Konfigürasyon> Ağ> Arayüz> Ethernet> LAN1'e gidin ve gelişmiş ayarları tıklayın. DHCP genişletilmiş seçenekler altında eklemek için tıklayın. CAPWAP AC'yi (138) seçin ve CAPWAP isteklerini iletmek istediğiniz Kontrolör IP adresini girin ve Tamam'a ve ardından başka bir Tamam'a tıklayın.
DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
Kapatırsanız ağa bağlı olan cihazlar ip adresleri alamazlar ve internete çıkamazlar.
Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz. DHCP'yi WiFi bağlantıları için kullanıyorsanız veya elinizde yalnızca birkaç IP kaldıysa bu süreyi en fazla 2 gün olarak ayarlamalısınız.
İlgili 42 soru bulundu
DHCP'nin Kullanım Amaçları
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
Statik bir IP adresi ile dinamik bir IP adresi (DHCP IP olarak da bilinir) arasındaki temel fark, IP adresinin ağdaki bir cihaza nasıl atandığıdır. Statik IP adresi, bir ağ yöneticisi tarafından bir cihaza manuel olarak atanan sabit bir IP adresidir.
DHCP'yi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız. Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur. Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür. Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar.
Modem ara yüzüne giriş yapmak için tarayıcınızın adres çubuğuna 192.168.1.1 yazarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz. Burada sizlerden giriş adınızı ve şifrenizi isteyecektir. Önceden belirlediğiniz modem şifreniz ve adınız ile giriş yapın. Wi-Fi bölümüne giriş yapın.
Bir istemcinin ne kadar süreyle bir IP adresine sahip olması gerektiğini düşünüyorsanız kira süresini buna bağlı olarak değiştirebilirsiniz. Büyük bir ağ ve atanabilecek az sayıda IP adresiniz olmadığı sürece bu ayarı değiştirmenize gerek yoktur. Varsayılan kira süresi bir saat, maksimum kira süresi ise yedi gündür.
Aşağıdaki parametreleri ayarlayın: IP adresi (genellikle 192.168.1. ***), ağ geçidi adresi (genellikle 192.168.1.1), ağ ön eki uzunluğu ve alan adı (DNS adresi). Bağlı olan diğer telefonlardaki ayarlara bakabilirsiniz. IP adresinin son kısmı (aralık: 2 ila 254) hariç aynı ayarları telefonunuzda da yapın.
Modemin yanlış yapılandırılması modem IP alma hatası yaşanmasına neden olabilir. Yanlış yapılandırmaların yanı sıra kabloların çıkması, router kullanımı gibi durumlar da modem IP hatasının yaşanmasına yol açabilir. Hatlardan kaynaklı durumlarda modem üzerindeki ethernet gibi ışıkların yanması gerekir.
Statik IP adreslerinin kurulum işlemleri DNS sunucuları tarafından otomatik olarak gerçekleştirilirken, dinamik IP adreslerinin atanması DHCP tarafından gerçekleştirilir. Özetle, Statik ya da dinamik IP adreslerinden biri olmadan bir cihazın internete bağlanması olanaksızdır.
DHCP sunucusunu Devre dışı bırak / Etkinleştir: DHCP sunucusu, DHCP istemcisinden (örneğin bilgisayarınızdan) istek gelmesi durumunda önceden ayarlanmış adresler havuzundan bir IP adresi atar. Başka bir aygıtın yerel ağdaki IP adresi işlemlerini gerçekleştirmesini istemiyorsanız DHCP sunucusunu devre dışı bırakmayın.
DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi alması gereklidir. Bu ip adresi DHCP sunucusu tarafından istemciye iletilir. Öneriyi kabul eden istemci (ağa dahil olmak isteyen cihaz) DHCP sunucusuna istek mesajını göndererek ip adresini kabul eder.
Modem, ağa erişecek olan cihazları seçebilmek için bu IP adreslerini kullanır. Çalışma biçiminden ötürü bir ağdaki iki ya da daha fazla cihazın aynı IP adresine sahip olmaması gerekiyor. Birden fazla cihaz aynı IP adresini paylaşırsa bu durumda bir çakışma söz konusu olur.
DHCP hataları; bir ağdaki DHCP sunucusu veya yönlendiricisi, ağa katılma için aygıtın IP adresini otomatik olarak ayarlayamadığında ortaya çıkar. Bu, internete bir web tarayıcısı ile eriştiğinizde bir ağ bağlantısı hatasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olur.
Çalışma prensibi ise son derece basittir; cihaz, ağa bağlanma isteği gönderir. DHCP sunucusu bu mesajı alır ve havuzdan bir IP adresi seçilir. Seçilen IP adresi istemciye yani ağa bağlanmak isteyen cihaza gönderilir. DHCP sunucu protokolünün sağladığı IP adresi, cihaz ağa bağlı olduğu sürece geçerlidir.
Ayırma (Reservation): Bir alt ağ içerisindeki bir makinenin her zaman aynı IP adresini kullanmasını sağlamak amacıyla kalıcı bir adres kira ataması oluşturulmasıdır.
Hiçbir fark olmaz. Sadece Public bir IP almış olur direkt olarak modemin/router'in.
Statik IP adresleri, IP adresinizi hatırlaması gereken bir web sitesi veya harici bir cihaz olduğunda önemlidir. Bir sanal özel ağınız (VPN) varsa, statik bir IP adresi faydalı olacaktır.
Statik bir IP adresi internet hızını doğrudan etkilemez. Ancak, tutarlı bir IP adresi gerektiren hizmetler için daha kararlı bir bağlantı sağlayabilir ve bu da belirli senaryolarda performansı artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri