Rahimdeki miyomlar adet kanamasının miktarının artmasına, süresinin uzamasına ve ara kanamalara neden olabilmektedir. Bazı kadınlarda miyomlara bağlı olarak sürekli ve şiddetli kanamalar gelişebilmektedir. Bu durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Bu miyom rahimin orta yani kas tabakasında yerleşir,bu çeşitte adet süresinin uzamasına ve kanamasının artmasına neden olur, kanama dan dolayı hastada kansızlık oluşabilir, aynı zamanda karın ağrısı ve rahimde büyümeye ,dolgunluk hissine, mesaneye baskı ve sık idrara çıkma gibi şikayetlere neden olur.
Miyomun büyüme hızı alışılmışın dışında olursa, bu durumda kanser riskinden de bahsedilebilmektedir. Miyomun tehlikeli olan boyut kıstası, bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Eğer miyom, rahim iç zarında yer alıyorsa, aşırı kanama yapma riskine sahiptir ve bu durum tehlike barındırır.
Geçici menopoz iğneleri – GnRH agonist olarak da bilinen ve uygulandığında kadınlarda geçici olarak menopoz tablosunun gelişmesine neden olan bir grup ilaç miyomlara bağlı şikayetlerin tedavisinde kullanılabilir. Bu iğneler aylık veya 3 ayda bir yapılır ve miyomun küçülmesine ve kanamanın azalmasına neden olur.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Miyom kanamasını durdurmak için hormonlu spiral kullanımı sıklıkla önerilir. Spiralden salgılanan hormon rahim iç zarını incelterek bir süre için kanamayı azaltır. Daha sonra kanama şiddetlenerek yeniden başlar. Bu spiraller rahim iç boşluğuna yerleştirilirken miyomun basısı nedeniyle doğru konuma bırakılamayabilir.
Kadınlarda oldukça sık görülen miyomlar, bir diğer adıyla "iyi huylu tümör" olarak da adlandırılırlar. Miyomlar genellikle iyi huylu olarak kalmaya devam ederler. Ancak kimi durumlarda kansere dönüşme riski vardır. Miyomlar çoğu durumda kişide herhangi bir olumsuz semptomun oluşmasına sebep olmaz.
15 cm'e kadar miyomlar laparoskopik olarak ameliyat edilmektedir. Ancak miyomun rahimdeki yerleşimi de en az boyutu kadar önemlidir. Birden fazla sayıda miyom olması da kapalı (lararoskopik) ameliyata engel değildir. Benzer şekilde miyom sayısı kadar yerleşimleri de önemlidir.
Rahimdeki miyom patlarsa ne olur? Rahimdeki miyom patladığında bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyomlar rahmin kas tabakasında oluşan tümörlerdir ve genellikle iyi huyludur. Ancak patlama durumunda aşırı kanama, şiddetli karın ağrısı ve enfeksiyon riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Miyomlar kansere dönüşmez, ancak miyom dokusunun kendi içinde 1/1000 oranında kanser dokusu olabilir. İleri yaşta olup, hızlı büyüyen miyom öyküsü var ise, kanser ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve ameliyat planlanmalıdır.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Miyom hücreleri; rahim çevresinde veya içinde gelişen, kanser olmayan zararsız tümörlerdir. Rahimde oluşan miyomlar, sıklıkla doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanser olmayan tümör hücreleridir. Miyomların, rahim kanseri ve gelişimine, büyümesine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
1) MİYOM KANAMA YAPAR MI? Evet. Rahimdeki miyomlar adet kanamasının miktarının artmasına, süresinin uzamasına ve ara kanamalara neden olabilmektedir. Bazı kadınlarda miyomlara bağlı olarak sürekli ve şiddetli kanamalar gelişebilmektedir.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Kesilmeyen adet kanaması neyin belirtisi? Böbrek ve karaciğer sorunları da adet düzensizliğinin nedeni olabilir. Kesintisiz menstruasyon aynı zamanda tiroid hormon sorunları veya yetersiz çalışmasından da kaynaklanabilir. Kesintisiz adet kanaması, polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir.
Miyomlar rahmin düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörlerdir. Bunların kansere dönüşme olasılığı yok denecek kadar azdır. Yapılan araştırmalarda bu oran binde iki kadar bulunmuştur.
Miyom ağrısı, genellikle pelvik (leğen kemiği) bölgede hissedilir ve alt karın bölgesinde yoğunlaşabilir. Ayrıca ağrı, bacaklara da yayılabilir. Miyomlar, idrara çıkma sırasında baskı yaparak sık idrara çıkma, pelvik ağrı veya idrar kaçırma problemlerine neden olabilirler.
Her cerrahi müdahalede risk olabilir. Ancak miyom ameliyatından ölüm riski yok denecek kadar azdır. Kısa sürede yapılan kolay bir işlemdir. Ameliyattan ziyade miyomlara zamanında müdahale edilmemesi ciddi riskler meydana getirir.
Boyutu ne olursa olsun Tip 0, 1 ve 2 (submüköz) miyomlar mutlak kanama nedeni olduklarından tanı konduğunda çıkarılmalıdırlar. Diğer tiplerdeki miyomlarda (Tip 3-7) miyom çapının genel olarak 5 cm ve üzeri boyutlarda olması durumunda ameliyat yöntemine başvurmak söz konusu olmaktadır.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.
Ameliyat sonrası miyomlar tekrarlar mı? Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir.
Aslında miyomların birçoğu hayati bir risk taşımasa da organizmada farklı organları olumsuz etkileyebiliyor. İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir.
Öncelikle miyom türlerinin bazıları kilo aldırma etkisi vardır. Bu etkilerin netliği ise kadın hastalıkları uzman doktorlar tarafından belirleniyor. Miyom türleri arasında kilo aldırma etkisi çok sık olarak karşılaşılan bir durum değildir. Çünkü genel olarak çok büyük boyutu olan miyomlarda kilo alma durumu görülür.
Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat ila 2 saat aralığında sürer. Laparoskopik Myomektomi ile açık miyom ameliyatının tamamlanma süresi aynıdır (1-2 saat). Histeroskopik Myomektomi ise bu sürenin yarısı kadar bir sürede tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri