Yapılandırmacılıkta bilginin tekrarı değil bilginin transferi ve yeniden yapılandırılması söz konusudur. Öğrenenin etkin rol aldığı bu yaklaşımda sadece okumak ve dinlemek yerine tartışma, fikirlerini savunma, kurma, sorgulama ve fikir paylaşma gibi öğrenme sürecine etkin katılım söz konusudur.
Öğrenenlerin bilgiyi nasıl öğrendiklerine ilişkin bir kuram olarak gelişmeye başlayan yapılandırmacılık zamanla öğrenenlerin bilgiyi nasıl yapılandırdıklarına ilişkin bir yaklaşım halini almıştır. Yapılandırmacılıkta bilginin tekrarı değil, bilginin transferi ve yeniden yapılandırılması söz konusudur.
Yapılandırmacı yaklaşıma göre, insanlar sunulan bilgiyi basit ve edilgen bir şekilde almak ya da nesnel gerçekliği olduğu gibi kabullenmek yerine, deneyimleri sonucu ortaya çıkan gerçek bilginin etkin yaratıcıları olarak kabul edilmektedirler.
Yapılandırmacılık => Oluşturma, inşaa etme
Bilgi, nesnel ve öğrenenden bağımsız değildir. Öznel ve öğrenin oluşturduğu yapılandırdığı bir süreçtir. Bilişsel etkinlikler içinde öğrenilen yeni bilgileri eski öğrenilenlerle birlikte yorumlanır, geliştirilir ve sentezlenir.
Yapılandırmacılık, bilginin doğası ile ilgili açıklamalarda bulunan felsefi bir yaklaşımdır. Fesle-fenin inceleme alanlarından biri olan epistemolojik (bilgi teorisi) çerçevede öğrenenlerin nasıl öğrendi-ğini bilginin mutlak olup olmadığını, insanın bilgisi-nin gerçekte olan bilgiyi yansıtıp yansıtmadığını irdeler.
İlgili 24 soru bulundu
Yapılandırmacı Yaklaşım Nedir? Yapılandırmacı yaklaşım, temel olarak insanların nasıl öğrendiği hakkında gözlem ve bilimsel çalışmaya dayanan bir teoridir. İnsanların dünyayla ilgili kendi anlayış ve bilgilerini, bir şeyler deneyimleyerek ve bu deneyimler üzerinde düşünerek inşa etmeye dayanan yaklaşımdır.
Yapılandırmacı kurama göre, birey eski bilgilerinin üzerine yeni bilgileri ekleyerek diğer bilgileri kullanır. Bireydeki bilgi birikiminin ilerlemesi eski bilgilerin üzerine yeni bilgilerin eklenmesi ile oluşmaktadır. Aynı zamanda bu bireyin olaylar arasında ilişki kurmasını ve anlamlandırmasını da sağlamaktadır.
Bireyin yeni karşılaştığı bir durumu, olay yada olguyu, sahip olduğu şemalar içerisinde açıklamaya çalışmasıdır. Örneğimize bakarsak, çocuk sudan yoğun başka bir cismi attığında(misket) bunun battığını gözlemlediğinde, bunu önceden sahip olduğu şemayla açıklar: suya atılan cisimler batar.
Oluşturmacılık ya da diğer adıyla yapılandırmacılık olarak bilinen öğrenme ve öğretme kuramıdır. Yapılandırmacılık kuramının öncülüğünü Piaget, Vygotsky ve Glasersfeld yapar.
Yapılandırmacılık bilgi ve öğrenmenin doğasıyla ilgili bir yaklaşımdır. Bilişsel Yapılandırmacılık: Bilgi öğrenen tarafından var olan bilişsel yapıların üzerine etkin biçimde işlenerek yapılandırılır. Birey çevreden bilgiyi edilgen almaz.
Yapılandırmacı yaklaşım temel olarak pragmatik felsefeye dayandırılır. Bu yeni bakış açısına göre, bilgi kişinin yaşantılarından bağımsız değildir. Kişinin bilgisi o kişiye aittir ve ona ait izler taşır. Bu nedenle bilgi nesnel değil, özneldir.
Yapılandırmacı yaklaşımın; bilgi, gerçeklik, öğrenme, öğrenmenin nasıl gerçekleştiği, bilgi elde etme sürecinde deneyimler, duyumlar ve aklın rolü ile ilgili görüşlerinin felsefe ve bilim tarihindeki dayanaklarının ortaya konmasına fırsat sunulması hedeflenmektedir.
Öğrenme deneyimleri yaşanan, planların esnek olduğu, öğrencilerin bilgilerini yapılandırması için uygun bir ortamı ifade eden yapılandırmacı öğrenme ortamında öğretmenin etkili rehberliği öğrenme ortamlarının öğrenci merkezli olmasına rağmen oldukça önemli görülmektedir.
Modern yapılandırmacılığın temelini atan ve felsefi temellerini oluşturan kuramcının Jean Piaget olduğu kabul edilmektedir (Crowther 1997).
Yapılandırmacı Öğrenme Kuramında Şu İlkeler Göz Önünde Tutulmalıdır; 1 ) Öğrenme pasif bir bilgi alma süreci değil,aktif bir anlam oluşturma süreci olmalıdır. 2 ) Öğrenme öznel olmalıdır. 3 ) Öğrenme çevre şartlarına göre şekillenmelidir. 4 ) Öğrenme öğrenci merkezlidir. 5 ) Öğrenme süreklidir.
Sosyal-yapılandırmacı yaklaşım, dile bütüncül bir açıdan yaklaşarak, onun sosyal bağlamdan bağımsız ve bireysel çabalarla öğrenilemeyeceğini ve(ya) kazanılamayacağını savunmaktadır (Yang & Wilson, 2006).
Yapılandırmacı kuramda öğretmen, bir otorite olarak sınıfta bulunmaz; öğretmenin asıl görevi öğrencileri gözlemek ve onları yönlendirmektir (Şaşan, 2002). Öğretmenler, problemi öğrenenler için çözmek yerine öğrencinin çözümlemesi için ortam hazırlar (Brooks ve Brooks, 1999).
Bu aşamalar giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme, değerlendirme olarak sıralanabilir.
Yapılandırmacılık, 18. yüzyılda yaşamış Vico'nun yazılarında ve düşüncesinde ilk olarak ortaya çıkmış ve 20. yüzyılda Von Glasserfeld, Piaget, Vygotsky ve Bruner'in çalışmalarıyla şekillenmiş ve bugünkü yapısına ulaşmıştır.
Yapılandırmacı öğrenmede, kullanılan yöntem ve teknikler şunlardır: Drama, proje çalışmaları, tasarımlayarak öğrenme, öğreterek öğrenme, işbirlikli öğrenme. Yapılandırmacı yaklaşımda eğitim ortamı bilgilerin aktarıldığı bir yer değildir.
Vygotsky, bireyin düşünme örüntülerinin, doğuştan gelen faktörlerin değil, kültürel kurumların ve sosyal faaliyetlerin ürünü olduğuna inanır. Vygotsky'nin teorisine göre bilgi, Piaget'nin önerdiği gibi bireysel olarak oluşturulmaz, etkileşim içinde olduğu insanlarla birlikte inşa edilir.
Öğrencilere etkileşim içinde onlara rehberlik ederler. Öğrenciler kendi öğrenmelerinden sorumludur, çevreden edindikleri bilgilere kendi zihinlerinde anlam verirler ve öğrenme sürecinde aktiftirler. Öğrenciler küçük gruplar içinde çalışırlar. Öğrenci başarısı süreç odaklı olarak değerlendirilir.
Yapılandırmacılık, önceden öğrenilenlerle entegre ederek öğrendiğimizi ve bilgi öznel olduğundan öğrenenin kendisinin öğrenmesi için öğretenin yapılandırmacı(öğrenene rehber) olması gerektiğini savunan eğitim felsefesi akımıdır. İlerlemecilik eğitim felsefesine pragmatizm felsefesine dayanır.
Kuantum öğrenme, öğrencilerin etkili şekilde öğrenmelerine destek olan bir öğrenme modelidir. Söz konusu modelde öğrencilerin yaşam becerilerini geliştirmesi hedeflenir. Bu modelde birey farklı düşüncelere sahip olabilir. Bireyin bu farklı düşünceleri desteklenmeli, aynı zamanda ifade için birey desteklenmelidir.
Radikal Yapılandırmacılık
Glasersfeld kişinin gerçekliği kendine özgü bir şekilde yapılandırdığını belirtmiştir. Bilginin oluşturulmasında kişi aktiftir. Bu nedenle bilgi bireysel ve içseldir. Her öğrenenin farklı bir yaşantısının olması, bilgiyi farklı bir şekilde yapılandırmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri