Poliplerin büyük bir bölümü herhangi bir şikayete neden olmasa da tanımlandığında alınması gerekir. Miyomlar, rahim kas dokusunda gelişirler. Yaklaşık 5 kadından ikisinde görülen iyi huylu tümörlerdir, rahmin kas dokusu içerisinde, rahim boşluğuna doğru ve rahim dışına doğru çapları farklı olan tipleri vardır.
Polipler, miyomlardan oldukça farklıdır. Miyomlar, rahim kaslarından kaynaklanır ve bu nedenle rahimin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Polipler ise her zaman rahim iç duvarında oluşur ve tipik olarak rahimin en üst kısmında görünür. Rahimin kaplaması boşlukta olduğu için endometriyal boşluk olarak da bilinir.
Miyomlar, adet dönemi sırasında ağrılı adet kanamaları, pelvik ağrı ve basınç gibi belirtilere yol açabilirler. Polipler: Polipler, vücudun birçok farklı bölgesinde oluşabilen küçük, et benzeri büyümelerdir.
Çoğu zaman iyi huylu olan rahim poliplerinin, kısırlıkla ilişkili olabileceği öne sürülüyor. Poliplerin varlığı durumunda kısırlık ile karşılaşılırsa, poliplerin çıkarılmasının tekrar hamilelik şansını arttırdığı düşünülüyor. Rahim polipleri sıklıkla adet düzensiz ve yoğun adet dönemleri ile bulgu veriyor.
Rahim içi poliplerin belirtileri; adet düzensizlikleri, kısırlık ve kasık ağrısıdır. Adet düzensizlikleri; yoğun adet kanamaları ve ara kanamalar şeklinde olmaktadır. Rahim içi polipi olan kadınların %70 inde adet düzensizliği görülmektedir. Polip kanamasının en sık görülen şekli ara kanamalardır.
İlgili 32 soru bulundu
Rahim içerisindeki polipler düzensiz ve kahverengi kanamalar sebep olabilir. Eğer yeterince büyükse (genellikle 1 cm veya daha fazla) gebe kalmaya engelleyebilir ya da düşüklere neden olabilirler. Bu nedenle poliplerin cerrahi uygulamalar ile alınması gerekir.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Endometrial poliplerin tedavisi genelden ziyade hastanın ve polipin özellikleri göz önüne alınarak yapılmaktadır. Doğurganlık çağında tesadüfen saptanan, hiçbir soruna neden olmayan 1 cm den küçük polipler gözlemlenebilir. Bu grup poliplerin kendiliğinden kaybolma şanslarının olduğu bildirilmektedir.
İlaçlar ve cerrahi girişimler yardımıyla tedavi edilebilir. Bağırsak polipleri: Özellikle kalın bağırsakta polip oluşumu tekrarlayan ishal, dışkı görünümünde değişiklikler ve dışkıda kan görülmesi gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Miyomlar alınmazsa büyümeye devam edebilir. Büyüdükçe daha fazla semptomlara yol açabileceği gibi rahmin şeklini ve boyutunu da etkileyebilir. Büyük miyomlar ayrıca idrar yolu veya bağırsakları sıkıştırarak sorunlara neden olabilir. Ayrıca miyomlar gebelik üzerinde de olumsuz etkilere sahip olabilir.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
En sık ortaya çıkan yakınmaları dışkıda kan görülmesi ve makattan kanamadır. Kolon poliplerinden kaynaklanan uzun süreli kanama, demir eksikliği anemisine neden olabilir. Poliplerin diğer belirtileri karın ağrısı, ishal, kabızlık ve dışkı çapında azalmadır.
Polip Alındıktan Sonra Tekrarlar mı? Rahim içi poliplerin tedavi sonrası tekrarlama riski de vardır .
Rahim içi şişirilince ultrason ile rahim içi değerlendirilir. Rahim içerisinde bulunan submüköz miyom ve rahim içini bozan intramural miyomlar veya endometriyal polipler bu yöntem ile kolayca görülerek tanı konulur.
Miyomlar Ultrasonda Görülür Mü? Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler. Bu nedenle rutin kontroller sırasında, ek bir tahlile gerek duymadan, miyom tanısı konulabilir.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Soğan kürünün vücudunuza faydalı olmasını istiyorsanız, tüketmek için doğru zamanı seçmelisiniz: Kalın bağırsaklarda sıkça görülen polip rahatsızlığı için İbrahim Saraçoğlu soğan kürü önermektedir. Polip tedavisinde ise regl bitiş tarihinden en az 3, en çok 10 gün sonra küre başlayabilirsiniz.
Polipler üreme çağında sık görülmekle birlikte daha çok 40-50'li yaşlarda ortaya çıkar. Polipler bazen her hangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir.
Polipin boyutuna ve seviyesine bağlı olarak rahim içi polip ameliyatı 5 dakika ile 1 saat aralığında sürebilir. Ameliyat sonrasında hasta bir müddet kontrol altında tutularak gerekli incelemeler yapılır. Herhangi bir problem olmaması halinde hasta birkaç saat içinde taburcu edilebilir.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Endometriyal polip, rahmin iç kısmını döşeyen endometrium tabakasından kaynaklanan, yüzeyden kabarık lezyonlardır. Bu lezyonlar şekil itibariyle cilltteki et benlerine benzer görünümdedir. Endometriyal polipler hem üreme çağında, hem de menopoz sonrasında saptanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri