Tüplerde Tıkanıklık Neden Oluşur? Tüplerde tıkanıklık oluşmasının başlıca nedenleri arasında tedavi edilmemiş veya tedavi için geç kalınmış enfeksiyonlar yer almaktadır. Seksüel enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük- doğum sonrası ve pelvik enfeksiyonları ise tıkanıklık yaratan enfeksiyonlardır.
Rahim filminde tüplerin tıkalı çıkması:
Rahim filminde tıkalı çıkan tüplerin önemli bir kısmı “selektif salpingografi” adı verilen girişimsel radyolojik yöntem ile açılabilmekte veya açık olduğu laparoskopik ameliyata gerek kalmadan gösterilebilmektedir.
Rahim filmi olarak bilinen HSG (histerosalpingografi) tüp tıkanıklığının tanısında en çok başvurulan yöntemdir. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Bilinen röntgende rahim ve tüpler gözükmediği için görünür hale getirmek amacı ile rahim ağzından özel bir sıcı verilir ve bu anda röntgen çekilir.
Tüplerin Tıkanması
Tüplerde tıkanıklık veya herhangi bir problem var ise yumurta sperm ile döllenmiş bile olsa rahim duvarına taşınamaması sebebi ile gebelik gerçekleşememektedir. Aksine bir durumda döllenmiş yumurta olan embryo rahim rahim duvarına taşınamaz ve tüp duvarına yerleşirse dış gebelik gerçekleşir.
Geçirilmiş olan birtakım ameliyatların etkisi, yapısal durumlar, bazı enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açabilecek faktörler arasındadır. Uygun bir tedavi şekli ile müdahale edilmezse tüplerin tıkalı olan kadınların doğal yolla hamile kalma şansı çok düşüktür ama tüp bebek tedavisiyle anne olmaları mümkündür.
İlgili 31 soru bulundu
Tüplerde Tıkanıklık Neden Oluşur? Tüplerde tıkanıklık oluşmasının başlıca nedenleri arasında tedavi edilmemiş veya tedavi için geç kalınmış enfeksiyonlar yer almaktadır. Seksüel enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük- doğum sonrası ve pelvik enfeksiyonları ise tıkanıklık yaratan enfeksiyonlardır.
Tüplerdeki tıkanıklığın en sık rastlanan sebebi genital enfeksiyonlardır.
Rahmi temizleyen bitkiler konusunda özellikle bitki çaylar devreye giriyor. Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir.
Açık ameliyatla yapılan tüp açma işlemi genellikle daha uzun sürmektedir. Ancak genel olarak söyleyecek olursak ameliyat yaklaşık 2 ila 3 saat arası sürmektedir.
Omurgayı oluşturan omurlar arasındaki disklerin zamanla yıpranıp bozulması sonrasında kanal içine doğru bası yapması. Omurlar arasındaki eklem kıkırdaklarının zamanla aşınıp kireçlenme oluşması belde kanal daralmasına neden olabilmektedir. Meydana gelen kireçlenme dokuları kanal içine bası yapabilmektedir.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Eğer adet kanamasından sonra hiç cinsel ilişkiye girilmediyse sınırlama olmaksızın herhangi bir gün rahim filmi çekilebilir. Adet döneminin 10. Gününden sonra korunmalı da olsa cinsel ilişkiye girildiyse rahim filmi çekilmesi için yeni adet kanamasını beklemek uygun olur.
Bilimsel çalışmaların genişlemesi, teknolojideki gelişmelerin tıp alanına da yansıması ile birlikte tanı ve tedavi yöntemleri çok daha güvenilir ve konforlu bir hale gelmiştir. Rahim filmi uygulaması da günümüzde ağrısız ve acısız bir uygulamadır.
Tüp açma ameliyatı fiyatları tüplerin durumuna, ameliyatın yapılacağı yere ve ameliyatı yapan doktora göre değişmekle beraber ortalama 15.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir. Genellikle laparoskopi yöntemi tercih edilse de hangi cerrahi yöntemin kullanılacağı fiyatı etkiler.
Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir. Rutin işlem sırasında açılmayan ancak yine de açılma olasılığının bulunduğunu düşündüğümüz bazı tüplere selektif salpingografi denen tüp açma işlemini uyguluyoruz.
Tüp tıkanıklığının en sık nedeni enfeksiyondur. Özellikle klamidya enfeksiyonudur. Ancak tek bir atakta kadın tüpleri tıkanmaz. Sıklıkla 3-4 kez ayrı ayrı zamanda geçirilen klamidya enfeksiyonu tüplerin tıkanmasına neden olmaktadır.
Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Tek Tüpün Tıkalı Olması
Ancak kendiliğinden gebe kalma şansı iki tüpün de açık olduğu duruma göre daha düşüktür. Tek tüpün tıkalı çıkması halinde de “selektif salpingografi” ile tüp açma işlemi önerilebilir.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Polipi, miyomu, aşırı kanaması, rahim içi yapışıklığı, rahim içinde perde olanlar, spiralleri rahim içinde kaybolanlar ve rahminde doğuştan anomali bulunanlar bu işlem için uygun hastalardır.
Açılan kesiklerden vücuda laparoskop adı verilen, ucunda kamera bulunan ince bir boru yerleştirilir. Ardından rahim dikkatli bir işlemle alınmaktadır. İşlem sırasında genel anestezi uygulanmaktadır ve ameliyat yaklaşık 1-2 saat aralığında tamamlanmaktadır.
Rahim ağrısı kasık bölgesi, alt karın bölgesi ve göbeğin alt kısmında görülebilmektedir.
Vajinal Enfeksiyon Tedavisi Nasıldır? Genital bölgede görülen enfeksiyonlar tedavi edilmemeleri halinde üreme sisteminin iç kısımlarına ilerleme gösterebilir ve daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. İç üreme organlarının etkilenmesi durumunda cinsel fonksiyon bozuklukları gelişebilir.
Tüplerin rahme yakın yerlerinde tıkanıklık varsa, mikro cerrahi ile tıkanıklıklar açılır ve yaklaşık %60-70 oranında başarı sağlanır. Zira mikro cerrahide tüplere kanülasyon uygulanarak tıkanıklıklar giderilir.
Vajinal enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde hastalık ilerleyebilir ve ilerleyen zamanlarda kişilerde dış gebelik- kısırlık gibi sorunlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri