Miyop-Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Ayrıca ortokeratoloji adı verilen ve ameliyatsız bir işlem olan ve sert gaz geçirgen kontakt lenslerin (RGP veya GP) yatmadan önce takılmasıda miyop hastalığının tedavi yöntemleri arasındadır. Bu lensler özel olarak tasarlanmıştır ve siz uyurken korneayı şekillendirir.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Hipermetropi, miyopi ve astigmatizma gibi kırma bozuklukları yaşayan ancak lazer ile göz ameliyatı olmak için uygun olmayan hastalar, gözlüklerinden şeffaf lens değişimi ile kurtulabilirler.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Miyop tedavisi için gözlük, kontakt lens kullanımı ve göz lazer ameliyatı gibi yöntemlerle hastaların yaşam kalitesi arttırılabilmektedir. Tedavi, görme kusurunun düşük derecelerinde daha kolay gerçekleştirilebilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Genellikle 9-10 yaşlarında okul taramalarında tesbit edilir ve büyüme yıllarında artış gösterir 18-20 yaşlarında genellikle ilerlemesi durur. 2-Patolojik miyopi: Nadir görülen bir myopi formudur. Yılda yaklaşık 2-4 numara kadar ilerleme gösterir.
Özellikle okul döneminde, yani erken yaşlarda başlayan miyopun ilerlemesinin, 19-20'li yaşlarda durması beklenir. Ancak bu genel bir doğrudur ve miyopların yüzde 80'inde görülen bir durumdur. Fakat bazı özel durumlarda, 23-25'li yaşlara ya da bazen 28'li yaşlara kadar miyopinin ilerlemesi söz konusu olabilir.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için: Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI. Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır.
Miyoptan büyük ölçüde lazer operasyonuyla kurtulmak mümkündür. 10-12 derecenin üzerinde miyoplara lazer yapılması yerine, göz içine mercek takılması tercih edilir çünkü daha güvenlidir ve görme keskinliğini lazere göre daha iyi arttırır.
Miyopun tam olarak durması imkanı yoktur. Bazen göz tembelliğiolması bir tek gözün üzerinde yoğunlaşma olması miyobun daha farklı aşamalar kaydetmesine neden olmaktadır. Küçük yaşlarda ortaya çıkan göz tembelliği mutlaka tedavi edilmelidir. Bu şekilde miyop kusuru da fazla ilerleme yapmayacaktır.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Takılmazsa ne olur? Çocukluk ve ergenlik döneminde miyop gözlüklerin sürekli takılması gerekir. Takılmazsa numaralar daha hızlı ilerler.
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır. Patolojik miyoplu kişiler -8,0 D'den fazla görülür, ancak retina, katarakt ve glokom gibi hastalıklarda görme ile ilişkili tehditler de orta ve yüksek miyop problemi olan kişilerde ortaya çıkabilir.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
Miyopi en fazla kaç derece olabilir? 30 derece bile olabilir. Miyopide görüntünün sarı noktanın önüne düşmesi gözün normalden büyük oluşuna da bağlıdır. Büyük olduğunda ışık sarı noktanın önüne düşer.
Çocuklarda miyopun ilerlemesini engelleyen damla tedavisi bir süredir gündemdeydi. Ancak yayınlanan bilimsel makaleler ile durum iyice netlik kazanmış durumdadır. Düzenli kullanılan Atropin damla, çocuklarda miyopinin ilerlemesini yavaşlatıyor. Bu konuda yapılan çalışmalar giderek artmaktadır.
Çocuklar en geç 1-2 yaşlarında mutlak bir göz muayenesinden geçirilmelidir. Gözlük ihtiyacı, tembellik ve şaşılık sorunu olanlar 6 ayda 1 muayene olmalılar. Herhangi bir sorunu olamaya gözlüklüler yılda 1, 40 yaş üstündekiler 2 yılda bir, diyabetliler 6 ayda 1 göz muayenesinden geçmeliler.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Çoğu miyopi vakası hafif ve kolayca düzeltilebilir olsa da, görme kaybını riske atacak kadar ilerleyici miyopi dereceleri de vardır. Yüksek miyopi; retina dekolmanı, katarakt ve glokom gibi görmeyi tehdit eden sorunların riskini artırabilen bir göz rahatsızlığıdır.
Miyop Dereceleri
Miyop derecesi 0 ila 3 arasındaysa hafif, 3 ila 6 arasındaysa orta, 6'dan yüksekse yüksek miyopi olarak tanımlanmaktadır.
Nasıl Tedavi Edilir? Uzak mesafeleri daha net görebilmek için kontakt lens veya içbükey (konkav) mercekli gözlük kullanılabilir. Ancak gözlük ve lens sadece daha net görmenize geçici olarak yardımcı olur. Miyop tedavisi yani kalıcı olarak ortadan kaldırılması lazer tedavisi ile mümkündür.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir. Yanlış: Lazer tedavisi sadece bir kere yapılabilir. Gelecekte göz numarası artarsa asla tedavi yapılamaz.
Lazerle korneanın çizilmesi olarak bilinen lazer cerrahi yöntemi, 40 yaş üstü, gözlük kullanmak istemeyen, miyop, hipermetrop ve asigmatı olan hastalarda uygun bir yöntemdir. Damla anestezi ile işlem gerçekleştirilir ve hasta hemen sosyal hayatına geri döner. Eşlik eden kırma kusurları da aynı seansta düzeltilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri