Halk arasında çok yaygınca dile gelen, “Bana/bize duâ et” diye bir istekte bulunulduğu meşhurdur. Bu isteğe verilebilecek en güzel duâî cevap ”Allah senden ebeden razı olsun“ duâsıdır. Çünkü Cenâb-ı Hâk bir kişiden razı olduğunda; o kişi, kurtuluşa ermiş ve sermedî bir saadete mazhar olmuştur, demektir.
Allah'ın kulundan razı olması, O'nun günahlarını affetmesi ve cennetine alması anlamına gelir. Günlük hayatta sıklıkla dile getirilen ''Allah senden razı olsun'' sözü, teşekkür yerine geçer.
Bir kişi size " Allah razı olsun" dediği taktirde siz de bu duaya karşılık olarak "Ecmain olsun " diyebilirsiniz. Böylelikle "Allah cümlemiz, hepimizden razı olsun" demiş olursunuz.
Abdülazîz bu tür ifadeleri “teraddî”ye yani radıyallāhu anh (Allah ondan razı olsun) şeklinde duaya çevirmiştir.
Kul Allah'tan razı olursa, Allah da kuldan razı olur. Yani Allah'ın emir ve yasaklarını gönül huzuru ile kabul eder, bu doğrultuda yaşarsa, Allah o kulundan razı olur. Bu ifadeyi, Allah'tan sana gelen her şeye razı ol, anlamında da değerlendirebiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadisleri de var. Yani dua ettiğiniz zaman kesinlikle isteyin, Allah (CC) dilerse demeyin." ◼ Yani o zaman "amin inşallah" denilmemesi gerekiyor. 🔹 "Yok, amin denilir sadece.
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Rivayette ismi geçen kişi İbn Ömer ve İbn Abbas gibi hem kendisi hem babası sahâbî olan biriyse “radıyallahu anhümâ (Allah ikisinden de razı olsun)”, Hz. Âişe gibi hem kendisi hem babası hem dedesi sahâbî ise “radıyallahu anhüm (Allah onlardan razı olsun)” denir (Şemseddin es-Sehâvî, III, 258).
RADIYALLÂHU ANH
(ﺭﺿﻰﺍﻟﻠّﻪ ﻋ۔ ﻨﻪ) ünl. (Ar. raḍiye “râzı olsun”, Allāh ve 'anhu “ondan” ile raḍiyallāhu 'anh) Din büyüklerinden bahsederken “Allah ondan râzı olsun” anlamında kullanılan duâ sözü [Adı geçen kişi veya kişilere göre radıyallâhu anhâ – anhüm – anke…
Bu hadisler, duanın kabul olacağına inanarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu itibarla duada kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak uygun olur.
Halk arasında çok yaygınca dile gelen, “Bana/bize duâ et” diye bir istekte bulunulduğu meşhurdur. Bu isteğe verilebilecek en güzel duâî cevap ”Allah senden ebeden razı olsun“ duâsıdır. Çünkü Cenâb-ı Hâk bir kişiden razı olduğunda; o kişi, kurtuluşa ermiş ve sermedî bir saadete mazhar olmuştur, demektir.
"Amin ecmain" ya da "inşallah ecmain" demilerek cevap verilir.
Günlük hayatta çok kullandığımız cümlelerden birisi de “Allah razı olsun” cümlesidir. Birisinden bir iyilik gördüğümüzde, bir iltifat veya takdirle karşılaştığımızda, “Allah razı olsun” diyerek karşılık veririz. Bu cümleyi genellikle “Teşekkür ederim” yerine kullanıyoruz.
Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Amin.
Allah Rızası Ne Demek? Arapça kökenli olan rıza kelimesi onamak, hoşnut olmak anlamlarında ifade edilmektedir. Halk arasında Allah rızası kelimesi anlam olarak, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için söylenmiş bir söz olmaktadır.
Musa, Allah'a sormuştu. Allah, “Onlar benden razı olurlarsa, ben de onlardan razı olurum” buyurdu. Yani başına gelen belalara katlanmak, ona buna şikâyet etmemek, Allah'tan gelen her şeye razı olmaktır. Allah'ın rızasını da kazanmak demektir.
Kuddise sirruhu Türkçe “Allah onun sırrını mukaddes etsin, kutlu kılsın” anlamına geliyor. Dine uzun yıllar hizmet etmiş olan ve kendisini dine adamış olan kişiler için bu hürmet ifadesi kullanılıyor.
(r.a.); radiyallahu anh: Allah ondan razı olsun. Sahabeler ve bazı büyük zatlar için söylenir. ( k.s.); kuddise sirruhu: Allah'a onun sırrını mukaddes etsin. Veliler için kullanılır.
Örneğin Radiyallahu Anh kelimesinin kısaltması (R. A) şeklinde olurken Radiyallahu Anha kelimesinin kısaltması ise (R. Anha) olmaktadır. Bu kısaltmanın manası ise Allah ondan razı olsun demektir.
Sûfîler kaddesallāhu rûhah veya kuddise sırruh tabirlerini kullandıkları zaman, “Allah onun ruhunu temizlesin ve arındırsın, katına yaklaştırsın, hazîretü'l-kuds (Müsned, V, 257) denilen cennete koysun, ilâhî harimine alsın” diye dua etmiş olurlar.
Ra kelimesi Türk dil kurumuna göre anlamları farklı olan sözcükler içerisindedir. Ra kelimesinin tersi Ar kelime anlamı namus veya iffet olarak tanımlanırken Mitolojide tanrı yerine kullanılan bir kelime olarak ifade edilmektedir.
Kısaltma. [1] (İslam) Radiyallahu Anhu kavramının kısaltması ("Allah ondan razı olsun." - Muhammed'in zamanında yaşamış erkek sahabeler için kullanılır.)
Allah'ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah'ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah'ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız. Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
mealindeki ayetten anlaşılıyor ki, kim Allah'ı severse Allah da onu sever. Kim Allah'a -gücü yettiği nispette- saygılı olsa ve bu saygısını itaat ederek gösterse, Allah'ın sevgisini ve takdirini kazanır. Allah'a verilen değer, ona itaat etmekle kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri