım (taksim) davası” açılır. Paylaşım davasında, miras ortaklığına son verilir ve mirasçıların kendi paylarına düşeni alması sağlanır. Paylaşım davasında verilen karar neticesinde mirasçılar kendilerine özgülenen şeylere derhal sahip olurlar.
Murisin alt soyu mirası reddeder ise terekenin tamamı sağ kalan eşe kalır. Ancak murisin birden fazla alt soyu bulunması durumunda şu soru akla gelir: Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur? Bu durumda mirası reddeden alt soyun miras payı oranında diğer alt soyların miras payı eşitlik ilkesine göre artar.
Kardeşlerden Biri Mal Paylaşımına İtiraz Ederse Ne Olur? Günümüzde mal paylaşımı genellikle kardeşler arasında yapılır. Kardeşler arasında yapılan paylaşımda uyuşmazlık yaşanması halinde, kardeşlerden biri mahkeme yoluna başvurabilir. Bu durumda mirasa konu olan taşınır ya da taşınmazın satılmasına karar verilebilir.
Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Miras kalan gayrimenkulün satışını gerçekleştirmeden önce miras intikalinin yapılması gerekmektedir.
Miras Paylaşımı Yasal Süresi Ne Kadardır? Miras paylaşımı herhangi bir süre tabi değildir. Mirasçılar, miras ortaklığı devam ettiği sürece yani miras paylaşımı yapılmadıkça her zaman mirasın paylaşılmasını talep edebilirler. Ancak miras davaları bakımından 1 yıl, 10 yıl ve 20 yıllık süreler mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri