Doğadaki en yüksek çekim gücüne sahip olan neodyum mıknatıs bile maksimum 80° sıcaklığa kadar dayanır. Yüksek sıcaklığa maruz bırakılan mıknatısın enerjisi azalır.
Mıknatısların gücü azalmaz fakat çekim kuvvet azalması ısıya karşı duyarlı olması sebebi ile gerçekleşir. Yüksek ısıya maruz bırakılan mıknatısların her zaman güçleri azalır ve kullanılamaz durumda olur.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Bunun için mıknatıs, fikstür adı da verilen son derece elektromanyetik bir alanda kısa bir süre tutulur. Genellikle mıknatısların etrafında büyük bir kablo bobini vardır. Mıknatıslama cihazları, büyük bir akım göndererek bu bobini aktif hale getirir, mıknatısın gücünü arttırırlar.
Eriyen mıknatısın, mıknatıs özelliğini kaybetmesi sonucu, manyetik alanda daha fazla tutunamayarak düştüğünü görüyoruz. Bu deney sonucunda, yüksek metal sıcaklığı ile eritilen mıknatısların, özelliklerini kaybetseler de hala metal özelliği taşıdıklarını söyleyebiliriz.
İlgili 24 soru bulundu
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
Mıknatısı yüksek sıcaklığa bırakırsanız mıknatıs özelliğini kaybeder. Bu durumda artık kullanılamaz olur. Örneğin neodyum mıknatısı 80° sıcaklığa maruz bırakırsanız mıknatıs artık manyetik özelliğini kaybeder.
Bir mıknatısın gücünün belirlenmesinde boyutu, şekli, çalışma sıcaklığı ve bağlı bulunduğu sınıf etkendir. Neodyum mıknatıslar, atomik seviyedeki tüm mıknatıslarda, her seferinde mükemmel hale getirilmesi imkânsız olan kristal bir yapıdan yapılmıştır.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Mıknatıs S-N Kutupları
Mıknatısın en etkili olduğu bölgeleri bu bahsedilen kutup noktalarıdır. Manyetik özelliklerinin en iyi gösterildiği yer olan uç noktalar itme ve çekme özellikleri göstermektedir. Her mıknatıs bu kutuplardan 2 adet barındırmaktadır. Bu kutupların adları kuzey ve güneydir.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Suyun içindeki mıknatıs yine sudaki demir ve benzeri olan maddeleri çekebilmektedir. Havada ki kadar etkin bir çekim sağlamasa da suda da mıknatıs olma özelliğini kaybetmeyecektir.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
Mıknatıs büyüdükçe çekim gücü artar.
Manyetik Terapi stresle baş etmek, dolaşımı attırmak, kasları rahatlatmak, ve ağrıları dindirmek amacıyla asırlardır kullanılmaktadır. Dünya üzerindeki bir çok insan ağrılardan kurtulmada manyetik terapinin gücüne inanmaktadır. Doğu'da ise mıknatıslar ağrıyan eklemlerde ve şişleri indirmek amacıyla kullanıla gelmiştir.
Balans manyetize olursa, osilasyonu dengesizleşerek hassasiyeti etkiler ve saatin ileri gitmesine veya geri kalmasına sebep olabilir. Bir saat uzun bir süre boyunca manyetik olarak yüklü kalabilir, bu yüzden hassasiyetini sağlamak için manyetikliğini yok ettirmenizi öneririz.
Mıknatıs altını çekmez, çünkü altın soy metaldir. Yeryüzünde az bulunan soy metaller aşınmaya dirençlidir. Mıknatıs; Manyetik alan üretebilme özelliği bulunan bir metaldir. Dolayısıyla altını çekmemektedir.
Mıknatıslar gözle görülemeyen manyetik alan üreten malzemelerdir. Mıknatıslar demir, nikel, kobalt gibi metalleri çeker; bakır, alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan cisimlere ise etki etmez.
Doğada bulunan en kuvvetli manyetik özellikli mineral olan manyetit doğal mıknatıstır. Sülfit yataklarında, metamorfik kayalarda, pegmatitlerde ve değişik magmatik kayalarda oluşabilen bir demir mineralidir. Kontakt ve rejyonal metamorfik kayalarla, yüksek sıcaklıklı hidrotermal damarlarda sıkça rastlanır.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
Mıknatıslar genel itibarıyla metalleri çekerken nikel ve kobalt gibi metaller üzerinde de etkilidir. Mıknatısların çektiği maddelere genel olarak ferromanyetik madde adı verilmektedir. Yapay ve doğal mıknatıs seçeneklerinin çekme yönü farklılık gösterse de bu ürünlerin en özel yanı budur.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Kolay paslanır, bu nedenle yüzey işleminden geçirilmelidir. Genellikle nikel kaplamadır. Hammaddeleri nadir bulunan maddeler olduğu için fiyatları yüksektir. Düşük maliyetli olduğu için yüksek hacimli üretimlerde kullanımı uygundur.
Güçlü neodyum mıknatıslar uzun ömürlü olup kolay kolay özelliğini yitirmeyen ürünlerdir. Ancak bu mıknatısları dayanıklılık özelliklerine göre yüksek derecedeki ısıya tabi tutarsanız çekim özelliğini kaybederler. Mesela N35 kalitesindeki neodyum mıknatıslar 80 derece ısıda özelliğini kaybetmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri