Bunun sonucu olarak mirası red eden kişinin, miras bırakanın üst soyundan mirasçı olmasına bir engel yoktur. Örneğin; Babasının mirasını reddeden bir kişi, babasından sonra ölen babasının babası (dedesi) veya babasının annesine (ninesine) mirasçı olması mümkündür.
Bu durumda, miras diğer yasal mirasçılara geçer. Yani mirası reddeden kimse, diğer mirasçıların miras üzerinde hakkı doğmamış gibi kabul edilir. Örnek vermek gerekirse; dedenin vefatından sonra baba mirası reddederse, artık torun mirasın doğrudan hak sahibi olacaktır.
Mirasın reddi davaların unutulmamalıdır ki, mirası reddetmiş olan kişi mirasın reddettiği kişiden önce ölmüş gibi kabul edilmektedir. Bu sebepten ötürü reddi miras davalarında kişiye kalan miraslar bir sonraki alt soya geçecektir.
Mirasın reddi mirasçılık sıfatını geçmişe etkili olarak sona erdirir. Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer, yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.
Babanızın mirasını sizin reddetmeniz, çocuklarınızın babanızın mirasçısı olmasına engel değil. Eğer babanızın borçları sebebiyle mirası reddetti iseniz, bu borçlar için babanızın alacaklıları çocuklarınızın üzerine malvarlığı varsa onlara yönelebilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor. Vergi borcu miras bırakanın hak ve alacaklarından fazla da olabilir. Yani, diğer bir ifade ile tereke borca batık durumda olabiliyor.
Reddi Miras Yapınca Miras Kime Kalır? Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirası reddeden kişi muristen önce ölmüş gibi kabul edilir. Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer.
Mirasın reddi halinde miras ret eden kişinin alt soyuna geçmektedir.
Kimler Reddi Miras Yapamaz? Reddi miras yapamayacak kişiler genellikle mirası saklayan ve miras payına zarar veren kişilerdir. Miras bırakan vefat eden kişinin, mirasından fazla borcu olması, bu durumda yasal mirasçıların borçlardan kurtulmak istemesi sebebiyle reddi miras davası açılabilmektedir.
Ölüm aylığı mirastan bağımsız olarak doğrudan mirasçılara tanınan bir hak olduğundan, mirasçılar mirası reddetseler dahi bu ölüm aylığını alabilirler.
Reddi Miras Bozulur Mu (İptal Edilir Mi)?
Reddi mirasta bulunan mirasçı veya mirasçıların geri alabileceğine dair Türk Medeni Kanunu'nda bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak reddi mirasın geri alınmasına ilişkin Yargıtayın yerleşmiş kararlarında tüm mirasçıların geri almaya dair rızasının alınması gerektiğidir.
Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Bunların arasında mirası ret yer almaz. Bu sebeple eğer bir şekilde noterden mirası ret etseniz bile bu işlem geçerli olmayacaktır. Mirası ret için sulh hukuk mahkemesine gitmelisiniz. Miras bırakan kişinin son ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurmalısınız.
Torun miras davası açabilir mi? Murisin altsoyu sıfatını haiz bulunan torun miras hakkından kaynaklanan her türlü davayı açmaya yetkilidir. Ancak torunun altsoy sıfatıyla yasal mirasçı olması için üst kolda sağ birinin olmaması şarttır. Dolayısıyla, murisin sağ çocuğu bulunuyorsa torunu miras davası açamaz.
Reddi mirasa ilişkin süre yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe mirasbırakanın ölümünden itibaren 3 aydır. Yine vasiyetname ile atanmış mirasçılar bakımından da mirasbırakanının tasarrufunun kendilerine bildirildiği tarihten itibaren üç aydır.
Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilmektedirler. Ret iptal edilirse, miras resmi tasfiyeye tabidir.
Reddi Miras; miras bırakanın vefatı sonrasında yasal mirasçıların veya atanmış mirasçıların ölen kişinin tüm borç ve alacakları ile birlikte reddetmesi anlamına gelir. Mirasın devrinde külli halefiyet ilkesi geçerlidir.
Mirasın hükmen reddi davasının açılması süre şartına bağlı değildir, her zaman açılabilir.
İİK.nun 53. maddesine göre, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz.
Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslara göre, miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu olmaktadır. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor. Dededen toruna doğrudan miras kalmıyor, ancak dedenin kendi altsoyunun kendisinden önce vefat etmesi halinde çocuğunun hakkı torunlara geçiyor.
Buna göre, murisin ölümü tarihinde ödemeden aciz halinde olduğu açıkça belli ise ya da resmen tespit edilmiş ise mirasçılar mirası reddetmiş sayılır. Buna halk arasında mirasçının borcundan dolayı reddi miras denmektedir.
Veraset ilamı, mirasın reddine engel değildir.
Yasal mirasçılar açısından Reddi miras süresi mirasbırakanın ölümü tarihinden itibaren başlar. Ancak yasal mirasçıların bu süreyi daha sonra öğrendiklerini de iddia ve ispatlamaları mümkündür. Yasal mirasçılar için miras reddi süresi mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten itibaren 3 aydır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 605/1 maddesine göre açılan mirasın gerçek reddi davası, duruşmaya girilmediği için düşmez, hakim davanın açılması ile birlikte mirasın reddi beyanını tespit ve tescil eden bir karar vermesi gerekli ve yeterlidir.
Bütün mirasçıların mirası reddetmesi: En yakın yasal mirasçıların tümü tarafından reddolunan miras mahkeme tarafından iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri