Modern bakış açısı fiziki dünyayı ve bilgiyi temel almakta dini ve metafizik bilgiyi reddetmektedir. Geleneksel düşüncede kabul edilen fizik ve metafizik bilginin aynı kaynaktan beslendiği düşüncesi kabul edilmeyerek geleneği ve yerli olanı dışarıda bırakmıştır.
Modernist yaklaşıma göre, ortaya çıkan modern süreçler toplumsal anlamda kırılmalar yaşatmıştır. Bu kırılmalar neticesinde ulus gibi inşa edilen bir durumu ortaya çıkarmıştır. Modernist yaklaşıma göre önce ulusalcılık ortaya çıkar ve güç kazandığında «kendi ulusunu inşaa eder».
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Modernite, Avrupa'da yaklaşık olarak 17. yüzyıl civarında ortaya çıkan, zamanla tüm dünyaya yayılan toplumsal değerler sistemine ve organizasyonuna verilen isimdir. Genel anlamda gelenek ile karşıtlık ve ondan kopuşun; bireysel, toplumsal ve politik yaşam alanlarının tamamındaki dönüşümü ya da değişimidir.
Modernitenin ürettiği temel değerler; rasyonel düşünce, bireyselleşme, kentleşme, endüstriyel devrim, seküler yaşam, bilimsellik, ulus devlet, laiklik ve bürokrasi olarak sıralanır (Aslan Yaşar, 2011: 11).
İlgili 18 soru bulundu
Giddens'ın modernlik çözümlemesi
Bir başka deyişle, modernlik toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel bağlamda vuku bulan küresel ölçekli bir fenomendir.
Modernizm genel ifadesi ile toplumun refaha kavuşması ile birlikte resim, edebiyat ve mimari gibi alanlarda ortaya çıkan yenilikçi bir akım olmuştur. Bu dönemde etkili olan din temelli düşünce tarzı yerine hümanizm ortaya çıkmıştır. Hümanizmin temelinde ise akılcılık, barış ve özgürlük kavramları da öne çıkmıştır.
Modernite, Batı Avrupa'da yaşanan epistemolojik ve ontolojik çatışmanın sonucu olarak, temellerini Yunan felsefesinde bulan Aydınlanma düşüncesinin bir ürünüdür. Akılcı ve aydınlanmacı niteliğiyle dikkat çeken modernite, toplumsal yapılar ve sistemler üzerinde kendini giderek belirleyici bir şekilde ortaya koymaktadır.
Genel olarak modern toplum şehirleşme sürecinde yol almış, sosyal hareketliliğin ve siyasal katılım seviyesinin yüksek olduğu, mesleki uzmanlaşmanın çeşitlendiği, ekonomik gelişmişlik seviyesi ve okuryazarlık seviyesinin yüksek olduğu, kitle iletişim araçlarını aktif olarak kullanan bir yapıya sahiptir2.
Weber'e göre modern toplumları tanımlayan bu özelliklerin, insanları nasıl bir makinenin dişlisi haline dönüştürdüğü, eş deyişle, büyübozumuna neden olduğu ve bu sistemin sonunda insanların özgürlüğünü ortadan kaldıran demir kafese dönüştüğü ifade edilmiştir.
Bunlar aydınlanma, aklın yozlaşması, pozitivizm, kitle endüstrisi, kapitalizm ve totalitarizm eleştirilerini içermektedir.
Yazar, insan dışındaki dünyayı yalın ve çok sade bir şekilde yansıtmaktan kaçınır. Aynı zamanda geleneksel anlatımın dışına çıkar ve yer yer alegorik anlatımlardan da yararlanır. Sözcüklerin de çağrışım gücünden faydalanarak şiirsel bir dil kullanır. İnsan, karmaşık bir varlık olarak ele alınır.
Örneğin, ilk modernist filozof olarak kabul edilen Immanuel Kant, felsefeyi daha fazla bilgi edinmek için değil, bilginin nasıl mümkün olduğunu sorgulamak için kullanmıştır.
Bu anlamda yazar, anlatım tekniklerinin olanaklarından bütünüyle yararlanmıştır. Modernist anlayışın/bakış açısının hâkim olduğu hikâyelerinde bilinç akışı, iç monolog, iç diyalog, montaj, geriye dönüş yazarın en çok tercih ettiği anlatım teknikleridir.
*Modernizm, geçmişe karşı şimdiki zamanın yüceltilmesini ifade eder. *Modernizminin temel dayanakları; kapitalizm, endüstriyalizm, şehirleşme, demokrasi, akılcılık, lâiklik, bürokrasi, ihtisaslaşma, farklılaşma, bilimsel bilgi ve millî devlet şeklinde sıralanabilir.
Postmodernizm, belirli bir durum içinde ve olumlu ya da olumsuz anlamda modernizmden farklılaşan, tüm siyasal ve maddi/toplumsal değişimleri öte yandan düşünsel ve kuramsal ürünleri ve kültürel pratikleri kapsayan bir formülasyondur.
Modernizm ya da Çağdaşlık, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Batı toplumunda sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bir harekettir.
Batı Avrupa'da "Rönesans ve Reform Hareketleri" ile ortaya çıkmış ve Fransız İhtilali ile devam etmiştir. Temeline bakıldığı zaman, " eski rejime " düşünce yapısına ve inanç sistemine zıt olarak geliştirilen bir tepki olduğu görülebilir.
Gelgelelim, modernliğin neden olduğu çeşitli toplumsal ve ekonomik vakalar, genellikle, on sekizinci yüzyıldan hareketle kavranmaya çalışılmaktadır. Hâlbuki modern toplum modelinin kuruluşu on altıncı yüzyılın başlangıcından on sekizinci yüzyılın ilk yarısına kadar geçen dönemde oluşmaya başlamıştır.
Homo sapiens sapiens, modern insan, son ortak atası ~200.000 yıl önce yaşadı.
Modernizm, Avrupa'da yaklaşık olarak 17. yüzyılda ortaya çıkan, zamanla tüm dünyaya yayılan toplumsal değerler sistemine ve organizasyonuna verilen isimdir. Genel anlamda gelenek ile karşıtlık ve ondan kopuşun bireysel, toplumsal ve politik yaşam alanlarının tamamındaki dönüşümü ya da değişimidir.
Modern (Fransızca), Çağdaş (Türkçe), genellikle bir şeyin "yeni" ve "güncel olduğunu belirtmek için kullanılır. Çoğu zaman belli bir sosyal ve sanatsal akım olan Çağdaş ve Çağdaşlık (muasırlık) gibi terimlerle karıştırılır. Sözcük ilk olarak 16. yüzyılda kullanılmıştır.
Modernizm, 18. yüzyılda Avrupa'da başlayan zamanla bütün insanlığı düşünce, sanat ve yaşam biçimi olarak etkileyen aydınlanmadır. En belirgin özelliği din ile geleneği reddetmesi; medeniyetin ilerlemesi için bilimi, teknolojiyi ve insanı esas almasıdır.
Modern sanat, on dokuzuncu yüzyılın ortaları ile yirminci yüzyılın sonları arasında ressamların, heykeltıraşların, illüstratörlerin ve mimarların eserlerini tanımlayan kapsamlı bir terimdir.
Modern edebiyat kavramı 20. yüzyılın başlarından itibaren edebiyat tarihinde yerini aldı. Bu dönemde dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte klasik edebiyatın edilgen okurunun konforlu kitap okumaları son bulmuş yazarla okur arasında çok daha farklı bir bağ oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri