Ülkemizde besin grupları tablosu dört yapraklı yonca ile sembolize edilmektedir ve 4 besin grubu şu şekildedir: Süt ve Süt Ürünleri. Et, Yumurta, Kuru baklagiller. Ekmek ve Tahıllar.
Vücudun büyümesi, onarımı ve bakımı için 45-50 tane besin maddesi vardır. Bunlar 6 grupta sınıflandırılmıştır. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, ve su. Besin maddelerinin tüketilmesi yaşa, cinsiyete vs göre değişiklik gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Besin; yenilebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin ve mineraller ise “Besin Öğesi” olarak adlandırılır.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılmaktadır. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
Makro besin grupları; protein, karbonhidratlar ve yağlar gibi büyük yapılı besin gruplarını içerir. Mikro besinler ise çinko, kalsiyum ve B 12 vitamini gibi her bir vitamin ve mineral gruplarını içeren daha küçük boyutlu besin gruplarıdır. Makro besinler, vücudumuzun daha çok ihtiyaç duyduğu besinlerdir.
Çünkü insan vücudunun her gıdadan, vitaminden ve mineralden faydalanması gerekir. Besin gruplarına bakacak olursak hayvansal, bitkisel ve madensel olarak üçe ayrılır.
Makro besinler, vücuda enerji sağlayan üç ana besin grubu olan karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Karbonhidratlar grubunda şekerler, nişastalar ve lifler yer alır. Vücudumuz karbonhidratları ya anında enerji için kullanır ya da karaciğerimizde ve kaslarımızda glikojen olarak depolar.
TDK'ya göre besin şu karşılıklara sahip; Gıda. Herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeler.
Besin piramidi, besin gruplarının ideal tüketim miktarlarıyla ilişkili fikir veren ve sağlıklı beslenmeyi amaçlayan bir araç olarak tasarlanmıştır. Besinlerin piramit içerisinde gösterilmesinin amacı sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmedir.
Yapıcı onarıcı maddeler; proteinler, yağlar, madensel tuzlar ve sudur. Proteinler: Esas görevleri yapıcı ve onarıcılıktır. Hayvansal besinler, bitkisel besinlere göre daha fazla protein içerir. Madensel Tuzlar: Madensel tuzlar en çok kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunur.
Süper besin, sağlık için faydalı olduğu düşünülen, besin öğeleri açısından zengin ve vitamin, mineral, antioksidan, lif gibi faydalı besin ögelerinin yoğun olarak yer aldığı gıdalar olarak tanımlanıyor.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor.
Görevlerine göre besinler
Bunlar protein, yağ ve karbonhidrat içeren besinlerdir. Yine su ve madensel besinlerde yapıcı ve onarıcı grupta yer alır. Enerji verici besinler, bu besinler yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir.
Temel Besin Maddeleri: Protein ve Karbonhidratlar. Temel Besin Maddeleri: Yağlar. Posa, Sebze, Meyve ve Et.
2- Enerji Veren Besinlerin İçerikleri:
Enerji veren besinler ise karbonhidrat ve mineral bakımından zengindir. Yumurta, süt, fasulye, bezelye, nohut ve meyveler, bu besinlere örnek olarak gösterilebilir.
Vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratlar; meyve, tahıl, sebze ve süt ürünlerinde bulunan şeker, nişasta ve liflerdir. Temel gıda gruplarından biri olan karbonhidrat, sağlıklı bir diyet için bir hayli önemlidir.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri