Çilek püresini büyükçe bir tencerenin içine alıp üzerine toz şekeri ve suyu ekliyoruz. Ocağın büyük gözüne alıyoruz ara ara karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra orta ateşte kaynatmaya devam ediyoruz, bu aşamada dk tutuyoruz ve 15 dk sonra marmelatımız hazır olmuş olacak.
Çilek ve şeker bir kaba alınarak 6-24 saat arası bekletilir. Çilek suyunu saldıktan sonra şeker ile birlikte ocağa alınır ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon suyu ilave edilir ve çilekler blender yardımı ile püre olana kadar karıştırılır. Afiyet olsun.
Çileklerinizi güzelce saplarından ayırın ve yıkayın. Çilekleri iyice püre yapmadan, mutfak robotundan geçirin.Uygun bir tencereye alın ve üzerine şekerini koyun.Orta ateşte ara sıra karıştırın. Kaynayıp köpürünce tereyağını ekleyin. Biraz daha kaynadıktan sonra köpüklerini alın.Benim marmelatım yaklaşık 25-30 dk pişti.
Kırmızı Erik Marmalatı Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle erikleri yıkayıp 1 su bardağı suda rengi kırmızı ya dönünceye kadar kaynatın. Sonra bir süzgeç yardımı ile süzün ve erikleri ezip içine çekirdeği hariç tencereye koyup kısık ateşte kaynat 2 yemek kaşığı buğday nişastasını atıp ve karıştırın.
Geçelim tarife akşamdan buzluktan çıkardığımız çileğin üzerine buzluyken şekeri döküp, sabaha kadar bekletiyoruz. İyice sulanıyor. Sabah ocağa alıp 20 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz, dikkat edin taşabilir. İnmeye yakın limon tuzunu atıp, altını kapattın.
İlgili 38 soru bulundu
Reçelin köpürmesini engellemek için kaynamakta olan reçel suyuna bir parça tereyağı atabilirsiniz. Reçelin köpüklerini almak için başında beklemenize gerek yok. Kaynama bitiminde, köpükleri tek seferde alabilirsiniz. Reçel yapımında kullanılan şekerin miktarı çok önemlidir.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Kuru meyvelerden marmelat yapılacaksa meyvelerin 8-10 saat su içinde ıslatılması ve yumuşayıncaya kadar haşlanması gerekir. Daha sonra ezme haline getirilir. Marmelat yapımında kullanılacak olan tencerelerin yayvan ve geniş olması gerekir. Önceden tartımı yapılan ezmeye belirlenen miktarda şeker ilave edilir.
Marmelat için hazırlanan meyve ezmelerinin bir kg'sine yarım kg ile 1 kg arasında şeker konulabilir. Ancak şeker miktarı meyvenin cinsine, olgunluk ve tatlılık oranına göre farklılık gösterir. Meyve ezmesine şekeri iki seferde koymak şekerin ezmeye iyi karışmasını ve erimesini sağlar.
Marmelat Dolaba Nasıl Konulur:
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
45 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan almaya yakın içerisine limon dökülür. Hazır olan çilek reçeli sıcak sıcak kavanozlara konarak ağızları iyice kapatılır. Çilek reçelini soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Çoğu kişi reçel ve marmelatı eşanlamlı olarak kullanıyor ancak bunlar aralarında küçük bir fark olan iki ayrı lezzet. Peki reçel ve marmelat arasındaki fark nedir? Reçelde meyveler bütün veya küçük parçalar halindedir, marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılır.
Marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılıyor. Reçelden marmelat yapılabilir ancak marmelattan reçel yapılmaz.
Eğer reçelin kıvamının berrak olmasını istiyorsanız kaynama bittikten sonra bu köpükleri tahta kaşığınız yardımıyla kenara ayırmalı ve reçelden uzaklaştırmalısınız. Şu noktada bir püf noktası daha verelim: Reçelin içine ekleyeceğiniz küçük bir parça tereyağı köpürmesini engeller ve reçele parlaklık verir.
Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce konur, 2 dakika daha kaynatılır indirilir.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.
Reçelde Köpürme
Bu bozulmalardan biri ise reçelin köpürmesidir. Reçelin bozulmasına etki eden faktörler ısı ve ışıktır. Bu tarz dış etkilere maruz kalmış reçeller; köpüklenme, renk değişimi veya tadında ekşimeye sebep olabilir. Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir.
Marmelat, kuru ya da taze meyvelerin rendelenmesinin ardından ezilerek şekerle kaynatılması yoluyla oluşturulan bir yiyecek türüdür. Reçele benzer bir yapısı vardır. Reçelden çok daha fazla kaynatılmaktadır. Suyunu çok daha fazla çekmektedir.
Kayısı Marmelatı Yapılışı Tarifi - Yaş Kayısı Marmelatı Yapımı - Kayısı Marmelat Tarifi. Kayısılar iyice yıkanır ve ortalarındaki çekirdekler çıkarılır. Suyla beraber on - on beş dakika ocakta pişirilir.
Çileklerinizi bir tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin. Çilek reçeli yaparken ideal oranınız 1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker diyebiliriz. Ancak çilekleriniz çok tatlıysa şeker miktarını azaltmanız da bir seçenek. Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri