Mitral kapak ameliyatı genellikle 2-3 saat süren bir operasyondur. Ameliyatın süresi, kalp sağlığı durumuna ve kalpte yapılacak diğer müdahalelere göre de değişiklik gösterebilir.
Ameliyatın süresi 3 ile 6 saat arasında değişebilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta solunum cihazına bağlanır ve yoğun bakıma alınır. Ameliyat sonrası ilk gün oldukça önemlidir.
Kalp kapak ameliyatlarında da tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.
Ameliyat süresi oldukça kısadır. Yaklaşık 1,5-2 saat sürer. Bu işlemde eski kireçlenmiş kapak çıkarılır ve tüm kireçler temizlenerek alınır. Yerine kapak dikilerek, yerleştirilir.
Yaş, cinsiyet, obezite, KOAH, diyabet, hareketsiz yaşam, yeni geçirilmiş kalp krizi… gibi faktörlerin etkisi olabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanede kalış süresinin azalması: Ortalama minimal invaziv cerrahiden sonra 2 ila 5 gün kalırken geleneksel kalp ameliyatından sonra ortalama kalış süresi 7 ila 10 gündür.
İlgili 15 soru bulundu
Aort kapakçığı tamiri dünyada zor ve nadir ameliyatlar arasında sayılırken, özellikle aort kökü rekonstrüksiyonu (tamiri), anevrizma ile birlikte olan aort kapağı bozukluklarında tamir yöntemleri artık sıklıkla uygulanmaktadır.
Genellikle 5 yıl ila 15-20 yıl arasında değişen ömürleri vardır. Mitral Kapak Tamiri : Mitral kapak yaprakçıklarının kıkırdak yapısı çok bozulmamış ise, kireçlenme göstermemiş ise veya sadece kalbin büyümesine bağlı bir kaçak durumu söz konusu ise tamire uygun olabilir.
Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan bebeğin ya da çocuğun bu cerrahi operasyonu yapabilecek donanımda bir merkezde bulunmasıdır.
Özellikle ameliyat riski yüksek, yaşlı ve ek hastalıkları olan hastalar için çok avantajlı bir ameliyat tekniğidir. Ameliyatın kalp akciğer makinesine bağlanmadan ve kalp durdurulmadan yapılmasının en önemli avantajı ölüm riskini azalmasının yanında hastaların yoğun bakım ve hastane kalış sürelerinin azalmış olmasıdır.
Yine aort kapağında ciddi kaçak yani bizim tıp dilinde 4'üncü dereceye ulaşmış kaçak, kalpte büyümeye neden olduğu tespit edildi. Ameliyat riskli bir ameliyattı. Aort kapağının ana aort kapağının beyin çıkışlarına kadar tamamen değiştirilmesi olan Benthall ameliyatı, kalp cerrahisinin en zor ameliyatlarından birisidir.
Müdahale edilmez ise kalbin normal fonksiyonları bozulur ve kalp yetmezliği meydana gelir. En çok mitral ve aort kapaklarda hastalık görülür.
Mitral kapak ameliyatı genellikle 2-3 saat süren bir operasyondur. Ameliyatın süresi, kalp sağlığı durumuna ve kalpte yapılacak diğer müdahalelere göre de değişiklik gösterebilir.
Kalp Ameliyatı sonrasında hastalar ortalama 4 ila 6 saat içerisinde uyanıp solunum cihazından ayrılırlar. Kalp Ameliyatı sonrasında; hastalar genellikle ortalama 24 saat yoğun bakımda takip edilirler. Bu süre sonunda servise çıkartılırlar. Ortalama 4 ila 5 gün içerisinde taburcu edilirler.
Ameliyat sonrasında kesi yerlerinde baskı ve yanma, omuz, boyun, sırt ve göğüs bölgesinde bazı ağrılar hissedilebilir. Özellikle ilk iki hafta hekim tarafından önerilen ağrı kesicilerin kullanılmasında fayda vardır.
2- 5510 sayılı kanun gereğince “kardiyovasküler cerrahi işlemleri” tamamen bedavadır ve yüzde 200 vs. gibi ilave ücret isteyemezsiniz. 3- Kalp kapakçığının parasını da SGK paket fiyat içinde size ödediğinden kalp kapakçığı parası da isteyemezsiniz.
Ameliyat sonrasında solunum cihazına bağlanan hastalar yaklaşık 4 – 6 saat sonra uyanmaktadır.
"HASTA KALBİNİ KİMSEYE AÇMAMIŞTI"
Yaptığı binlerce başarılı tedaviler ve buluşlar ile kalp, damar ve varis ameliyatlarında ismini dünya literatürüne yazdıran, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Ünlü Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül'e “Yılın en iyi cerrahı” ödülü verildi.
Kalp kapaklarında ileri derecede geriye kaçırma veya ileri derecede darlık, bazen ikisinin birlikte olması, kapağın ileri derecede kireçlenmesi, kapak önünde pıhtı olması, kalbin içinde pıhtı olması, kalp ritminde bozukluk olması gibi durumlarda kalp kapak ameliyatı ile kapağı değiştirmek gerekebilir.
Biyolojik kapaklarda ortalama olarak, 10-15 yıl içerisinde bozulmalar meydana gelmektedir.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
5'e Kadar Ameliyat Tekrarlanabilir
Şayet hastanın damarlarında yeniden bir tıkanıklık oluşursa tekrar bypass uygulanabilir. Kapak tamiri olmuş ya da kapağı değişmiş hastalarda ise yine ilerleyen dönemde ameliyat yapılabilir.
3. ve 4. derece mitral kapak yetmezliği bulunan hastalarda solunum ile ilgili problemler, çabuk yorulma ve kalp atımında düzensizlikler görülebilir. İleri düzey mitral kapak yetmezliği bazı durumlarda ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmekle birlikte ilerleyen zamanlarda ameliyat ile tedavi gerekli olabilir.
Akut formunda görülen bulgular hızlı ve nettir. Bu rahatsızlığın tespiti için sıklıkla öncelikli olarak ekokardiyografi testi uygulanır ve bu yöntemle hastalığın kesin tanısı konabilir. Mitral kapak yetmezliği tedavisi, bazı yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve cerrahi müdahaleler ile sağlanabilir.
Etkileri uzun süre devam eden bu rahatsızlık, sıvı birikmesine neden olduğu takdirde kişinin yaşantısını etkileyecek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Sıvı birikmesi durumu, kalbin işlevini yerine getirmesine engel olmaktadır. Bu durum, ciddi bir sorun olan kalp yetmezliğine dahi neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri