Bu hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen, bu alanda uzmanlaşan kişilere "romatolog" denilmektedir.
Miyalji İçin Hangi Doktora Gidilir? Miyalji için öncelikle aile hekiminize başvurmalısınız. Aile hekimi uygun görürse ortopedi veya fizik tedavi bölümlerine gitmenizi söyleyecektir. Romatolojik hastalık düşünülürse hasta romatoloji bölümüne yönlendirilir.
Miyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas ağrılarının ve sakatlıkların tedavi edilmemesi durumunda kişinin sosyal yaşantısında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olur. Ayrıca kas ağrısı farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse ve tedavi edilmiyorsa, ilerleyen sürelerde ciddi komplikasyonlar görülebilir.
Miyalji Teşhisi Nasıl Konur? Miyalji hastalığı teşhisi için öncelikle uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bundan sonra doktor kişinin rahatsızlıklarını dinler ve gerekli olan fiziki muayeneyi yaparak kas ağrısı olan noktaları belirler. Bunun yanı sıra sinir sistemini de inceleyerek rahatsızlık olup olmadığına bakar.
Vücudun farklı bölgelerinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kronik ağrı ve nedeni bulunamayan şiddetli ağrıların tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştiren, hastanelerde ya da diğer sağlık kuruluşlarında bulunan birime algoloji (ağrı) polikliniği adı verilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Miyalji (Kas Romatizması) Kimlerde Görülür? Her yaştan insanı etkileyebilen kas ağrıları özellikle bazı meslek gruplarında daha sık görülür. Masa başı çalışanlar, ağır yük kaldıran mesleklerle uğraşanlar ve yoğun egzersiz yapan insanlarda miyalji yaşanma ihtimali daha fazladır.
Miyaljinin en yaygın nedenleri aşırı kullanım, yaralanma veya zorlanmadır. Bununla birlikte, miyalji, hastalıklardan, ilaçlardan veya bir aşıya yanıt olarak da kaynaklanabilir. Özellikle egzersiz gibi yoğun fiziksel aktivitelerle uğraşan bireylerde dehidrasyon da zaman zaman kas ağrısına da neden olur.
Miyalji (Kas Romatizması) Nedir? Miyalji, kaslarda ağrı ve sertleşme hissi olarak tanımlanabilir. Kas romatizması ise, kasları etkileyen bir romatizma türüdür. Bu hastalıkta, kasların içinde ağrı ve sertleşme oluşur.
Kas ağrısı tıp dilinde miyalji olarak adlandırılır. Vücudumuzun hemen hemen her yerinde kas dokusu bulunduğu için kas ağrısı son derece yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Aslında tüm bireyler yaşamlarında en az bir kez bu tür bir acı çekmiştir. Ağrılar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden geçer.
M79.1: Miyalji.
Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Bunlar, ancak ayırıcı tanıda değer taşıyabilir. Bu amaçla tam kan sayımı, idrar tahlili, tiroid hormon testleri veya romatizma testleri istenebilir.
Kişiye uygun ilaçlar, fizik tedavi programları, diş sıkmayı önleyen splintler, cihazlar, gevşeme egzersizleri, ağrılı adalelere yönelik lokal enjeksiyonlar gibi birçok yöntem, uzman doktorun yönlendirilmesiyle uygulanabilir.
Miyalji hastalığı fizik tedavi egzersizleri veya ilaç uygulaması ile tedavi edilebilir. Evde uygulanan yöntemler kaslarda oluşan ağrının azalmasına katkı sağlayabilir. Uzun süren veya farklı semptomlar ile birlikte oluşum gösteren ağrının iyileşmesinde doktor tarafından ilaç veya fizik tedavi uygulamaları önerilebilir.
Fibromiyalji Sendromunun Belirtileri Nelerdir? FMS'de en sık rastlanan şikayet kas ağrısıdır. Ağrılar genellikle boyun ve bel bölgesinde daha çok olmak üzere omuz, dirsek, diz ve ellerde fazlaca görülür.
Kas ağrısının bir başka sık görülen nedeni strestir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Kas hastalıklarının temel belirti nedeni kuvvetsizlik ve kişinin yapabileceği bir işi yapamayacak dereceye gelmesiyle hissedilir. Bunun günlük hayattaki en büyük örnekleri şu şekilde özetlenebilir: Merdiven çıkamama, saç tarayamama, elleri yukarıya kaldıramama ya da uzun süre elinde kitap tutamama.
Fibromiyalji atakları genellikle stres, enfeksiyon veya fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir.
Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları: Vücudun farklı yerinde ortaya çıkan ağrılar, kireçlenmeler gibi şikayetler, iç hastalıkları tarafından takip ve tedavi edilmektedir.
Genellikle immün (bağışıklık) sisteminin uygun çalışmamasından kaynaklı olarak meydana gelen romatizmal iltihabi hastalıklar ile iskelet-kas sistemi hastalıkları romatolojinin alanına girer.
Boyun ağrısı için hangi bölüme gidileceği merak edilen konular arasındadır. Boyun ağrısı için en sık gidilen iki bölüm fizik tedavi ve rehabilitasyon ile beyin, sinir ve omurilik cerrahi bölümleridir. Bu bölüm doktorları genellikle boyun ağrısı konusunda tecrübe kazanmış ve uzmanlaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri