Gizemci ya da gizemli anlamına gelen mistik kelimesi, insanlar için kullanıldığında bu kişinin bazı özellikleri taşıması gerekmektedir. Bir kişiye mistik diyebilmek onun; sezgilerine önem vermesi, aydınlanmaya odaklanmış olması ve kesin yargılarının olmaması ile mümkün olabilmektedir.
Mistik kelime olarak gizemsel anlamına gelmektedir. İnsanın mantık ve akıl yürütme yoluyla erişemediği ilahi ve doğaüstü denilen “hakikatleri derin bir sezgi ile arama yolu da mistisizmdir. Mistik, Yunan felsefesinde kullanılan bir sözcüktür. Günümüzde sıkça kullanılır, gerçekte anlamı gizemli, farklı olan demektir.
Gerçekte kanıtlanmamış ancak sezgisel açıdan hissedilen ya da belli kişileri bildiği gizemli durumlardır. Sırlarla dolu ve içerisinde tam olarak ne olduğu bilinmeyen dünyaları ve durumları gösterir. Aynı zamanda mistisizm gibi felsefe ve din ile birlikte pek çok yapı altında bir akım oluşturur.
Dilimize de bu anlamıyla geçen mistik sözcüğü metafizik alanı içinde ele alınır ve gizemli, gizemsel gibi anlamlara gelir. Akıl ve mantıkla erişilemeyen metafizik durumları sezgilerle arama yoludur. MİSTİSİZM NEDİR? Kelime olarak "gizemli, farklı" anlamlarına gelen mistik sözcüğü Yunan felsefesinde geniş yer tutar.
Mistisizm, “gizemcilik veya bir konuda en üst derecede bulunabilme tutkusu” olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Mistisizm, Yunanca 'gözlerini kapamak' anlamındaki 'myein' teriminden türemiştir. Akıl veya mantık yolu ile erişilemeyen doğaüstü durumları sezgilerle arama ve bulma şeklinde bir tanımı yapılabilir.
Materyalizm, ''Varlık Maddedir'' düşüncesine dayalı bir kuram ve felsefe dalıdır. Özdekçilik ve Maddecilik isimleriyle de bilinir. Bu kurama göre gerçeklik, gözle görülen, temas edilen ve ölçülebilen maddelerden ibarettir. Materyalizmi savunanlara ''Materyalist'' denir.
Bu tanım şöyle geçmektedir: “Genel olarak, ruhunu huzura kavuşturmayı bilen, iç dünyasında kendisi ile barışık olmayı seçen ve düşünce biçiminde pozitifliği benimsemiş kişiler için kullanılan bir sıfattır.”
Mistik tecrübe kavramı bugün Mutlak, Tanrı, Hiçlik, Boşluk gibi farklı biçimlerde isimlen-dirilen Nihai Gerçeklik ile saf, dolaysız bir birleşme tecrübesi olarak tanımlanmaktadır.
Büyü veya sihir, insanların doğaüstü, paranormal veya mistik yöntemlerle doğal dünyayı (olayları, nesneleri, insanları) etkileyebildiğini öne süren uygulamalar ve bunların çevresinde oluşturulan kültürel sistem.
İçrekçilik, batınilik ya da ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstat tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesidir.
İslam'da ve tasavvufta çalışma ve gayret etme asıldır, “insan için ancak çalıştığının karşılığı vardır” hükmü benimsenir, “tevfik” Allah'tan beklenir. Mistisizmde bir şeyhe intisap etme esası yoktur. Tasavvufta ise manevi yolculuk, seyr u süluk bir mürşidin huzurunda başlar. Mistisizmde bir silsile yoktur.
Mistisizm genellikle tasavvuf kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılır.
Mistik Sanatlar veya Mistik Sanatlar Ustaları Dünyayı Korumak isteyen kişilerin Kurduğu Bir Büyücüler Ekibidir.
Gizemcilik ya da mistisizm, dinsel esrimelerle ilgili ülkülemlerin, erdemlerin, ayinlerin, ve efsanelerin uygulanmasının birlikte yapıldığı fikir akımı. Aynı zamanda nihai veya gizli gerçeklerdeki içgörüye, çeşitli uygulamalar ve deneyimlerle desteklenen insan dönüşümüne de atıfta bulunabilir.
Ruhsal uyanış, benliğimizin (ego) sınırlarının ötesindeki bir gerçeklik boyutunun uyanışıdır. Bu uyanış, genellikle yaşanan bir olayın takibinde kendini gösterir. Çoğu zaman beklenmedik anda, hiç hissedilmeyen duyguların hissedilmesi ya da mevcut zihniyetin aniden sarsılması/değişmesiyle meydana gelebilir.
Spiritüel, kişinin manevi yaşama odaklanması ve materyalist düşünceden uzaklaşmasıdır. Negatif düşüncelerden tamamen arınmış, ruhunu güzellik ve pozitiflikle beslemiş olan kişiler spiritüel yaşamın sırrını çözmüştür. Ruhani işlerle uğraşmanın da spiritüellik anlamına geldiği savunulur.
Materyalistlerin Müminlerle Alay Etmesi
Kur'an-ı Kerim'in müşrik ve cahiller olarak isimlendirdiği, Allah'a ve ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve resulünün haram kıldığını haram kabul etmeyen materyalistler, iki temel özellikleriyle öne çıkarlar.
Ateizmin de en temel felsefi dayanağı olan materyalizm, madde temeline dayandığı için ruh, cin, peri, tanrı, şeytan gibi doğaüstü (madde üstü) tüm kavramları reddeder.
Materyalist Kime Denir? Materyalist, maddeci düşünceyi savunan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olan bir ifade olarak bilinmektedir. Madde düşkünü olan kişileri ifade etmek için materyalist ifadesinin kullanılması tercih edilmektedir.
Mistik Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir? Şiirde Tasavvuf inanışı, bu tarzda şiir yazan şairlerin en önemli motivasyon ve çıkış kaynağıdır. Bu anlayıştaki şairlerin geneli, gelenekten beslenir ve eskiye büyük bir inanç duyarlar. Fakat bunun yanında eski ile yeniyi birleştirme arzusu ve çabası da vardır.
Cahit Zarifoğlu, Ebubekir Eroğlu, İsmet Özel, Sezai Karakoç, Nurullah Genç, Erdem Beyazıt, Hilmi Yavuz, Asaf Halet Çelebi gibi sanatçılar, İslamcı-mistik duyarlılıkla şiir yazmışlardır.
Mistik nedenselliği oluşturan kuramların ortak yönü hastalığı kişinin eylemleri ya da deneyimlerinin otomatik bir sonucu olarak açıklamalarıdır. Bu eylem- ler ya da deneyimlerin kişiyi aşan bir yönü vardır. Kader: Hastalığı astrolojik bazı etkiler ya da kişinin kaderi ile açıklama şeklinde tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri