Miyomlar çoğu durumda kişide herhangi bir olumsuz semptomun oluşmasına sebep olmaz. Ancak kimi durumlarda adet döngüsünde değişim, karın bölgesine ağrı ve şişkinlik hissi, rahim bölgesinde kanama (özellikle cinsel ilişki sonrası) görülebilir.
Bu tür myomlar genellikle çok şikayet vermezlerve rutin jinekolojik muayenelerde tespit edilirler. Ancak yine bağzıları çok büyüyerek “dev myom” halini alır ve elle karından hissedilebilir. Genellikle bu tür myomlar büyümesi açısından takip edilir, hızlı büyüme tespit edilirse cerrahi olarak çıkartılması gerekir.
Miyomlar, kadınlar arasında yaygın bir endişe kaynağı olsa da, doğrudan kilo alımına neden olmazlar. Bununla birlikte, hormonal dengesizlikler ve miyomlara bağlı semptomların etkisi kilo değişikliklerini dolaylı olarak etkileyebilir.
Muayene sırasında tesadüfen tespit edilebilmektedir. Ancak çoğu zaman büyüme ile orantılı yani hastalığın ilerlediği durumlarda, aşırı miktarda adet kanamaları, sık idrara çıkma, karında büyüme ve şişlik, adet dönemlerinde kuyruk sokumunda ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Miyomlar genellikle rutin jinekolojik muayeneler sonucunda ortaya çıkar, fakat kesin tanısı için hekim tarafından hastanın öyküsü alınarak muayenesi yapılır. Fizik muayene ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip ultrasonlardan faydalanılarak kitle tespit edilebiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
İntramural Miyom
Bu tip miyomlar en sık görülen miyom tipleridir. Asıl olarak rahmin içinde bulunan kas tabakasında ortaya çıkarlar. Aşırı büyüdüğü durumlarda rahmi genişletebilirler ve dışarıdan görüldüğünde belli olacak kadar şişebilirler.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Büyük boyutlara ulaşan myomlar karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikâyetlerine sebep olmakla birlikte idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olmaktadırlar.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Rahim ve rahim duvarında gelişen miyomlar oluşan embriyoların tutunmasına engel olarak kısırlığa ve düşüklere neden olabilir. Boyutu büyük olan miyomlar ise ön taraftan idrar kesesine bası yaparak sık sık idrara gitme ihtiyacına arka taraftan bağırsaklara bası yaparak kabızlık ve hemoroitlere sebep olabilir.
Yine miyomlar büyüdükçe karında şişlik ve ağrıya neden olabilmektedirler. Bazı hastalar rahim büyüdüğü için karınlarında meydana gelen şişlikleri kilo aldıklarını düşünerek ihmal ederler ve doktora başvurmakta geç kalırlar.
Myomlar enfekte olabilir (iltihaplanabilir). Pek çok olguda bu ancak o alanda zaten bir enfeksiyon varsa olur. Çok nadir olgularda myomun hızlı büyümesi ve diğer belirtiler kanseri gösterebilir. Çok büyük bir myom karnın şişmesine sebep olabilir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Miyom kanaması genellikle açık kırmızı renkte olan kanamalardır.
Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler.
Miyom rahmin iç zarında, kas tabakasında veya dış tarafında ortaya çıkabilen, rahim düz kaslarından gelişen iyi huylu düz kas tümörüdür.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Tanı: Muayene sırasında palpasyon ile büyük boyutlara ulaşmış olan miyomları tespit etmek mümkün olabilir. Rahim olduğundan büyük bir şekilde ele gelebilir. Çekilecek olan ultrason ile boyutları, yerleşimi ve sayısını tespit edilebilir. Bazı durumlarda ise hastadan MR görüntüleme yöntemi istenir.
Rahim iç zarına yerleşmiş miyomlar aşırı kanama yapma açısından diğerlerinden daha tehlikelidir. Karın içine doğru büyüyen miyomlarda ise özellikle 8 cm ve 10 cm üzerindeki miyomlarda diğer organlara bası yapma açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir.
Fakat miyomlar ancak ameliyat ile yok olurlar. Miyomların tamamen gitmesi için ameliyat şarttır. Miyom tedavi süreçlerinde ilaç tedavisi de vardır. Fakat ilaç tedavisi ile miyomların oluşturduğu etkileri ortadan kaldırılır.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Miyomları, rahmin düz kas tabakasında gelişen iyi huylu tümörler olarak tanımlayan uzmanlar, miyomların zamanla kendiliğinden küçülebildiği gibi cerrahi müdahale gerektiren ciddi boyutlara da ulaşabileceğini belirterek, “Ergenlik öncesi dönemde miyom görülmemesi ve menopoz döneminde küçülme göstermesi; miyomların ...
Miyom Mideye Baskı Yapar Mı? Miyomlar vücudumuzun birçok yerinde ağrıya sebep olarak kendini belli ederler. Miyomlar arkaya doğru çok büyüdükleri takdirde kalın bağırsağa ve midenize baskı yaparlar. Bu da kabızlık şikâyetlerinizin artmasına neden olabilir.
Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler.
Yapılan araştırmalara göre çok fazla kırmızı et tüketmek rahim miyomları riskini artırır. Bu nedenle kırmızı et tüketimini sınırlayın. İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri