Monetarizm, para arzı ile fiyatlar genel seviyesi arasındaki ilişkileri inceleyen bir iktisat teorisidir. Monetarizm, esasen enflasyon konusunu teorik ve ampirik çalışmalarla inceleme konusu yapmıştır.
Ancak monetarizm (parasalcılık) adı verilen ekonomik düşünce okulu, para arzının ('bir ekonomideki toplam para miktarı'), kısa vadede (cari Amerikan doları cinsinden) GSYİH'sının (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) ve daha uzun süreler boyunca fiyat düzeyinin başlıca belirleyicisi olduğunu ileri sürer.
Monetaristler enflasyonun temel nedeni olarak para arzının hükümetlerce gereksiz yere ve aşırı ölçüde artırılmasını görmektedir. Monetaristlere göre, ekonomideki istikrarsızlıkların bir çoğu parasal kökenlidir.
Parasalcılara göre, ekonomideki istikrarsızlıkların birçoğu parasal kökenlidir. Bu nedenle para politikasının iktisadi sorunlara karşı, diğer iktisat politikası araçlarından daha etkili olduğunu düşünmektedirler. Bu görüşlerini özetle " Enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgudur" sözüyle ifade ederler.
İlgili 28 soru bulundu
Milton Friedman, Monetarizmin oluşumunda ve tanıtımında en önemli isimdir. 1976 yılında "Paranın Miktar Teorisi üzerine çalışmalar" adlı kitabında Monetarizmin temel ilkelerini ortaya koymuştur.
Miktar teorisi veya paranın miktar teorisi, para arzının doğrudan doğruya fiyat seviyesiyle orantılı olduğunu belirten klasik ekonomi kuramı. Teoriye göre paranın değeri, ekonomideki para miktarına bağlıdır. Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir.
Alternatif Makro Modeller: Monetarist İktisat. Temsilciler; Cagan, Phelps, Brunner, Meltzer, Friedman, Schwartz, Temel olarak Keynesyen iktisada bir tepkidir.
Phillips eğrisi, bir ekonomide enflasyonla işsizlik oranı arasındaki tarihsel ters yönlü ilişkiyi aktaran tek-denklemli emprik eğridir. 1958 yılında İngiliz istatistikçi ve ekonomist William Phillips tarafından bulunmuştur.
Yüksek enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarında sürekli bir artışa ve paranın satın alma gücünün düşmesine neden olur. Stagflasyon, genellikle talep şokları ile ilişkilidir. Talep şokları, mal ve hizmetlere olan talebin hızla azaldığı veya talep düşüşünün beklenmedik şekilde gerçekleştiği durumları ifade eder.
(Monetarism) Monetarist görüşü benimseyenler para arzının kısa dönemde cari fiyatlarla milli gelirin başta gelen belirleyicisi olduğunu savunmaktadır.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Keynesyen görüşte para politikası faiz oranlarındaki değişmeler yoluyla reel ekonomiye aktarılmaktadır. Para arzındaki bir azalma faiz oranlarını ve dolayısıyla borçlanmanın maliyetini yükseltmektedir.
1950'ler ve 1960'lardaki entelek- tüel topluluk içinde neredeyse tek başına olan Friedman, fiyat sisteminin azamî serbestlikte çalışmasına izin vermek amacıyla, hükümet politikasının kurallarla kısıtlanmasını savundu.
Monetarist düşüneeye göre, uzun dönemde, para arzındaki bu artışın ekonomi üzerindeki gerçek etkisi, piya- sadaki fiyat ayarlamaları nedeniyle, ortadan kalkmaktadır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Phillips ilişkisinin uzun dönemde ortadan kalkmasının nedeni Monetarist görüşte beklentilerdeki yanılgının düzeltilmesi, Yeni Keynesgil görüşte ise ücret ve fiyatların esnek hale gelmesidir.
Orijinal Phillips Eğrisi
Philips araştırma neticesinde söz konusu iki değişken arasında doğrusal olmayan (non-linear), negatif (ters yönlü) ve istikrarlı bir münasebetin olduğunu ifade etmiştir (Phillips, 1958: 283-299).
Daha açık bir ifadeyle, herhangi bir işsizlik düzeyinde, parasal ücretlerde meydana gelecek olan değişme oranı, işsizlik oranı düşerken daha hızlı, işsizlik oranı artarken daha yavaş olacaktır (Phillips, 1958: 290).
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Post Keynesyen ekonomi, ekonomiyi analiz ederken belirsizliğin hâkim olduğu dünyada gerçek ekonomik sorunlarla ilgilenmektedir. Böylece Post Keynesyenler, ekonominin nasıl işlediğini ve nasıl işlemesi gerektiğini açıklamaya çalışmaktadırlar.
Para arzı (ya da aynı anlama gelen para stoku), bir ekonomide belirli bir anda mevcut parasal varlıkların toplam miktarını ifade eder.
Cambridge Yaklaşımına göre, paranın hızı söz konusu ülkedeki kurumsal faktörler tarafından belirlendiği kabul edilmekte ve bu nedenle bugünden yarına değişmeyeceği varsayılmakta olup dolaşım hızı sabit kabul edilmektedir.
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede 'faiz oranının likidite tercihi teorisi' olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Değişim (Mübadele) Denklemine (MV=PT) referans yapılarak açıklanan Miktar Teorisi bugünkü matematiksel biçimiyle 20. yy. başlarında makro iktisadın gelişme aşamasında Amerikalı iktisatçı Irving Fisher (1867- 1947) tarafından sunulmuştur (De Long, 2000).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri