Telefon Dolandırıcılığı Mağdurları Ne Yapmalı sorusuna cevap olarak, öncelikle dolandırıldığını düşünen kişi en kısa zamanda en yakın savcılığa veya karakola giderek suç duyurusunda bulunmalıdır.
Dolandırılan kişiler, gönderdikleri paralarını birçok yolla geri alabilirler. Örneğin, dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler, alacak davası açabilirler veya dolandırıcı hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.
· Paycell'e ait tüm ürün ve Mobil Ödeme, Paycell Mobil Uygulama, Dijital Para, Paycell Kart vb. Paycell POS süreçlerinde yaşadığınız her türlü sorunla ilgili Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hiz. A.Ş'ye ait 0850 622 60 60 nolu çağrı merkezini arayabilirsiniz.
Bankaların mobil ve internet sistemlerinin açıklarını önceden tespit eden dolandırıcılar, açık verilen sistem basamağına mağdurun telefonunu yada e-mail doğrulamasını taklit ederek girilmektedir ve açık bulunan basamaktan para aktarımı sağlanabilecek basamağa ulaşılarak işlem yapılmaktadır.
Aslında telefonla yapılan bu yöntemde savcı, polis ya da asker gibi kendisini tanıtan kişiler karşısındakinin güvenini kazanmak için sizin özel bilgilerinizi vererek sizi kendilerine inandırmaya çalışırlar.
İlgili 15 soru bulundu
Ucerc.com 05488532781 Şüpheli Numara! - Şikayetvar.
Tehdit devreye giriyor
Bu tarz telefon dolandırıcılığı vakalarının çok hızlı arttığına dikkat çeken uzmanların aktardığına göre, telefonda “evet” dedikten sonra dolandırıcılar sizi, aslında satın almadığınız bir ürün ya da hizmetin ödemesini yapmaya zorluyorlar.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
Mağdur olduğunuz bir durum karşısında derhal şikayet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun. Dolandırıldım ne yapmalıyım hususunda soruya cevap vermeden önce nerede dolandırıldığınız önemlidir. Zira burada şüphelilerin bulunması gereklidir.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Hattınızı Mobil Ödemeye kapatmak için (Bireysel Hat Müşterileri) 0850 622 60 60 numaralı Paycell Müşteri Hizmetleri'ni ve 532'yi arayabilirsiniz. Kurumsal hat sahipleri şirket yetkilisine başvurabilir. Şirket yetkilisi tarafından hat mobil ödemeye kapatılabilir.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Hattınızı MOBILODEMEKAPAMA yazıp 5522'ye göndererek ya da Çağrı merkezimizi 0850 622 60 60 numaralı telefondan arayarak mobil ödeme işlemlerine kapatabilirsiniz.
Unutulmamlı ki, para yanlış hesaba transfer edildiyse, karşı tarafın parayı iade etmesi o kişinin kendi inisiyatifindedir. Eğer karşı taraf parayı iade etmek istemiyor ve uzlaşma yoluna gitmiyorsa hukuki yollara başvurulabilir.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Bunun çözümü mesai saatleri dışında mümkün değil, mesai saatleri içinde banka ile görüşmek lazım, para henüz karşı hesaba geçmemiş ve havuzda tutuluyor olabilir. Banka çözüm sunmazsa, Tanımlı hesap sahibi ile de iletişime geçin. Rızasıyla iade edebilir.
Dolandırıcılık Suçunun Cezası Kaç Yıl? Türk Ceza Kanunu'nun 158. Maddesine göre dolandırıcılık suçunun cezası üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
Bu ceza miktarı, 24.11.2016 tarihinden önceki suçlar için geçerlidir. Türk Ceza Kanunu tarafından düzenlenen 158. madde gereğince, nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıl ila 10 yıl arasında hapis olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 5000 güne kadar adli para cezası da hükmedilmektedir.
Ancak, Türk Ceza Kanunu'na göre bu suçu işleyenler, ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. İnternet dolandırıcılığı suçu için verilebilecek ceza, 4 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezasıdır. Ayrıca dolandırılan değerin en az 2 katı kadar adli para cezası da verilmektedir.
IBAN numarası ile para çekme gibi bir durum söz konusu değil. IBAN numaranız başkasının elinde olsa veya ezbere bilse dahi onunla para çekemez.
IBAN paylaşımı suç değil. Hergün alışveriş sitelerinden binlerce kişi alışveriş yapıyor. Bu sebeple suç olma ihtimali yok. Ancak, IBAN paylaşmanın suç olduğu tek durum ise yardım adı altında bir kurumdan izin almaksızın internet veya başka kanal aracılığıyla para istendiği takdirde suç işlemiş olursunuz.
Operatörlerin bilinmeyen numaralar servisini kullanabilir, 11880'yi arayabilir veya mesajla bir kişinin telefon numarasını bulabilirsiniz. Vodafone abonesiyseniz 11842, Turkcell abonesiyseniz 11832, Türk Telekom abonesiyseniz 11855'e kısa mesaj göndererek isim soyad bilgisinden telefon no sorgulama yapabilirsiniz.
- "KIM" yazıp boşluk bırakıp 10 haneli GSM numarası' nı yazarak 7048' e sms gönderebilirsiniz. * 11842 yoluyla dilerseniz isim - soyad bilgilerinden dilerseniz telefon numarasından sorgulama yapabilirsiniz. 7048' den sms yoluyla ise sadece GSM numarasının kimin adına kayıtlı olduğu sorgulanabilir.
Yurt dışından gelen aramaların başındaki ülke kodu 27 olması durumunda bu aramanın Güney Afrika Cumhuriyeti ülkesinden yapıldığı anlaşılır. Ülke kodunun bulunması, alan kodunun yer almayacağı anlamına da gelmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri