En temel çözüm yolu modemin kapatılıp bir süre bekledikten sonra tekrar açılmasıdır. Modemdeki problem geçici bir sorun ise cihazın sinyalleri tekrar alması ile birlikte tüm ışıkları eksiksiz olarak yanacaktır. Modem kabloları kontrol edilmelidir. Kablolar aşınmış veya hasar görmüş ya da yerinden çıkmış olabilir.
Modem arızaları çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. İnternet hızınız düşebilir, bağlantınız sürekli olarak kopabilir veya modem tamamen çalışmayı durdurabilir. Bunlar arızanın tipik belirtileridir ve genellikle bir sorunun var olduğunu gösterir.
Modemi Yeniden Başlatın: Modeminizi kapatın, prizden çıkarın ve yaklaşık 30 saniye bekleyin. Ardından modemi tekrar prize takın ve açın. Modem, yeniden başlatıldığında bağlantı sorunları düzelebilir. Filtreleri Kontrol Edin: Telefon, faks veya diğer cihazların DSL filtrelerine takılı olup olmadığını kontrol edin.
Resetleme işlemi için modeminizin arkasında bulunan reset yazısı altında yer alan küçük boşluğa bir iğne, kürdan, tel toka ya da benzer bir eşya yardımı ile bastırın. Bu tuşu 5 – 10 saniye basılı tutun. Bu işlem sonucunda modemin bütün ışıklarının söndüğünü ve ardından yeniden açıldığını göreceksiniz.
WLAN Işığı Neden Yanmıyor? Modem WLAN ışığı yanmıyor sorunu ile karşılaştığınızda modeminizin kablosuz özelliğinin devre dışı olduğunu anlamalısınız. Böyle bir durumda wlan nasıl aktif edilir diye merak ediyorsanız modeminizin yanında ya da arkasında bulunan WLAN tuşuna 2-3 saniye basılı tutmanız yeterli.
İlgili 27 soru bulundu
Modem resetledikten sonra eğer öncesinde internet ve modem şifresi gibi bilgilerinizi değiştirdiyseniz yalnızca bu bilgiler fabrika ayarlarına döner. Bu bilgiler modeminizin arka yüzünde yazan kullanıcı adı ve şifre bilgileridir.
Modeminizi kapatıp açtıktan sonra tekrar kurulan bu bağlantı, çoğu zaman daha düşük gecikme süreleri (latency) ile sağlanır. Böylece, internet hızınız ve bağlantı kalitesi artabilir.
Resetlemekten kastınız fabrika ayarlarına döndürmekse fabrika çıkışlı haline döner. Ayarlar varsayılana döner. Modem içinde zararlı yazılım olduğunu düşünüyorsanız farklı bir modem alabilirsiniz. Fabrika ayarlarına döndürünce zararlı yazılım varsa bile silineceğinin garantisi yok.
Yeni nesil modemlerde yanması gereken 5 çeşit ışık mevcuttur. Bu ışıklar sırasıyla Güç, İnternet, DSL, Ethernet, WLAN 2.4G ve WLAN 5G' dir.
Modemin arkasında yer alan tuşlara 10 saniye basılı tutulduğunda modemin ışıkları sönecektir. Sönen ışıkların hepsi teker teker yandığında modem resetleme işlemi tamamlanmış olacaktır. Bu işlemin yapılması ile modem üzerindeki arızalar bitecek ve modem sıfırlanmış olacaktır.
Modemler Neden Bozulur? Modemlerin bozulmasında en yaygın olarak bilinen neden ısınmasıdır. Elektronik bir cihaz olduğu için, çalıştığı süre boyunca ısı üretir ve genelde uzun süre kapanmadıkları için modemlerin soğuma ihtimali azalır. Modemi arada bir resetlemek ve soğutmak, bozulmaların önüne geçebilir.
Elektrik dalgalanmaları veya elektrik kesintileri modem arızasına yol açabilir. Yazılım güncellemeleri sırasında bir hata oluşabilir ve modemde sorunlara neden olabilir. Modemdeki donanım bileşenlerinde arıza meydana gelebilir. Kötü hava koşulları veya fiziksel hasar modem arızalarına sebep olabilir.
İnternet: Modem üzerinde bu ışığın yanıyor olması internet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer internet üzerinden bir veri akışı gerçekleşiyorsa bu ışık yanıp sönerken, internet bağlantısının olmadığı durumlarda ışık sönük durumda olmaktadır.
“Modem resetlemek nedir?” Modeme reset atma, fabrika ayarlarına döndürme işlemidir. Modeme reset atarsak, tüm ayarların sıfırlanmasını sağlamış oluruz. Resetleme işlemi sonrasında, bütün ayarlar tekrar yapılandırılır ve internet bağlantınız veya internet hızınıza ilişkin yaşadığınız sorununuz ortadan kalkar.
Modeme reset atarsak IP'lerde silinir mi? Evet.
Hayır, gelmez. Modemi kapatmak için bir sebep de yok aslında.
Modem kurulum işlemleri modem ara yüzünden yapılır. Ancak ilk kurulum için modeme LAN kablosu ile bağlantı sağlanması önerilir. Sıfırlama sonrasında modem 192.168.1.1 (Bazı modellerde farklılık gösterebilir) IP'sini alır. BU IP'ye giriş yapılmasıyla modem kurulum ekranına erişim sağlanacaktır.
Her şey sıfırlanır. Modem kullanıcı adı ve şifresini otomatik almaz ise sizin arayüzüne girip girmeniz gerekir.
Değerli Müşterimiz, ARIZA yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra 10 haneli telefon numaranızı yazarak, 6616'ya SMS göndererek de arıza bildiriminde bulunabilirsiniz. 6616'ya tüm operatörlerden SMS gönderebilirsiniz, göndereceğiniz SMS, kendi tarifenizden 1 SMS bedeli olarak ücretlendirilecektir.
444 0 375 Hattı Arama Saatleri Nedir? 444 0 375 hattı günün 24 saati boyunca arama imkanı sağlayan bir müşteri hizmetleri desteğidir. Yani herhangi bir internet arızası konusunda 7/24 destek alma olanağı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri