İki Kurucu Şair: Ahmet Haşim, Yahya Kemal Ahmet Haşim modern sembolleştirme ile, Yahya Kemal konuşulan Türkçeye dayalı şiir dili ile kendilerinden sonraki şairler üzerinde önemli etki bırakırlar. Seminerin ilk haftasında, bu iki kurucu şairin şiirlerine ve onların Türk şiiri üzerindeki etkilerine odaklanacağız.
Mehmet Âkif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hâşim Cumhuriyet dönemi şiirinin kurucu şairleridir.
Başka bir ifadeyle konu Türk şiirinin modernleşmesi olunca Y. Kemal, A. Hâşim'den sonra gelir. (Cemal Süreya ise “İlk modern şairimiz de (Ahmet Hâşim'le birlikte) odur.” derken önceliği Yahya Kemal'e verir.)
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur. Aşk, hüzün, karanlık, sonbahar gibi konulara şiirinde sıkça yer vermiş edebiyat dünyasında Akşam Şairi olarak anılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Birinci Dünya Savaşı'nda, askerken Anadolu'nun birçok yerini gördü. Avrupa'daki şiir cereyanlarını yakından takip eden Ahmet Haşim'in Göl Saatleri ve Piyale isimli şiir kitapları Türk şiirinin en önemli eserleri arasında yer alır. Hayatı boyunca yaklaşık doksan beş şiir yazmıştır.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Ahmet Haşim | “Akşam şairi” olarak tanınan, modern Türk şiirinin kurucularından; şair ve yazar #AhmetHaşim.
NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR? Modern Türk şiirinin mistik şairi olarak bilinen Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul'da doğdu.
Modern Şiir Geleneğinin Özellikleri
Modern Şiir Geleneği şiirde ölçünün, nazım biriminin ve kafiyenin şart olmadığı savunulmuş ve ölçüsüz ve kafiyesiz şiirlerin örnekleri verilmiştir. Sanatlı söyleyişin yerine yalın ve tabiî söyleyiş benimsenmiştir. Her türlü konu işlenmiştir. Nazım birimi kullanılmamıştır.
Listede doğum tarihleri sırasına göre Yahya Kemal, Nâzım Hikmet, Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil, Melih Cevdet Anday, İlhan Berk, Attilâ İlhan, Ahmed Arif, Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Gülten Akın ve Ülkü Tamer yer alan şairler…
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Ahmet Haşim (1887, Bağdat- 1933, Kadıköy İstanbul) şiir, deneme, gezi yazısı, türlerinde eserleri bulunan, sembolizmin öncülerinden; bilinen toplam eser sayısı otuz dört olan şair ve yazardır.
Yüzyıl Türk Şiirinde 5 Şair: Mehmet Akif, Yahya Kemal, Tevfik Fikret, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Şairlerin Sultanı ve Türk Şiirinin en büyük şairi... O ve Ben adlı otobiyografisinde kaydettiğine göre 25 Mayıs 1905'te İstanbul Çemberlitaş'ta cinayet mahkemesi reisliğinden emekli büyük babası Mehmed Hilmi Efendi'nin konağında doğdu.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Hoca Dehhani, Horasanlı şair ve bilim insanı. Divan Edebiyatı'nın ilk şairidir.
kendisinin çok çirkin bir insan olduğuna inanan ahmet haşim'in tüm yaşamına yaydığı aktivite.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Fecr-i Ati Edebiyat-ı Cedide ile Milli Edebiyat arasında bir köprü görevi görür. Fecr-i Ati'nin en önemli temsilcisi Ahmet Haşim'dir.
Beşir Ayvazoğlu'nun anlattığına göre 1928 yılında Haşim ciddi bir biçimde hastalanır. Kalbinden ve böbreklerinden rahatsızdır.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Haşim, bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Hece ölçüsünü, musiki açıdan yetersiz bulduğu için kullanmıyor, ayrıca onu, “Köylü vezni” diye niteliyordu. Bunun yanında şiirlerinde hiçbir zaman anlaşılma kaygısı gütmedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri