(ﻣﺜﻼ) zf. (Ar. meѕel “örnek, benzer”in tenvinli şekli meѕelen > meѕelā) Misal olarak, örnek olarak, söz gelişi: Nasıl olur meselâ etmemek figān u girîv (Abdülhak Hâmit).
Mesel ise örnek alınması ve ders çıkarılması gereken kısa hikaye anlamına gelir. Kuran'ı Kerim'de peygamberlere dair birçok mesel anlatılmaktadır. Evliyalar ve din büyüklerinin hayatlarından kesitler sunan kısa hikayelere de mesel denir.
Darbımesel, anlaşılması güç, ancak mantıklı olan bir durumu, daha belirgin ve çok bilinen benzeri ile duygusal bir biçimde insana açık- layan ve aklın da kolayca kabul edebileceği bir metottur. İslam Peygamberi Hz. Muham- med (s.a.v.) de bu metodu sıkça kullanmıştır.
Arapça'da mesel (çoğulu emsâl) “benzemek, benzeri olmak” mânasındaki müsûl kökünden türemiş bir sıfat olup “benzeyen” demektir. Misl ve mesîl de aynı anlamda kullanılır. Mesel ayrıca “sıfat, vasıf, söz, ibret ve kıssa” mânalarına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “ms̱l” md.).
Meselin Tanımı
Kur'ân'daki meseller, veciz sözler veya atasözleri anlamına gelen meseller değil, önemli, şaşırtıcı ve ilginç karşıla- nacak hal, durum, özellik ya da kıssa manasına gelen meseller- dir. Bunlara temsilî veya sembolik anlatımlar da denir.
İlgili 25 soru bulundu
İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
Arap dilinde dolaylı bir mesaj içeren, belli bir olay veya uzun deneyimler sonucunda ortaya çıkıp toplum tarafından beğenilen, dilden dile dolaşıp yay- gınlık kazanan; kısa ve kalıplaşmış veciz ifadelere mesel denilmektedir.
Gülhanî'nin elimizde bulunan en önemli eseri, makalemizin de konusu olan Darbü'l-Mesel'dir.
Arka Kapaktan. Kur'an-ı Kerim'de geçen misaller, “Emsalü'l-Kur'an” tamlaması ile ifade edilmektedir. Bu tamlamadaki “emsal” kelimesi çoğul olup tekil formu “mesel”dir. Arapçada mesel kelimesi, Türkçe'de de kullanılan “misil” ve “misal” manalarında yani bir şeyin benzeri ve örneği anlamındadır...
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Emsal kelimesi, 'benzer olan, örnek olan ve eş biçiminde' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu veya olguyu örnek verirken ona benzer olan etkiye anlatır. Diğer bir tabirle örnek olmak şeklinde anlatılan bir kelime olarak öne çıkmaktadır.
Arapça'da “vurma/vuruş” anlamına gelen darb kelimesi, klasik Türk mûsikisinde usulün vurulan her parçasına verilen isimdir.
Sonuç olarak tefsir ilmi açısından “Müşkilü'l-Kur'ân” ıstılahı, herhangi bir sebeple manası kapalı olan âyetleri içine almakla birlikte daha çok “ihtilaf ve teâruz izlenimi veren âyetler” anlamında kullanılmaktadır.
İsnadında veya metninde adı açıkça zikredilmeyen bir râvinin bulunduğu hadis.
Servi, yavaş büyümesine rağmen boyu yaklaşık olarak 30 metreye kadar ulaşabilen uzun bir ağaç türüdür. Bu kelime, daha çok uzun boylu kişileri nitelemek için kullanılır. Günlük konuşma dilinde çok sık kullanılan servi kelimesi, cümlenin içeriğine göre anlam kazanır. Divan edebiyatında ise, güzel sevgili, uzun boylu.
Bu yemin şekli eski Arap toplumunda da mevcuttu. Burada lâ, “iş sizin söylediğiniz gibi değil, yemin ederim; hayır, kâfirlerin söyledikleri sözün bir değeri yoktur, yemin ederim” gibi mânalar ifade etmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Kur'ân-ı Kerîm 30 bölüme (cüz) ayrılır, her bir bölüm kendi içinde alt bölümlere (rükû) ve bu her bir alt bölüm de daha sonra alt birimlere (âyet) ayrılır. Kur'ân'da top- lam 114 sûre vardır. Sûre(ler), mekkî ve medenî olarak tasnîf edilir.
Atalardan gelen ve onların yüzyıllar içindeki tecrübe ve müşahedelerine dayalı düşüncelerini öğüt ve hüküm şeklinde nakleden anonim mahiyette kısa ve özlü söz. Belli bir kaynaktan çıkmış olmakla birlikte zamanla yaygınlaşarak halka mal olan anonim özdeyiş, atasözü.
Ataların söylemiş olduğu ve günümüzde birçok durumda kullanılan sözlere atasözü denilmektedir. Atasözünün bir diğer anlamı da darb-ı mesel olarak bilinir. TDK'ya göre baktığımız zamanda darb-ı mesel karşılığı olarak atasözü görülmektedir.
Mehmet Emin Yurdakul (13 Mayıs 1869, İstanbul - 14 Ocak 1944, İstanbul), Türk şair ve milletvekili. "Türk Şairi", “Millî Şair” olarak anılır.
Osmanlı Devleti'nin son yılları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin sosyokültürel gerçeklerinin yansıtan ve “milli şair” olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy, Türkiye'nin edebiyat alanında en önde gelen isimlerinden biridir.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
İRSÂL-i MESEL ile İLİŞKİLİ MADDELER
Kur'an ve hadisten alınmış bir ibareyi cümleye yerleştirmek anlamında edebî sanat. Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim.
Mecaza dayalı söz sanatlarından bir tanesi olan irsali meseli, örneklendirme olarak da isimlendirilmektedir. Daha çok duygudan ziyade düşüncelerin aktarımında kullanılan bir söz sanatı olarak dikkat çekmektedir.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri