Mıknatıs sadece manyetik özelliği olan cisimleri çeker, demir,çelik ve demir oksit esaslı tüm metal ve seramikleri, bir miktar nikel ve kobaltı çekebilirken altın, bakır, alüminyum, çinko gibi malzemeleri çekmezler. Mıknatıs ile para, altın, bakır gibi malzemeler çekilemez.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Mıknatıslar Hangi Maddeleri Çekemez? Mıknatısların demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri çektiği bilinirken ferromagnetik özellikler taşımayan maddeleri çekmez.
Mıknatısların kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır. Aynı kutuplar birbirini iterken zıt kutuplar birbirini çeker.
Mıknatıslar genel olarak metal, nikel ve kobalt gibi maddeleri çekme özellikleri vardır. Mıknatısların çekme özelliği gösterdikleri maddeler ferromagnetik madde denilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Mıknatıslar genel itibarıyla metalleri çekerken nikel ve kobalt gibi metaller üzerinde de etkilidir. Mıknatısların çektiği maddelere genel olarak ferromanyetik madde adı verilmektedir. Yapay ve doğal mıknatıs seçeneklerinin çekme yönü farklılık gösterse de bu ürünlerin en özel yanı budur.
Mıknatıslar demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri ve bu maddelerden yapılmış olan cisimleri çekerler.
Mıknatıs hangi maddeleri çeker ya da nasıl çeker diye bakıldığında oluşumsal olarak demir ve benzeri maddeleri çektiği bilinmektedir. Demir olmayan maddeleri çekme özelliği yoktur. Bu nedenle de mıknatısın çektiği maddeler nikel, kobalt ve demir olarak ayrılmaktadır. Bunun dışında kalan maddelere karşı duyarsızdır.
Mıknatıs, içeriğinde demir, nikel, kobalt olan maddeleri çekme özelliğine sahip bir metaryal olarak bilinmektedir.
Mıknatıs taşı bilinen adı ile manyetit ya da magnetik olarak bilinmektedir. İçerisinde bolca demir minerali bulundurmaktadır. Bulunduğu yerler bakımından genel olarak sülfit yatakları denen yataklarda bulunmaktadır.
Yani demir ısıl işlem görmüştür özellikleri değişmiştir bu nedenle çekmeyebilir. Östenitik Paslanmaz Çelik dediğimiz türde manyetik özellik bulunmaz bu nedenle mıknatıs bu tür çeliği çekmez. Yani özetle mıknatıs 304 ve 316 kalite paslanmaz çeliği çekmez.
Bir mıknatısı kütle merkezinden astığımızda bir ucunun kuzeyi diğer ucunun güneyi gösterdiğini gözleriz. Kuzeyi gösteren uca mıknatısın kuzey kutbu (N), güneyi gösteren uca ise mıknatısın güney kutbu (S) denir. Mıknatısın aynı kutupları birbirini iter, zıt kutupları ise birbirini çeker.
Suyun içindeki mıknatıs yine sudaki demir ve benzeri olan maddeleri çekebilmektedir. Havada ki kadar etkin bir çekim sağlamasa da suda da mıknatıs olma özelliğini kaybetmeyecektir.
Mıknatıs madeni parayı çekmez ama neden çekmez.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Mıknatısın en etkili olduğu bölgeleri bu bahsedilen kutup noktalarıdır. Manyetik özelliklerinin en iyi gösterildiği yer olan uç noktalar itme ve çekme özellikleri göstermektedir. Her mıknatıs bu kutuplardan 2 adet barındırmaktadır. Bu kutupların adları kuzey ve güneydir.
Bakır, mıknatıs tarafından çekilen maddeler arasında yer almıyor. Bakır ferromanyetik özellik gösteren bir madde değildir. Metal ve kobalt maddeleri ferromanyetik etki göstererek mıknatıs tarafından çekiliyor. Bakır yapısı gereği, mıknatısla bir etkileşim içerisine giremiyor.
Piller, oturdukları mıknatıslar nedeniyle değil, birbirleriyle temas nedeniyle tükenebilir.
Mıknatısı ısıtır ve belirli bir sıcaklığa ulaşırsanız, mıknatıs manyetizmini kaybeder. Farklı mıknatıslar, farklı sıcaklıklarda etkilenirler. Örneğin; N serisi NdFeB' nin sıcaklığı 80 derecedir. Curie denilen bu sıcaklığa ulaşılır ulaşılmaz, mıknatıs manyetizmini kaybetmeye başlar.
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Mıknatıs Şekilleri ve Kutupları
Merak edilen bir konu olan mıknatıs kutupları 2 adettir. Bunlar kuzey (N) ve güney (S) olarak ifade edilir. Mıknatısın çektiği maddeler ise nikel, kobalt, demir içerikleridir. Sadece bunları çekebildiği gibi bunların oluşturduğu bir karışımı veya alaşımı da çekecektir.
Mıknatıs altını çeker mi, sorusu merak konusudur. Mıknatıs altını çekmez, çünkü altın soy metaldir. Yeryüzünde az bulunan soy metaller aşınmaya dirençlidir. Mıknatıs; Manyetik alan üretebilme özelliği bulunan bir metaldir.
Mıknatısların gücü azalmaz fakat çekim kuvvet azalması ısıya karşı duyarlı olması sebebi ile gerçekleşir. Yüksek ısıya maruz bırakılan mıknatısların her zaman güçleri azalır ve kullanılamaz durumda olur.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri