Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir. Ancak her iki bedelin kapıda peşin olarak teslim edilmesiyle gerçekleştirilecek olan altın veya gümüş alım-satımı caizdir.
Altının fiziki olarak teslim alma imkanının bulunmadığı, sadece sanal (kaydi) bir altın hesabı açtırmak caiz olmadığı gibi, böyle bir hesap üzerinden alım-satım yoluyla gelir elde etmek de caiz değildir.
Müşteri altın, gümüş, dolar, Euro, TL ve diğer para birimlerini dilediği zaman bu muhataplardan alamazlarsa yapılan muamele garardır (belirsizdir), hiledir, kumardır, meçhuldür. İslam dini ise belirsiz olan her türlü ticareti haram kılmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Soru: İnternet üzerinden döviz alıp bozmanın bir sakıncası var mı acaba? (25.11.2017) el Cevab: Bir parayı bir diğer paraya dönüştürmek caizdir. İnternetten ya da elden de olsa caizdir.
İlgili 29 soru bulundu
Döviz alım satımı, altın ve gümüş alışverişi gibidir.
Altın ve gümüşün satışı caiz olduğu gibi bu da caizdir. Ev, araba gibi menkul ya da gayrimenkul bir malı alan kimse, aldığından daha yüksek bir fiyata satabilir.
Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Aksi takdirde yani, bedellerden birinin veresiye olması halinde yapılan işlem faize (nesie ribasına) dönüşür. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir.
Vadesiz Altın Hesabı, güvenli bir şekilde gram bazında altın almanızı sağlayan vadesiz mevduat hesabıdır. Vadesiz Altın Hesabı açtırmak için şubenize başvurabilir ya da internet/mobil şubemizden kendiniz de açabilirsiniz. Döviz alır satar gibi Altın (XAU) alım satımı yapabilirsiniz.
1) Türev nitelikli işlemler: Yani kasada da başka bir yerde de altın bulunmadığı halde, elektronik ortamda veya kâğıt üzerinden kaydi şekilde altın alım ve satımı, hatta fon işletimi yapılmaktadır. Bu tür işlemler fıkhın konuya ilişkin birçok kuralının ihlalini barındırdığından fıkhen caiz değildir.
Evet, internetten altın alınabilir. Bunun için birçok çevrimiçi altın satıcısı ve borsası mevcuttur. Ancak, bu satıcıların güvenilir olup olmadıklarını kontrol etmek önemlidir. Güvenilir bir satıcı seçmek, alınan altının kalitesi ve fiyatının doğru olmasını sağlayacaktır.
1. Kuyumcunun işyerinde satın alınacak olan altının bedeli, kuyumcunun hesabına EFT sistemi (ya da diğer transfer sistemleri) aracılığıyla ödenebilmesi. 2. Web sitesi üzerinden satın alınan altının bedeli yine site sahibinin ya da aracılık yapan sitenin hesabına EFT vb. transfer sistemleri aracılığıyla ödenebilmesi.
Doları nakit olarak bankalardan ve döviz bürolarından satın alabilirsiniz. İnternet bankacılığı, mobil şube ve çeşitli finansal platformlardan online olarak dolar satın alabilirsiniz.
el Cevab: Bankalarda dolar bulundurup doları istediğinizde dolar olarak alma ya da havale etme gibi olursa bu fiil caizdir. Aynı çerçevede altın hesabı açmak ve bankanın verdiği fiyattan altını başka bir para birimine çevirmek ya da altın olarak teslim almak imkânı veriliyorsa caizdir.
Altın hesabı açmak istediğiniz bankanın müşterisi olduktan sonra banka şubesine giderek ya da bankanın mobil uygulaması ya da internet bankacılığı vasıtasıyla altın hesabı açıp bu şekilde altın alımı ve satımı yapabilirsiniz.
Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur. Zira kart hamiline banka tarafından verilen limit, karz (borç para) mesabesindedir.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Böyle bir uygulama faiz değildir, caizdir. Ancak, vadesiz mevduat hesabına yatırılan paranın faiz gibi dinen meşru olmayan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabileceğinden, bu hususta meşru seçenekler olduğu sürece, zorunluluk olmadıkça paranın böyle bir hesapta tutulması dinen uygun değildir.
Fiziki altınlarınızı anlaşmalı kuyumcular aracılığıyla Akbank altın mevduat hesabınıza aktararak Fiziki Altından Dönüşen Korumalı TL Hesap (FATSİ) ile olası kur değişimlerinden etkilenmeden ek getiri avantajından faydalanabilirsiniz. Anlaşmalı kuyumcular ve detaylı bilgi için tıklayınız.
Soruyu cevaplayarak başlayalım; evdeki altınlarla altın hesabı açabiliyorsunuz, bir altın hesabı açıp lira ve döviz ile de altın alabiliyorsunuz, hesabı açtıktan sonra elinizdeki altınları bir banka şubesinden hesabınıza yatırabiliyorsunuz.
Kuveyttürk, Yapıkredi ve Garanti Bankası hesaplarınızdaki gram altını banka hesabımıza havale ederek karşılığında fiziki gramlık altını sigortalı kargo ile adresinize gönderiyoruz.
Hesabınızda bulunan Türk Lirası karşılığında banka üzerinden altın alabilir veya hesabınızdaki altını kur dahilinde Türk Lirasına çevirerek çekebilirsiniz. Hesabınızda bulunan altınlar, altın fiyatlarındaki yükseliş ve düşüşe göre değer kazanabilir veya kaybedebilir.
Altın hesabından transfer işlem ücreti dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Evet, kredi kartıyla altın alınabilir. Ancak, bu durum ülke ve banka politikalarına bağlı olarak değişebilir. Bazı ülkelerde ve bankalarda kredi kartıyla altın alımına izin verilirken, bazıları ise bu tür işlemleri kısıtlamaktadır. Ayrıca, her bankanın kendi politikaları ve limitleri bulunmaktadır.
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri