Bankacılık bölümü mezunları P1 puan türünde KPSS tercihinde bulunabilirler. Bankacılık bölümü mezunları puan türüne göre hangi KPSS alanlarından sorumludur? Bankacılık bölümü mezunları KPSS P1 puan türüne göre Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarından sorumludur.
Devlette Bankacı olmak için gerekenler şunlardır: Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak. Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmek. Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) yeterli bir puan almak.
Lisans mezunu adaylar arasından istihdam sağlayacağını açıklayan kurum, başvuruda bulunacak adaylardan KPSS puan şartı aramıyor. İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenecek sınava tabi tutulacak adaylar, başvuru öncesi 200 TL sınav ücreti yatıracak ve başvurularını kolayca tamamlayabilecek.
Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadroları KPSS B kadrolarıdır. Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolar ise KPSS A kadrolarıdır.
Banka yazılı sınavlarında genel olarak en az 70 puan alınması gerekir. KPSS şartı ile personel alımı yapan kamu bankaları da ilgili puan türünden en az 70 puan alınmış olmasını ister. Bazı bankacılık pozisyonlarında istenen bu puanlar en az 80'e kadar yükselebilir.
İlgili 38 soru bulundu
3. bölümden en az%50'sinin (en az 25 doğru) doğru olarak cevaplandırılması ve 60 ve üstü puan alınması gerekmektedir.
Bankacı olmak isteyen kişilerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı seçmesi gerekmektedir. Her bankanın özel olarak hazırladığı sınavları bulunmaktadır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılması gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdir de bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz.
*KPSS-B GRUBU KADROLAR
Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
B Grubu (Lisans) Memurluk atamaları “merkezi atamalar” ve “kurumsal atamalar” olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 yıl boyunca yılda iki kere merkezi atamalar yapılır.
eleman.net verilerine göre, Banka Memuru 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Memuru, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Memuru, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Bankalar, işe alım sürecinde, adaylarda önlisans veya lisans programlarından mezun olma şartı aramaktadır. Mevcut adaylar arasından seçim ise yazılı sınav ve ardından gerçekleştirilen sözlü mülakat ile yapılmaktadır.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
Banka memuru olmak isteyen adaylar banka memur iş ilanlarını takip ederek bankaların uygulayacağı sınav ve mülakat gibi aşamalardan oluşan bir sürece dahil olabilir ve süreci başarıyla tamamlayarak göreve başlayabilirler. Banka memuru sınavları başarıyla sonuçlanan adaylar sözlü mülakata çağırılır.
Yazılı sınav aşamasında, her sınav konusu veya grubu 100 üzerinden değerlendirilir ve başarılı sayılabilmek için her sınav konusundan veya grubundan en az 60 puan alınması ve sınav ortalamasının en az 70 puan olması gerekir.
Üniversite Sayısı: Finans ve Bankacılık bölümü toplam 41 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Bu sınav, önlisans programlarını tamamlamış adayların kamu kurumlarında görev almak için kullanılan bir sınavdır. KPSS Ortaöğretim (KPSS B): Ortaöğretim düzeyindeki adaylar, KPSS Ortaöğretim sınavına girebilir. Bu sınav, ortaöğretim mezunlarının bazı özel kadrolara atanmak için kullanılan bir sınavdır.
KPSS A Grubu İktisat Testi Soru Dağılımı aşağıdaki gibidir:
Makro İktisat (10) Para-Banka-Kredi (4) Uluslararası İktisat (4) Kalkınma-Büyüme (4)
KPSS B memurluk atamaları Merkezi ve Kurumsal Atama olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Merkezi atamalarda ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanır. Kurumsal atamalarda ayrıca mülakat yapılabilir.
Bankacı olmak isteyen adayların bilmediği detaylardan biri de kamu bankalarının ve özel bankaların KPSS Sınavı şartı aramıyor olmasıdır. Bankacı olmak için KPSS sınavına girmeniz gerekmiyor.
Adayların sınava başvurabilmesi için; 1. T.C. vatandaşı olmak, 2. 01.01.1993 ve sonrası doğumlu olmak, 3. Müfettiş Yardımcısı, BT Müfettiş Yardımcısı, Kontrolör Yardımcısı, BT Kontrolör Yardımcısı ünvanı için ikamet şartı aranmamaktadır.
Bu işçiler ister sürekli ister geçici olsunlar 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler. Sürekli işçiler kadroya bağlı, geçici işçiler ise pozisyona bağlı olarak çalışırlar. Bu iki bankada çalışanlar memur statüsünde iken 2000'li yıllardan itibaren iş kanununa tabi olarak çalışan işçi konumuna gelmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri