Misafir öğrenci kabul kararı en fazla iki yarıyıl için alınabilir. Misafir öğrenciye diploma ya da derece verilmez.
Dahası bir dönemde en fazla iki ders alınabilir. Misafir Öğrenci, Farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek ve yürütülen dersleri takip etmek isteyen en az lise düzeyinde eğitimini tamamlamış ve Üniversitede herhangi bir konu veya düzeyde ders alabilecek kişidir.
Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olup, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla farklı bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etme imkanı tanınan öğrencilerdir.
f) (Değişik - Senato-27/05/2014-07/07) Öğrencilerin Özel öğrenci statüsündeki öğrenim süreleri, olağanüstü durumlarda ilgili üniversitelerin yetkili kurul kararları ile mezuniyete kadar uzatılabilir.
Soru : Özel Öğrenci olmak için kimler başvurabilir? Cevap: Ön lisans programlarının en az bir yarıyılını, lisans programlarının en az iki yarıyılını tamamlayan öğrenciler özel öğrenci olarak başvurabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi özel öğrenci başvuruları 21-29 Eylül 2023 tarihleri arasında (güncel) alınacaktır. Özel öğrenci olarak ders alabilmek için başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü programa kayıtlı olmak gerekmektedir.
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44.maddesinin C fıkrası gereğince 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 9 yıl, ön lisans programlarında azami öğrenim süresi 4 yıldır.
(9) Özel öğrencilik hakkından vazgeçmek isteyen öğrenci ilgili birime başvuru yaparak iptal isteyebilir. İlgili Birimin üst yazısı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından iptal işlemi yapılır.
Misafir öğrenci, Üniversitemizin herhangi bir diploma programına kayıtlı olmaksızın, belirli şartlarla ve sınırlı sürelerle Üniversitede ders almalarına izin verilen öğrencidir. Misafir öğrenci kabul kararı en fazla iki yarıyıl için alınabilir.
Geçici okul kaydının resmileştirilmesi için resmi makamlardan alınan kimlik belgeleri misafir öğrenci statüsünde olunan okula sunulmalıdır. Kimlik belgelerinin okula sunulmasının ardından öğrencinin kayıt bilgileri E-okul ve Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemine (YÖBİS) kaydedilir.
Okul için misafir ikametgah belgesi almak isteyenlerin adreste ikamet eden kişiler ile Nüfus müdürlüğüne gitmeleri gerekir. Gerekli işlemler gerçekleştirildikten sonra belgeyi almak mümkündür.
Yetiştirici sınıf programının ders yılı bitmeden önce tamamlanması hâlinde öğrenciler, ders yılının sonuna kadar adrese dayalı olarak kayıt yaptıracakları ilköğretim kurumunda misafir öğrenci olarak bu Yönergenin 21 inci maddesinde belirtilen sınıfa devam ettirilirler.
Misafir Öğrenci Sistemi Nedir? Misafir Öğrenci Sistemi, 10 ilimizde yaşanan iki ayrı depremden etkilenen öğrencilerin, 2022-2023 eğitim yılının ikinci döneminde tam burslu (eğitim, yemek, kitap) olarak öğrenim görebilmelerini sağlamak için oluşturulmuştur.
Üniversitenin herhangi bir diploma programında kayıtlı olmayan kişiler, başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararı ile açılan derslere özel öğrenci statüsünde katılabilirler.
Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ilk ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, bu sınav hakkını kullanmış sayılırlar. Birinci ek sınavda başarısız olan öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir.
Azami öğrenim süresini tamamlayan son sınıf öğrencilerine, başarısız ve devamsız oldukları bütün dersler için 2 ek sınav hakkı verilir. Hiç alınmamış derslere ek sınav hakkı verilmez.
Öğrenciler, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, içinde tamamlamak zorundadırlar.
Öğrencinin kayıt dondurma isteği bir yarıyıldan az olamaz. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim ve öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir.
Açıköğretim sisteminde pasif öğrenci, kayıt yenileme işlemini yapmayan veya gerekli şartları sağlamayan öğrenciyi ifade eder. Pasif öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve sınavlara giremezler. Pasif öğrenciler, kayıt yenileme işlemini yaparak aktif öğrenci olabilirler.
(4) Dört yıl üst üstte öğrenim ücretini ödemeyen ya da ders kaydını yenilemeyen öğrencinin YÖK kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilebilir.
YÖK'ün düzenlemesinde, özel öğrencilik ve değişim programındaki öğrencilerin öğrenim ücreti veya katkı paylarına ilişkin maddeye de yeni hüküm eklendi. Buna göre, özel öğrencilik ve değişim programındaki öğrenciler öğrenim ücreti veya katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna ödeyecek.
- Özel öğrenci olarak alınacak dersler ücretli olup, özel öğrenciler kayıt olduğu her ders için, kredi başına belirlenen öğrenim ücretini öderler.
Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri