Boyayı emmez ve boyanın seri şekilde yapılmasını sağlar. Ve boyandıktan sonra oluşma ihtimalinden korkulan fırça izleri görülmez. Doğal kılı fırçalar kullanın, bu sayede boyama işleminiz daha pratik olur ve işkenceye dönmez. Aslında en akıllıca seçim rulo fırça, rulo fırça eşit şekilde ve iz bırakmadan boyama yapar.
Su bazlı boyalardan akrilik boyalar mobilya boyası olarak uygun olanlardır. Akrilik boyalar yalnızca mobilya boyası olarak değil, sanat çalışmalarında ve tekstilde de kullanılmaktadır. Akrilik boyayı geniş yüzeylerde bir rulo yardımı ile kullanabilirsiniz. Dar kısımlarda ise fırçaya ihtiyaç duyacaksınız.
-Zemin boyamalarında ipek fırça tercih edilmelidir. -İlk kat boyandıktan sonra kurutma için fön makinesi kullanılabilir. -Kuruyunca mutlaka tekrar zımparalanmalıdır. İşimizin güzel olması için zımparadan kaçınmamak gerekir.
Öncelikle boyayacağınız eşyayı seçmeli, sonra ona uygun kalınlıkta fırçalar almalısınız. Detayları çalışırken ince uçlu fırçaları, geniş yüzeyleri boyarken kalın uçlu ve rulo fırçaları kullanmanız yerinde olacaktır. Boyama için su bazlı akrilik boya ya da yağlı boya tercih edebilirsiniz.
Boyanızı uygun şekilde inceltin. Rulo fırça ve kestirme fırça yardımıyla renklendirme işlemine başlayabilirsiniz. Boyanın rengini daha iyi vermesi için iki kat olarak uygulayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Uygulama için gerekli malzemeler. Uygulama yapılacak zemine göre moher rulo veya kadife vernik rulo, dar ve çıkıntılı alanlar için ipek fırçadır.
MDF Mutfak Dolabı Boyanır Mı? MDF mutfak dolabı akrilik boyalarla boyanabilir. Bu boyalar MDF üzerinde mükemmel sonuç ortaya çıkarır.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Akrilik boya kullanımı durumunda sentetik kıl ile üretilen fırçalar tercih edilebilir. Bu tarz fırça kullanımı daha iyi bir sonuç almak için uygundur. Sentetik fırça kullanmak istemeyenler için ipek uçlu fırça seçimi de uygunluk gösterir. Kullanım açısından iki tür fırça da istenen sonucun alınması için yardımcı olur.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
Akrilik boya ile evde mobilya boyalar; ahşap, plastik, metal, beton vb. ürünler için uygundur. Akrilik boyaların parlak, yarı-mat ve mat görünen çeşitleri mevcuttur. Su bazlı panel kapı boyaları da akrilik boya sınıfına girdiği için mobilya boyamak için kullanabilirsiniz.
Su bazlı boya kullanıyorsanız, en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlayarak ağır fırça izlerinin oluşmasını önler. Naylondan yapılanlar, doğal kıllı fırçalardan beş kata kadar daha fazla dayanıklıdır ve temizlemesi çok daha kolaydır.
Eğer daha önce boyanmamış veya verniklenmemiş bir mobilyayı boyayacaksanız ve yüzeyinde pürüzler yoksa zımpara yapmanıza gerek yok. Ancak daha önceden boyalı veya vernikli bir mobilyaya boyama işlemi yapacaksınız zımpara yapmanız kesinlikle gerekiyor.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Peki mobilya boyaları nelerdir? Mobilyalarımızı boyarken ahşap yüzeyler için kullanmamız gereken boya yağlı veya akrilik boyadır. Metal yüzeyler için akrilik boya , farklı görüntü elde etmek istediğiniz zamanlarda ise parlak veya mat boyalar tercih edebilirsiniz. Kullandığımız akrilik boyalar oldukça konforludur.
Dişlerinizin ve diş etlerinizin temizliği için en iyi diş fırçası yumuşak, ucu yuvarlatılmış ya da parlatılmış kılları olanlardır. Sıkı ya da sert diş fırçaları diş eti dokularınızı zedeleyebilir. Diş fırçasının büyüklüğü ve biçimi, her dişe ulaşabilecek şekilde olmalıdır.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir.
Fırçanın su ile temizlemeden önce, önce bir kağıt havlu veya bezle kıllarını sarın ve fazla boyayı çıkartmak için hafifçe bastırın. Aşırı boyanın silinmesi yıkama işlemini daha kolay ve hızlı hale getirecektir. Fırçanızı kullandıktan sonra doğrudan temizlemek önemlidir. 10 dakika sonra akrilik boya tamamen kurur.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Fırçanızı zarar vermeden temizlemek için selülozik tiner kullanmayı düşünebilirsiniz. Selülozik tiner, formülünde güçlü çözücüler bulunan, renksiz ve berrak bir arındırıcıdır. Ürünün formülünde yer alan bileşenler sayesinde fırça üzerindeki boya kalıntılarını kısa sürede temizleyebilirsiniz.
Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Ham MDF güzelce zımparalanır ve boya yapmaya hazır hale getirilir. Yeterli miktarda fırçaya yüklenen boya yüzeye uygulanır. Boya kuruduktan sonra dilediğiniz stencil şablonu yüzeye yerleştirilir ve üzeri tercihen yüzeyin zıt rengine boyanır. Stencil uygulamasından sonra yüzey dilediğiniz desenle kaplı hale gelecektir.
Mutfak dolaplarını boyamak için yağlı boya, akrilik su bazlı boya veya sprey boya tercih edebilirsiniz. Sprey boya kullanımı, yüzeyde damlama, dağılma ve düzensiz, çirkin yansımalara neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Yağlı boya, dayanıklı bir yapıya sahip olan ve parlak bir son kat gerektirmeyen bir boyadır.
Yıllarca kullanılan ve yıpranan kapakların uygun boyalarla boyanması, onlara yeni bir görünüm kazandırır. Diğer yöntem ise dolap kapaklarının kaplanmasıdır. Bu kaplama işlemini yapabileceğiniz en uygun malzemeler ise PVC kapı folyosu veya PVC mat folyo dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri