Miyomlar iyi huylu rahim tümörleri olarak biliniyor. Miyomlar ne kadar zararsız olarak tanımlansa da 5 santimden büyük olduklarında tedavi ve takip edilmesi gerekmektedir. Miyomlar bel ve bacak ağrılarına da sebep olabiliyor.
Büyük miyomlar ayrıca idrar yolu veya bağırsakları sıkıştırarak sorunlara neden olabilir. Ayrıca miyomlar gebelik üzerinde de olumsuz etkilere sahip olabilir.
Boyutu büyük olan miyomlar ise ön taraftan idrar kesesine bası yaparak sık sık idrara gitme ihtiyacına arka taraftan bağırsaklara bası yaparak kabızlık ve hemoroitlere sebep olabilir.
Özellikle çok büyük miyomlar tedavi edilmediği takdirde, daha da büyüyerek, mesane ve barsak gibi çevre organlara baskı yaparak sorun yaratabilirler. Bu durum kabızlık, sık idrara çıkma v.b. sorunlar yaratabilir. Büyük miyomlar rahimin şeklini bozabilir, ağrı yapabilir.
Büyük boyutlara ulaşan myomlar karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikâyetlerine sebep olmakla birlikte idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olmaktadırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler. Tam olarak her oluşan miyomun alınması şart değildir.
Miyomlar alınmazsa rahimde sayı ve büyüklük olarak artar. Bu. Miyomlar artan kanamalara, kasık ağrılarına, mesaneye ve son barsağa basarak idrar sıkışması, kabızlık gibi bası semptomlarına ve gebelik komplikasyonlarına yol açabilir.
Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan bilimsel çalışmalar, östrojenin miyomların büyümesine yol açtığını göstermektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin; gebelikte östrojen seviyesi artmakta, menopozda ise düşmektedir.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
15 cm'e kadar miyomlar laparoskopik olarak ameliyat edilmektedir. Ancak miyomun rahimdeki yerleşimi de en az boyutu kadar önemlidir. Birden fazla sayıda miyom olması da kapalı (lararoskopik) ameliyata engel değildir. Benzer şekilde miyom sayısı kadar yerleşimleri de önemlidir.
Aslında miyomların birçoğu hayati bir risk taşımasa da organizmada farklı organları olumsuz etkileyebiliyor. İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir.
Miyomlar çoğu durumda kişide herhangi bir olumsuz semptomun oluşmasına sebep olmaz. Ancak kimi durumlarda adet döngüsünde değişim, karın bölgesine ağrı ve şişkinlik hissi, rahim bölgesinde kanama (özellikle cinsel ilişki sonrası) görülebilir.
Bunun yanı sıra, kimi miyomlar kitle etkisiyle mesane üzerinde baskı yaparak mesanenin genişlemesini engeller ve hastanın sık tuvalete çıkmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde yaptığı baskı sonucunda makata baskı sürekli bir tuvalet ihtiyacı varmış hissine yol açabilir.
Miyomlar kansere dönüşmez, ancak miyom dokusunun kendi içinde 1/1000 oranında kanser dokusu olabilir. İleri yaşta olup, hızlı büyüyen miyom öyküsü var ise, kanser ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve ameliyat planlanmalıdır.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Genel sağlık durumu: Obezite ve yüksek tansiyon, miyom gelişmesinde ve büyümesinde etkiye sahip olabilir. Beslenme alışkanlıkları: Aşırı kırmızı et tüketimi, miyomların gelişmesi ihtimalini arttırır.
Öncelikle miyom türlerinin bazıları kilo aldırma etkisi vardır. Bu etkilerin netliği ise kadın hastalıkları uzman doktorlar tarafından belirleniyor. Miyom türleri arasında kilo aldırma etkisi çok sık olarak karşılaşılan bir durum değildir. Çünkü genel olarak çok büyük boyutu olan miyomlarda kilo alma durumu görülür.
Lokal anestezi altında, anjiyo cihazında görerek, kasık atardamarından her iki rahim atardamarlarına girilir bu damarlar minik taneciklerle tıkanır. Rahim içindeki miyomlar kansızlığa dayanamaz ve ölürler.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Miyom ameliyatı sırasında rahim alınmaz. Miyomlar, rahmin myometrium isimli tabakasında oluşan kitlelerdir. Bu kitlelerin vücuttan alınması için rahmin de alınmasına gerek yoktur. Günümüzde miyom ameliyatları, rahme ve benzer önemli organlara zarar vermeden gerçekleştirilebilmektedir.
Miyomlar ancak bazı durumlarda ameliyatla alınıyor. Bunlar; Hamileliği önlüyorsa: Herhangi bir başka neden olmamasına karşın miyom varsa ve kişi hamile kalamıyorsa ameliyat kararı alınıyor. Düşüğe yol açıyorsa: Kişi hamile kaldığı halde düşük ya da düşükler oluşuyorsa alınması gerekiyor.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Miyomlar adet döngüsünde ağrı, yoğun veya uzun süren adet kanaması, lekelenme veya iki adet arası belirtiler gösterir. Bununla birlikte pelvik ağrı, miyom belirtilerinde en sık rastlanan sorundur. Pelvik bölgede hissedilen ağrı, alt karın bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca ağrı bacaklara kadar yayılabilir.
Miyomlar rahmin düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörlerdir. Bunların kansere dönüşme olasılığı yok denecek kadar azdır. Yapılan araştırmalarda bu oran binde iki kadar bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri