MIRENA'nın yerini tespit etmek için ultrason ya da röntgen çektirmeniz gerekli olabilir.
Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir.
Spiral takıldığı an koruyuculuk etkisi başlamaktadır. En son aşamada ise ultrasonografi yardımı ile rahim içinde spiralin normal konumunda olduğu görüntüsü alınarak kontrol edilir. Spiral takıldıktan bir ay sonra ultrasonografi (usg) ile spiral kontrol edilir.
İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır. İşlem sonrasında ilk 48 saat vajinaya herhangi bir şey sokmamak (tampon, vajinal duş, cinsel ilişkiye girmek) önemlidir. RİA'nın kayma veya dışarı çıkma ihtimali yaklaşık %1'dir.
Spiral (RİA- Rahim içi araç) kullanırken gebe kalmak mümkün mü? - YouTube. Evet maalesef rahim içi araç - spiral yerindeyken de nadiren gebelik oluşabilir. ⚡Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı neredeyse yarı yarıyadır.
İlgili 21 soru bulundu
Progesteron içeren hormonlu spiraller takıldıktan sonraki ilk 2-3 ayda ara kanamalar ve adet düzensizliklerine neden olabilir.Spiral takılmadan önce fazla adet gören hastalarda spiral uygulaması sonrası olan ara kanamlar 3-4 ya gibi daha uzun sürebilir. Bu durum geçicidir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Bu özel yapısındaki durum nedeniyle 5 yıl süreyle rahmin içine günlük 20 mg hormon salınımı gerçekleştirir. Hormon salınımı yapabilen mirena, uygulanmasından 15 dakika sonra levonorgestrel hormonunu rahim içine salmaktadır. Halk tabiriyle "hormonlu spiral" olarak bilinir.
İlk yıllarda memelerde dolgunluk, akne (sivilce) başağrısı, karında şişlik ruhi durum değişikliği olabilir. Bu etkiler çoğunlukla hafif düzeydedir ve çıkartılmasını gerektirecek seviyeye ulaşmaz. Zamanla bu etkilerin azalması beklenir.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz.
MIRENA, 1 adet steril RİS olarak kullanıma sunulmuştur. 2. Yoğun kanamalı adet yaşıyorsanız, adet kan akışını azaltmak için Page 2 2/16 Maksimum 5 yıla kadar olmak üzere çıkarılana kadar doğum kontrolü olarak ve yoğun adet kanamalarına karşı kullanılabilir.
Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir. Ultrason ile rahim boşluğu içindeki durumu, pelvik muayene ile de spiral ipinin durumu ve spiralin rahim ağzına doğru kayıp kaymadığı tespit edilir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Yani kadınlarda spiral kullanılması sürecinde gebelik ortaya çıkabilir. Ancak bu durumlarda vakaların önemli bir bölümü dış gebelik ile sonuçlanır. Gebelik rahim içinde oluşmadığında gebeliğin devam etmesi adına hormonlu spiral kısa sürede çıkarılmalıdır.
Mirena spiralin avantajları: Mirena kullanımı oldukça kolay bir doğum kontrol yöntemidir. Bir kere yerleştirildikten sonra 5 yıl boyunca ek bir yöntem kullanmanıza gerek kalmaz. Koruma yüzdesi %99,8 ile koruması en yüksek olan doğum kontrol yöntemlerindendir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
– Memede iyi huylu kist v.b hastalıklar bulunması bakırlı ve hormonlu spiraller için engel teşkil etmez.
Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez. Tam koruma 7 gün sonrasında başlar. Hormonlu spiral takılmadan önce, herhangi bir yan etkiye karşı bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Spiral Yan Etkileri (Spiral sonrası ağrı, Kasık ağrısı yapar mı, Karın ağrısı yapar mı?) Özellikle bakırlı spiral takıldıktan sonra bazı kadınlarda yan etki olarak kasık veya karın bölgesinde ağrı şikayeti olabilmektedir. Bu kasık veya karın ağrıları spiral takma işleminden birkaç gün sonra kendiliğinden geçmektedir.
Rahim içinde olduğu belirlenen RİA'nın rahim duvarına gömülmüş olma riski yüksek olduğundan çıkarılması gerekir. Bunun için genellikle lokal anesteziyle yapılan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Bu müdahale ile RİA'nın çıkarılamadığı ender durumlarda histeroskopi yöntemi kullnaılması gerekebilir.
spiral ilişki sırasında hissedilmeye başlandıysa, kaymış olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda ise uzman. bir hekime başvurmak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri