Makine mühendisliği, en temel mühendislik dallarından biri olup her türlü üretim sistemlerinin tasarımı ve imalatını konu alır.
2023 yılı itibari ile 22 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Makine Yüksek Mühendisi maaşları 29510 TL'dir. En düşük Makine Yüksek Mühendisi maaşı 23610 TL iken, en yüksek Makine Yüksek Mühendisi maaşı 40680 TL'dir.
Makine Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Makine Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 27.300 TL civarındadır.
Makine mühendisliği branşlaşma alanları (anabilim dalları); imalat ve konstrüksiyon, makine tasarımı ve malzeme mekaniği, otomotiv, mekatronik ve robotlar, otomasyon ve kontrol, biyomekanik ve enerjidir.
Makine mühendisleri, üretim tesisleri, endüstriyel ekipman, makine, ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemi, taşıma sistemleri, uçak, su taşıtı, robotik, tıbbi cihazlar, silahlar vb. araçların mekanik, ısı, akışkan parça ve sistemlerinin tasarım ve verim hesaplarını ve çizimlerini yapar.
İlgili 24 soru bulundu
Genel olarak makine teknikerinin, kalite kontrol personeli ve üretim personeli olarak çalışma imkânı bulunur. Makine teknikeri, birçok sektörde görev alabilir. Makine kullanılan hemen her alanda çalışan bu kişiler bakım personeli olarak çalışabilecekleri gibi direkt üretim personeli olarak da çalışabilir.
Makine Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir.
Makine Mühendisi Hangi Programları Bilmelidir? Makine mühendisleri iş hayatında kullanacakları autocad, netcad gibi çizim ve yazılım programlarını bilmelidir. Bu programların dilleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Office programlarını da aktif bir şekilde kullanabilmelidir.
Makine Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışabileceği pek çok alan vardır. Bunların başında biyoteknoloji, imalat sanayi, inşaat sektörü, kimya, gıda ve ilaç sanayi, enerji ve tekstil sektörü, satış, pazarlama, servis hizmetleri ve mühendislik ofisleri gelmektedir.
Kullanıcılar tarafından belirtilen en düşük maaşlar göz önüne alındığında, petrol ve doğal gaz mühendisliği tüm mühendislik dalları arasında yine en üst sırada yer alıyor. En yüksek maaşlar sıralamasında ise, uçak mühendisliğinin hemen arkasında 2. sırasında yer alıyor.
Makina Mühendisliği bölümünden mezun olduğunda yurt içi ve yurt dışında proje-tasarım, araştırma-geliştirme, üretim, yapım-montaj, yönetim, organizasyon, bilgisayar uygulamaları, işletme ve bakım-onarım konularında çalışma olanağı yakalarsın.
Kadınlara uygun olduğu varsayılan meslekler arasında makina mühendisliği yok! Bu mesleği seçenlerin sadece yüzde 10'unun kadın olduğuna dikkat çeken Ezgi Kılıç anlatıyor: “Özellikle makina mühendisliği toplumda erkek mesleği olarak görülüyor.
Haftalık çalışma süresi ara dinlenmeleri hariç en fazla 45 saattir. Kısmi süreli (part time) çalışma ise haftada ortalama 25 saattir. Bu saati aşan süreler fazla çalışma olarak adlandırılmaktadır.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmiş oldu.
Makine mühendisliği lisans bölümünü başarı bitirdikten sonra yabancı dil sınavı, ALES ve başka sınavlara girerek yüksek lisans eğitimi almaya hak kazanan ve yüksek lisans eğitimi sonunda tez yazarak eğitiminizi başarı ile tamamlarsanız, makine yüksek mühendisi olabilirsiniz.
2- Dil Öğrenmek Artık Mecburiyet
🙂 Bir makine mühendisinin şuan ki piyasa koşullarında belki de olmazsa olmazı dil öğrenmektir. Çoğunlukla yabancı dil öğrenme denildiğinde aklımıza İngilizce geliyor. İngilizce, Fransızca, Portekizce … hangi dil olursa olsun öğrenmeye gayret gösterilmeli.
Makine Mühendisliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 283,63929, en yüksek 533,23960'tır. Makine Mühendisliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 298687, en yüksek 2103'tür.
Makina Mühendisliği eğitimi
Eğitim süresi 4 yıldır.
Elektrik alanında çalışırken işsiz kalan mühendislerin 164'ünün (yüzde 53.4) elektrik-elektronik mühendisi; 123'ünün (yüzde 40) elektrik mühendisi, 20'sinin ise elekt- ronik mühendisi ile elektronik ve haberleşme mühendisi yüzde 6.5) olduğu görülmektedir.
Bu üniversitelerdeki bölümlerden, 84'ü devlet üniversitesi, 32'si vakıfa ait olup, 108'i mühendislik fakültesi,6'sı teknoloji fakültesi ve 2'si makine fakültesidir. Bölümlerde toplam 2283 öğretim üye ve elemanı ve 2022 yılı için bölümlere yerleşen 7445 Makine Mühendisliği öğrencisi vardır.
Makine programından mezun olan öğrenciler; CNC torna/freze tezgâhlarının programlanması ve operatörlüğünde, üretim makinelerinin bakım ve onarımında, fabrikalarda makinelerin yerleşim planlarının hazırlanmasında, kalite yönetim sistemlerinin uygulanmasında, iş takibi, teknik servis ve tanıtım alanlarında görev ...
Makine bölümü, meslek yüksekokullarında 2 yıllık ön lisans programıdır. Bu program, endüstriye dayalı üretim metodlarını, bilgisayar destekli yazılım ve uygulama programlarını, tasarım ve üretim programlarını öğretmekte ve bu süre zarfında öğrencilere teorik ve uygulamalı dersler sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri