KAAN'IN MİLLİ MOTORU İÇİN 300 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR - YouTube. Milli Muharip Uçak KAAN'ın milli motoru için TEI bünyesinde 300 kişilik bir ekip çalışmalarını sürdürüyor.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde kullanılacak olan F110 motorlarının ilk partisi teslim edildi.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
İşte detaylar haberimizde… KAAN UÇAK MOTORU YERLİ Mİ, HANGİ ÜLKENİN? Milli muharip uçağımız KAAN'da ABD'li General Electric şirketinin F110'u kullanılmaktadır. 2028'de KAAN'ın Türk motoruyla uçması planlanmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
[Türkiye, motor konusunda eş zamanlı çok sayıda çalışmaya imza atıyor. Milli füze motoru da bunlardan biri.] Türkiye'nin en güçlü yerli/milli motoru TEI tarafından TF6000/10000 olarak kodlanıyor.
Tusaş Motor Sanayii (TEI) tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin ilk askeri turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı. Motor, KIZILELMA ve ANKA-3'te kullanılacak.
Türkiye'nin ilk yerli üretim turbofan motoru geliştirildi. 600 bin libre etki üreten motor, enerji seviyesi olarak 700 beygire denk geliyor. TUSAŞ Motor Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit milli üretim Turbofan Motoru'nun ayrıntılarını anlattı. https://www.ulusal.com.tr/bilim-ve-te...
Türkiye'de üretilen motorlar, savunma sanayii ve havacılık sektöründe önemli bir yer tutuyor. Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve üretilen yerli ve milli motorlar, yine Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilen hava, kara ve deniz araçlarında kullanılıyor.
Bayraktar Kızılelma-A Motoru
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
İniş takımları yerli , jeneratörü yerli, kanopisi yerli bir motoru ve fırlatma koltuğu dışında tümüyle yerli bir uçak. Türklerin şimdiye dek yaptığı en kompleks mühendislik cihazı bu. Zorun zorunu yaptık. Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35'ten daha üst teknolojiyi seçtik.
KAAN'a yerli motor geliyor
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli savaş uçağı KAAN'ın uçuşunun ardından "yerli motor" açıklamasında bulundu. TRT Haber'e konuşan Kotil, yerli motorun teslimat sürecine yetişeceğini belirterek şunları söyledi: İlk hedefimiz teslimat ve seri üretime başlamak. Ve Türk motoru da geliyor.
Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük savunma sanayii projesi olan Milli Muharip Uçak'ta geri sayım sürüyor.
Dünyada hem jet savaş uçağını hem de o uçağa ait jet motorunu tek başına üretebilen ülkeler sadece ABD, Rusya, Fransa ve Çin'dir.
İtki. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil 2019 Paris havacılık fuarında yaptığı açıklamada MMU prototiplerinde test aşamasında her biri 29.000 lbs itki üreten 2 adet General Electric F110-GE-129 turbofan motorunun kullanılacağını açıkladı. Bu motorlar halihazırda F-16'larda kullanılmaktadır.
Hürjet'in General Electric F404 motoru ile üretilmesi kararlaştırıldı. Kesin çözüm olarak yerli bir turbofan motorun üretilmesi planlanmasına rağmen ilk üretim Hürjet'lerde yerli motorun yetişmeyeceği düşünüldü. Bu süre zarfında üretilecek olan uçaklara General Electric F404 turbofan motoru entegre edilecek.
15.01.2020 TEI-PD170 Seri Üretim İlk Parti Teslim Töreni Gerçekleştirildi. Ülkemizin yerli ve millî ilk turbodizel havacılık motoru TEI-PD170'in seri üretim ilk partisinin teslim törenini T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr.
SSB ile TUSAŞ arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen T625 GÖKBEY helikopteri, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 turboşaft motoruyla ilk test uçuşunu başarılı şekilde tamamlamış oldu.
1956 yılında Erbakan hocanın girişimleriyle Türkiye'nin ilk yerli motorunu üretmek için temeli atılan Gümüş Motor, 20 Mart 1960 yılında 250 çalışanıyla 9, 15 ve 30 PS'lik bir ve iki silindirli motorların üretimine başladı.
TEI-TF6000 Turbofan Motoru ve çekirdek motorundan geliştirilecek türevleri, insanlı-insansız savaş uçakları, iş jeti, bölgesel yolcu uçakları, 10-ton kalkış ağırlığında sivil-askeri helikopterler, hücumbot ve enerji santralleri gibi farklı millî platformlarda kullanılabilecektir.
"MMU için yapılması planlanan motorun üreteceği 35 bin pound güç, 30 bin ila 40 bin beygir arasında bir güç demektir. Tek bir motorla böyle bir güç elde edilecek ki Milli Muharip Uçağı'mızda bu gücü üreten iki motor olacak. İki tane 30 bin ila 40 bin beygir arasında güç üreten motor müthiş bir ivmeyle sizi ittiriyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak KAAN'ı 2028'de Türk motoruyla uçurmayı planladıklarını belirterek, "Bunun için çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Motor ayrıca, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından Eskişehir, Türkiye'de lisanslı olarak üretilmektedir.
Türkiye'nin ilk uçak fabrikası olan ve yeniden kurulan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, ilk üretimlerini genel maksat helikopteri GÖKBEY ve temel eğitim uçağı HÜRKUŞ için yapacak.
İspanya, İran ve Irak'tan alınan siparişlerle bağlantısı yapılmış ve imal edilmiş uçakların ihracı engellendi. Yurt içi ve yurt dışından sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapandı. Beşiktaş'taki uçak fabrikası ile Yeşilköy'deki Gök Okulu, 1944 yılında dönümü 15 lira üzerinden kamulaştırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri