Ameliyat sonrasında kesi bölgesini kuru ve temiz tutulması gerekir. Ayakta duş alınabilir ancak lif benzeri şeyler ile bölgeye baskı yapılmamalıdır. Açık miyom ameliyatı (açık miyomektomi) sonrası yaklaşık 6 ay boyunca 5 kg'dan fazla ağırlık kaldırılmamalı ve yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Genel olarak laparoskopik cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süresi 2-4 hafta olarak kabul edilirken açık abdominal myomektomi sonrasında iyileşme dönemi 4-6 hafta arasında değişebilir.
Açık Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Yaklaşık olarak 1 hafta ile 10 günlük süre içinde dikişler kapanır ve hasta günlük hayata dönebilir.
Ameliyat sonrasında 4 ila 6 hafta boyunca kanama olabilir. Lekelenme tipi kanamalar, adetten daha az miktarda olan kanamalara denilir. Açık Miyom Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik: Karın bölgesinde şişlik bağırsak hareketlerinin azalması nedeniyle görülebilir.
Kapalı miyom ameliyatı lekelenme yapar mı
Kapalı miyom ameliyatı sonrası lekelenme biçiminde kanamalar görülebilir. Bu durum birkaç gün sürer ve kendiliğinden yok olur.
İlgili 18 soru bulundu
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Miyomun çıkarılmasından sonra kilo kaybı belirli durumlarda ortaya çıkabilir.
Miyom ameliyatında anesteziye bağlı riskleri genel anestezi ve epidural anestezi riskleri olarak gruplayabiliriz. Genel anestezi kullanıldığında damardan verilen anestezik ajanları ameliyat sonrası ayılma sürecinde bulantı, kusma, entübasyon tüpüne bağlı boğaz ağrısı, üşüme, titreme yaratabilir.
4)MİYOM KİLO ALDIRIR MI? Çok büyük boyutlara ulaşan veya hızlı büyüyen miyomlar sınırlı ölçüde kilo artışına neden olabilmektedir. Ancak miyomların bu boyutlara ulaşması nadiren görüldüğü için “miyom kilo aldırır” demek çok doğru olmayacaktır.
Her ameliyat sonrasında olabileceği gibi miyom ameliyatı sonrası karında şişlik şikayeti gaz probleminden kaynaklı olabilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası ilk 24 saat içinde gaz çıkışı olmazsa anesteziye bağlı olarak yavaşlayan bağırsak hareketlerini düzenlemek için ilaç tedavisi başlanmaktadır.
Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir. Ancak korkmanıza gerek yok. Tekrar miyom tekrar ameliyat demek değildir.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.
Özellikle ameliyat sonrası iştah kapanması ve kabızlık gibi durumlar çok görülmektedir. İştahınızın olmadığı zaman sık sık ama azar azar yemek yiyip, bol su tüketmek faydalı olacaktır. Kabızlığı önlemek için bol lifli besinler tercih etmeli ve su tüketiminize dikkat etmelisiniz.
Açık miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilebilir. Açık miyom ameliyatı sonrasında ilişkiye girmek için 1 ila 1.5 ay kadar beklenmesi gerekmektedir. Bu süre cinsel ilişki sırasında oluşacak baskıdan kaynaklanan ağrı veya yara yerlerinin enfeksiyon kapması gibi riskler için gereklidir.
Bundan dolayı doktorlar ameliyat sonrasında da hastanın belirli bir süre ameliyat korsesi takmasını istemektedir. Hastaların korse takmaları için gerekli olan süre ameliyattan sonraki ilk 3 hafta gece – gündüz yani aralıksız bir şekildedir. 3. haftadan sonra ise sadece gündüzleri takmak yeterlidir.
Eğer büyük boyutlarda miyomlar varsa karında ağrı, kabızlık, hazımsızlık, şişlik gibi şeylere neden olabiliyor. Genelde 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Miyomların idrar yollarına baskı yapmasından dolayı böbrek sorunlarına neden oluyor.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
Böylece durumlarda da miyomların mutlaka alınması şarttır. Tam da bu noktada miyomların boyutlarının da etkili olduğunu ifade edebiliriz. Ortalama olarak 6 ile 7 cm arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içerisine girer. Bundan dolayı yaklaşık olarak 6-7 cm büyüklüğünden miyomların alınması gerekmektedir.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
İlk adetyaşıerken olan kadınlarda ve hiç doğum yapmamış kadınlarda myoma daha sık rastlanır. Obezlerde, D vitamini eksikliği olanlarda ve alkol tüketimi (özellikle bira) fazla olanlarda myom sıklığı artmaktadır.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Bütün protez ameliyatlarında cerrahi öncesi başlayan ve 24 saat devam eden damardan antibiyotik koruması uyguluyoruz. Ayrıca kullandığımız kemik çimentosuna antibiyotik ekleyerek erken cerrahi sonrası dönemde bölgesel antibiyotik salınımı ile enfeksiyon oranını azaltıyoruz.
Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır.
Ameliyat bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı gibi sorunlar da enfeksiyon belirtisi olabilir ve mutlaka doktorunuzun bilgilendirilmesi gereken durumlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri