İyotsuz tuz, iyot ilavesiz tuzdur. Sodyum ve klorürden oluşur. Yine de sofra tuzu hasat edildikten sonra işlenir. Bu işlem sırasında, sodyum alüminosilikat, silikon dioksit ve magnezyum karbonat gibi bazı katkı maddeleri ve topaklanma önleyici maddeler sofra tuzuna eklenebilir.
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
İyotsuz tuz, içerisinde iyot bulunmayan tuzdur. Sodyum ve klorürden oluşmaktadır. İyotsuz tuz, sofra tuzu hasat edilmesinden sonra işlenir. İşlem sırasında sofra tuzuna sodyum alüminosilikat, magnezyum karbonat ve silikon dioksit gibi katkı maddeler eklenebilmektedir.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
En yaygın sofra tuzu türü "iyotlu tuzdur", az miktarda sodyum iyodür veya potasyum iyodür içeren tuzdur. İyot eksikliğini önlemek için iyot sofra tuzu ile birleştirilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Halk arasında deniz tuzu ya da turşuluk tuz olarak tanınan salamura tuz, iyot içermediği için sofra tuzundan daha sağlıklıdır ve yemeklere daha fazla tat katar.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Tiroide İyi Gelen Meyveler
Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur.
"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
RAFİNE EDİLMEMİŞ DOĞAL İYOTSUZ PEMBE TUZ
Purelife Himalaya iyotsuz pembe tuz, işlenmemiş iyotsuz doğal tuz olmasından dolayı yemeklerinize yumuşak bir lezzet katar. Güvenle kullanabilirsiniz.
Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir. Tiroitte bulunan nodüller iyota aç olur ve dışarıdan aldıkları fazla iyotu hormona çevirerek aşırı çalışmaya (hipertiroidi) yol açabilirler. Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir.
Saf tuz yaklaşık yüzde 40 oranında sodyum ve yüzde 60 oranında klorür içermektedir. Çeşitli nedenlerle vücutta azalan sodyum ve klorür ihtiyacının büyük bir kısmı tuzdan sağlanır. Billur Tuz Demir Mineralli İyotlu Tuz birçok mineral barındırır.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Ailede tiroid hastası varsa, yemekler tuzsuz pişmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalı. Çünkü guatr ve tiroid hastalarının iyotsuz, sağlıklı kişilerin ise iyotlu tuz tüketmesi önemli.
KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Tirozin: Tiroit hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için tirozine ihtiyaç vardır. Bunun için; avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketmeniz gerekir.
Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın faydalarını arttırıcı tüketim yöntemlerini anlattı. Bazı durumlarda, sarımsak tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini de dikkat çeken Balcı, "Mide ülseri, düşük tansiyon ve tiroid sorunları olan hastaların sarımsaktan uzak durması gerekiyor" diyerek uyardı.
İyotlu tuzla iyotsuz tuz arasındaki fark
İyotsuz tuzların içerisinde tiroid üretimine destek olacak maddeler bulunmadığı için vücudunuza böyle bir katkı sağlamıyor. Aralarında böyle bir fark mevcut. Kısacası eğer bir tiroid rahatsızlığınız varsa iyotsuz, yoksa iyotlu tuz tüketin.
Himalaya tuzunun iyot miktarı oldukça yüksektir. Normal sofra tuzunu tüketmek yerine ''Himalaya kristal tuz'' tercih edebilirsiniz. Yarım gram Himalaya kristal tuzunun iyot miktarı 250 mikrogramdır ve kalori değeri 0 kaloridir. Peki iyot başka hangi besinlerde bulunur?
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri