- Modernizm, geleneksel olanı yeni olana tabi kılma tavrı, yerleşik ve alışılmış olanı yeni ortaya çıkana uydurma eğilimi olarak tanımlanabilir. - Modernizmle birlikte özellikle gerçeklerin göründükleri gibi olmadığı, yerleşik kurallara ve toplumun bayağılığına aykırılık ağırlık kazanmıştır.
Modernizm ya da Çağdaşlık, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Batı toplumunda sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bir harekettir.
Modernizm, 19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında sanat, mimari, müzik, edebiyat ve uygulamalı sanatlardaki bir reform hareketini ifade eder. Felsefede özel bir Modernist hareket yoktur, bunun yerine Modernizm, daha sonraki felsefi düşünceler üzerinde bir miktar etkisi olan bir sanat akımdır.
Modernite, Avrupa'da yaklaşık olarak 17. yüzyıl civarında ortaya çıkan, zamanla tüm dünyaya yayılan toplumsal değerler sistemine ve organizasyonuna verilen isimdir. Genel anlamda gelenek ile karşıtlık ve ondan kopuşun; bireysel, toplumsal ve politik yaşam alanlarının tamamındaki dönüşümü ya da değişimidir.
İlgili 30 soru bulundu
Modernleşme teorisi sanayileşmiş Batı toplumlarının ya da G-7 ülkelerinin sahip olduğu yapı, kurum, değer ve sistemlere sahip olmak amacı ile sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel vb. alanlarda gelişmekte olan ülkeler (GÖÜ) ve az gelişmiş ülkeler (AGÜ) tarafından yapılan tüm düzenlemelere modernleşme denir.
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Modern düşüncede din yerine doğa, deney ve akıl gelmektedir. Modern düşüncede doğanın açıklaması deney ve akıl ile açıklanmaktadır. - Skolastik düşüncede hayatta bulunan tüm unsurlar dine bağlı olmaktadır. 17. yüzyıl ile hayata giren modern düşüncede ise toplumsal hayat dine bağlı değildir.
Modern düşüncede felsefe, bilimi temel almış, akıl tek kılavuz haline gelmiştir. Birey ve bireyin düşüncesi tüm yönleriyle öne çıkarılmıştır. İnanç ve akıl farklı iki alan olarak kabul edilmiş, birbirinden ayrı konum- landırılmıştır.
Modernitenin ürettiği temel değerler; rasyonel düşünce, bireyselleşme, kentleşme, endüstriyel devrim, seküler yaşam, bilimsellik, ulus devlet, laiklik ve bürokrasi olarak sıralanır (Aslan Yaşar, 2011: 11).
Modernizm, 18. yüzyılda Avrupa'da başlayan zamanla bütün insanlığı düşünce, sanat ve yaşam biçimi olarak etkileyen aydınlanmadır. En belirgin özelliği din ile geleneği reddetmesi; medeniyetin ilerlemesi için bilimi, teknolojiyi ve insanı esas almasıdır.
Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.
Frankfurt Okulu içinde modernizme yönelik bilinen en derin analiz Theodor Adorno'ya aittir. Adorno okul içinde çalışma alanları en geniş filozoflardan biri olarak bilinmekle birlikte modern çağa özgü krizi bir çok yönüyle ele alan ve temellendiren kişi olarak da bilinmektedir.
Edebi modernizm ya da modernist edebiyat 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında Avrupa ve Kuzey Amerika'da ortaya çıkmış, şiir ve düzyazıda kullanılan geleneksel yöntemlerden ayrılan bir tekniğin uygulandığı yazınsal akımdır.
Modernizm, yeni bir dünya görüşünü, kültürel bir gelişmeyi, yeni bir yaşam tarzını belirtmektedir. Modernizm, Ortaçağ'ın düşünüş tarzı ve yaşam kalıplarına bir tepkinin ürünüdür. Modernizm; olguculuk (pozitivizm), akılcılık, insanın özerkliği ve bilginin evrenselliği ilkelerini benimseyen bir akımdır.
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Modern düşüncede insanın merkeze alınmasıyla birlikte, birey düşüncesi, birey kavramı da ön plana çıkmıştır.
Bu felsefe tarihsel açıdan, 8. yüzyılla 15. yüzyıl arasında kalan dönemin felsefesi olarak tanımlanır. Skolastik felsefe, Latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir.
Temelde skolastik bir anlayıştır, modern çağda değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretileri ve anlayışları adlandırır. Zira kendi fikir ve iddiasının mutlak doğru olduğunu ileri süren her kişi veya sistem dogmatiktir.
Skolastik düşünce Orta Çağ zamanında kilse baskısı oldukça yoğunken özgür düşünmenin var olmadığını savunan dar düşünme biçimidir. Skolastik düşüncenin bir diğer özelliği de bilinen düşünce dışında başka fikirlere yer vermemesi, başka fikirlere açık olmaması durumudur.
Skolastik düşünceye sahip filozoflar, teolojik söylem kullanırlar. Bu söylemlerle tanrı ve tanrısal varlık hakkındaki soruları cevaplarlar. Temel ahlak felsefesinin tam tersine skolastik düşüncede geçerli olan şey, evrensel ahlak yasalarıdır.
4- Skolastik felsefede madde ezeli varlık olarak kabul edilemez. Her şeyin olduğu gibi evrenin de bir yaratıcısı vardır. Evrendeki düzen, her şeyin belli bir amaçla yaratılmış olması ve diğer faktörler, Tanrı'nın var olduğunun kesin kanıtlarıdır.
Modernizm rasyoneldir ve pozitivisttir, Bilimsel olarak denemeler yapmak, ispat çabasında olmak, her türlü bilgi kaynağı ve otoriteye eleştirisel yaklaşmak temel prensipleri arasındadır, Özünde insan aklına güvenmek ve insan haklarına saygı yatmaktadır.
“Modern”, belirli tarihsel ve toplumsal koşulların bir ürünü olarak ortaya çıkan ve bu çerçevede geleneksel toplumdan ayrışmak suretiyle, yeni bir “ekonomik ve toplumsal organizasyonun” yapılaşması olarak tanımlanmaktadır.
Modernizm, bütün bilim ve sanat alanlarında tektipleştirici bir tavır ortaya koymuştur. Pozitif bilimlerin ve beraberinde sekülerizmin temel alındığı modernist yaklaşımda insan aklının, mükemmeliyetçiliğinin ve laboratuvarın dışında kalan her şeye ya şüpheyle bakılmış ya da yok sayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri