DHCP Sunucusu Nedir? DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
DHCP kapatılırsa local ağda (network) yer alaneki cihazlar otomatik IP alamazlar.
Yani ağınızda bulunan bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlarınıza ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve DNS adresini otomatik atamak için kullanılan bir protokoldür.
İlgili 24 soru bulundu
Merhaba. DHCP ayarının sadece modem üzerinde açık olması, AP'lerde DHCP ayarlarının kapalı olması sağlıklı olan yapılandırma şeklidir.
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak da bilinen DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, IP adreslerinin bir ağ içerisindeki dağıtımı için otomatik ve merkezi bir yönetim sağlar. Ayrıca cihazdaki ağ geçidini, alt ağ maskesini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için de tercih edilir.
DHCP Dinamik ana bilgisayar yapılandırma protokolünün tanımıdır. DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür.
Cihazın bağlanacağı ana modem IP'si cihazla aynı (192.168.2.1) ya da farklı aralıkta ise (1'li blokta olması gibi) Cihazınızı Web arayüzünde “LAN” ana menüsü altında “IP ve DHCP Ayarları”menüsünden DHCP sunucusunu kapatmalı ve IP'sini değiştirmelisiniz.
Varsayılan ayar olarak bu özellik etkindir. IP range (IP aralığı): DHCP sunucusunun IP aralığı ayrıca yöneticinin LAN alt ağ maskesine de bağlıdır. Varsayılan aralık 192.168.2.2 - 192.168.2.31 arasıdır.
DHCP bir istemciye konfigürasyon bilgileri gönderdiğinde, bilgiler kiralama süresiyle gönderilir. Bu, istemcinin atandığı IP adresini kullanabildiği süre uzunluğidir. Kiralama süresi, belirli gereksinimlerinize göre değiştirilebilir. Kiralama süresi boyunca, DHCP sunucusu bu IP adresini başka istemcilere atayamaz.
DHCP'yi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız. Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin.
DHCP yani Dynamic Host Configuration Protocol – Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü, bir sunucunun ağdaki bir bilgisayara otomatik olarak bir IP adresi atamasını sağlayan bir ağ protokolüdür. Bu, bir ağ yöneticisinin bir ağdaki tüm cihazlara manuel olarak IP adresleri ataması ihtiyacını ortadan kaldırır.
DHCP hatası, temel olarak bir cihazın doğru şekilde IP adresi alamaması durumunda ortaya çıkan bir sorundur. Bu hatanın nedeni, DHCP sunucusunun doğru şekilde çalışmaması veya ağ ayarlarının yanlış yapılandırılması olabilir.
Genellikle bilgisayarların veya işletim sisteminin önyükleme işleminde yapılan ağ istemcilerine otomatik olarak bir IP adresi atar. IP ağlanı üzerinden ve UNIX tabanlı disksiz iş istasyonları tarafından uzaktan önyükleme için kullanılır.
İnternete bağlanan cihazların değişmeyen IP adreslerine, statik IP denir. Sabit olması sebebi büyük sistemlerde kullanılır. Örneğin sunucu gibi cihazlar ve web siteleri kendilerine ait bir statik IP kullanırlar. Bu tarz büyük cihazların ve kurumların statik IP kullanmalarının sebebi bunun değişmemesidir.
Dhcpdiscover: DHCP istemci bilgisayar tarafından ağa gönderilen ilk pakettir. Bu paket genel yayım (broadcast) olarak tüm ağa gönderilir. Bu paketin kaynak IP adresi kısmında istemci henüz bir IP adresine sahip olmadığı için 0.0.0.0 adresi bulunur. Hedef IP adresinde ise 255.255.255.255 bulunur.
Router, Türkçe'de yönlendirici anlamına gelmektedir. Binlerce bilgisayar, sunucu ya da ağ cihazının birbirleri ile irtibat halinde olduğu internet altyapısında veri paketleri yollarını bu cihazlar vasıtasıyla bulurlar. OSI modelinin üçüncü katmanında çalışan Router ağ cihazları, IP paketlerini yönlendirirler.
DHCP (dinamik ana bilgisayar konfigürasyon protokolü), ağınızdaki aygıtlara IP adresleri atar. Her IP adresi, ağdaki bir aygıtı tanımlar ve bu aygıtın ağdaki ve internetteki diğer aygıtlarla iletişim kurmasını sağlar. Telefonlar için telefon numarası gerekmesi gibi, ağ aygıtları için de IP adresi gerekir.
DNS; mail sunucuları, domain isimleri ve IP adresleri gibi bilgileri tutan hiyerarşik bir yapıdır. Bir DNS istemcisi, ad çözümlemesi yapmak için DNS sunucularını sorgular. DNS hizmetleri; kullanıcının girdiği bir DNS adını çözüp, IP adresi gibi o ad ile ilişkili bilgileri oluşturur.
IP Havuzu ise kullandığınız IP aralığı ile oluşturduğunuz internet kullanıcı sayınızdır. Örneğin 192.168.0.1 ile 192.168.0.112 sizin IP aralığınız olsun. Bu aralıkta bulunan sayı kadar internet kullanıcısı internetinize bağlanabilecektir.
DHCP sunucusu modeme bağlı bilgisayarlara IP dağıtır. Modeme bağlı bilgisayarlar IP almak istediğinde DHCP sunucusu mevcut IP aralığından bilgisayara bir IP atar. Tabii bu bilgisayarın her bağlanışında IP değişebilir anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri