Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız. Ahşap mobilyalar hassas yapıda olduklarından onlara özel sıvı temizleyiciler dışında herhangi bir ürün kullanmamakta yarar var. Doğal ürünler kullanmayı ihmal etmeyin.
Çizilmeye karşı mukavemetli olduğu bilinen lam kaplama malzemelerden üretilen mobilyalar pürüzsüz ve temiz bir bez kullanarak saf su ile temizlenmelidir. Kararma olmaması için hafif kimyasalların suya karıştırılması ve nemli bez ile durulaması yapılabilir.
Metal mobilya temizliği için ilk olarak bulaşık deterjanı ile suyu karıştırıp bir sprey haline getirip, lekeye püskürtün. Ardından yumuşak mikrofiber bir bez yardımı ile lekeyi silin. Eğer metal mobilya paslanmış ise sadece leke üzerine olacak şekilde pas sökücü kullanın.
Ahşap kapılar birçok evde yaygındır. Temizlemesi kolaydır, ancak harika görünmeleri için yapmanız gereken bazı özel durumlar vardır. Kapı için ahşap temizliği, sık sık toz alma ve yumuşak sabunla temizleme gerektirir. Nazik bir temizlik için ılık suyla karıştırılmış yumuşak bulaşık sabunu kullanabilirsiniz.
Bir başka önerimiz ise zeytinyağı ve limon karışımı… Özellikle koyu renkli ahşaplarınızı parlatmak için bu karışımı kullanabilirsiniz. Yarım bardak zeytinyağı ve yarım limon suyunu iyice karıştırın. Hazırladığınız karışıma yumuşak bir bez ya da sünger batırarak mobilyalarınızı cilalayın.
İlgili 33 soru bulundu
Kimyasal temizlik ürünleri yerine zararlı olmayan sirke kullanımı, ev hanımlarının en önemli tercihidir. Mobilya gibi yüzeylerin temizliğini içinde su olan bir sprey şişesine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek yapabilirsiniz.
Ahşap zeminleri temizlerken yüzey temizleyicinin yanı sıra 1-2 damla zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı veya badem yağı kullanılabilir. Yağlar tek başına kullanılmamalı ve limon suyu veya beyaz sirke ile dengelenmelidir. Ahşap yüzeyleri parlatmak için doğal ve sağlıklı olan bu yöntem tercih edilebilir.
Mobilya ve ahşap yüzeylerin tozunu alırken toz bezini ıslatacağınız 1 litre suyun içine yarım kapak ahşap temizleyici katabilirsiniz. Sirke her ne kadar antibakteriyel özelliği ile ev temizliğinde ve yüzey temizliğinde sıkça kullanılsa da ahşap mobilya temizliği için çok da uygun değildir.
Ahşap mobilyanın tozunu almak için yumuşak bir toz fırçasına ihtiyaç vardır. Sert toz fırçaları ahşaba zarar verebilir bu nedenle daima yumuşak olanlar tercih edilmelidir. Kuru bir bez ya da yumuşak bir havlu yardımıyla da yüzeydeki tozlar temizlenebilir.
Ahşap mobilyaları temizlemeye başlamadan önce üzerlerinde birikmiş tozları, yumuşak bir toz fırçası, kuru bir bez veya yumuşak kağıt havlu yardımıyla almalısınız. Temizlik sırasında ahşap temizleyici ürünlerden destek alabilirsiniz. Böylelikle çok daha rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz.
En uygun ürünler bulaşık sabununu ve Arap sabunudur. Bulaşık sabununu ya da Arap sabununu bir miktar suya ekleyerek koltuğa püskürtebilir ve koltuk suyu emmeden hızlıca dairesel hareketlerle temizleme yapabilirsiniz.
Miss Arap Sabunu zeytinyağı özlerinden oluşan içeriği sayesinde ahşap mobilyalarınızın geç tozlanmasına yardımcı olur. Ahşap mobilyalarınızla birlikte Miss Arap Sabunu'nu tekstil koltuk temizliği ve deri koltuk temizliğinde de kullanabilirsiniz. Miss Arap Sabunu mobilyalarınız besler ve ışıl ışıl görünmesini sağlar.
Bulaşık deterjanı yapısı sayesinde lekeleri ve izleri açar, temizler. Bu özelliğini fark eden temizlik meraklıları, koltukların temizliğinde de bulaşık deterjanını kullanmaktadır. Etkisi olumlu olduğu için günümüzün koltuk silme yöntemleri arasında artık bulaşık deterjanından da söz edilmektedir.
Koltukların daha iyi temizlenmesi için sirke, bulaşık deterjanı ve soda karıştırılarak su hazırlanır ve koltuklar hazırlanan su ile iyice silinir. Süet koltukların üzerinden leke ve kirlerin kolayca arınmasına yardımcı olacaktır. Koltukların temizlenmesinde etkili olan diğer yöntemlerden biri de beyaz sabundur.
Mutfak dolaplarını temizlemek için: Küçük bir kovaya bulaşık deterjanı ve sirke dökün. Ardından yarısını biraz geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı bezle ya da süngerle tüm dolaplara uygulayın. Islak bir bezi bol bol durulayarak tüm dolapların içini tekrar silin.
Su ve beyaz sirke eşit oranlarda eklenerek bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisine daldırılan bir bez ile yeni mobilyaların yüzeyi silinir. Silme uygulaması ahşap ya da kumaş üzerine yapılabilir. Karışım sprey formlu bir şişeye konularak yeni mobilya yüzeylerine püskürtülerek de uygulanabilir.
Oturma odası gibi en fazla kullanılan yaşam alanlarında mobilyaların toz tutmaması için evi havalandırırken sineklik kullanmak gereklidir. Evde toz olmaması için pencerelere veya kapıya sineklik monte etmek evinize toz girmesini önleyecektir.
Bulaşık sabunlu su ile ahşap kapınızı silebilirsiniz.
Aşındırıcı olmayan bir süngeri suya batırın ve ahşap kapınızın yüzeyini ovalayın. Ayrıca kapıdaki köşelere ve desen aralarına girmek için küçük bir fırça (diş fırçası gibi) kullanabilirsiniz. Bitirdiğinizde, sabunlu artıkların tümünü suyla durulayın.
3. Nasıl Toz Aldığınıza Dikkat Edin
Bunun yerine biraz nemli olan bir toz bezi kullanabilirsiniz. Hatta, tüm mobilyalarda ve yüzeylerde tozu en iyi şekilde alan mikrofiber bezlerden yardım alın. Mikrofiber bez, doğal bir mıknatıs gibi hareket ederek tozu bir arada tutabilir ve böylece verimli bir temizlik sağlar.
Süpürgeden önce toz alırsak sonrasında tekrardan yerlerle uğraşmak zorunda kalmayız. Hızlıca toz almanın sırrı ise tozları oradan oraya sürüklemeden yapısında hapseden ve geride hav, iz, leke bırakmayan mikrofiber bez kullanmaktır.
Toz temizleme işleminde ilk etapta kuru bez kullanılmamalıdır. Kuru bez tozun havalanmasına ve bir süre sonra yüzeye geri konmasına neden olur. Toz temizleyici olarak tercihiniz tüy bırakmayan, yüzeyde akışkanlığı ile kolaylık sağlayan ve partikülleri kendine çeken mikrofiber bez olmalıdır.
Sirkenin asitli yapısının zarar verdiği diğer bir nokta ise ahşap mobilyalar. Sirke bu mobilyaların cilasını sökerek soluk gözükmesine yol açabilir. Yine ahşap temizleyici ürünler bu konuda daha doğru bir seçim olabilir.
Ahşap yapıya sahip olan mutfak dolaplarınızı haftalık olarak mutlaka temizlemeniz öneriliyor. Ahşap mutfak dolabı temizliği, dolap özelliklerinden dolayı size zorluk yaşatmıyor. Mutfağınızda bulunan ahşap mutfak dolaplarını temizlemeniz için sabunlu su, bulaşık deterjanı ve temiz beze ihtiyacınız oluyor.
Parlatma işleminden önce iyi bir temizlik yapılması işinizi kolaylaştıracaktır. Parlaklığı geri kazanabilmek için balmumundan destek alabilirsiniz. Bunun için bal mumu ve terebentine ihtiyacınız olacaktır. Balmumunu benmari şeklinde eritmeniz ve ısındığı zaman tahta kaşıkla karıştırmanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri