Türkiye ise bu arada İtalya'nın Montreux Boğazlar Sözleşmesi'ni imzalamasını istiyordu. İtalya ile Habeşistan arasında anlaşmazlığın sürdüğü bir sırada konferans toplanmış ve İtalya bu konferansa katılmamıştır. Bu Konferans'ta İngiltere ile Türkiye arasında yakınlaşma daha açık bir şekilde ortaya çıkmaya başlamıştır.
Türkiye'nin girişimi Lozan Boğazlar Sözleşmesi'nin diğer akitleri tarafından da kabul edilince Boğazlar'ın rejimini değiştirecek olan konferans, 22 Haziran 1936'da İsviçre'nin Montrö kentinde toplanmıştır.
21 Temmuz 1774'de Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda Küçük Kaynarca Antlaşması imzalanmıştır. Bu göre, Ruslar Boğazlardan geçiş hakkı kazanarak Karadeniz'de ticaret yapma hakkını elde etmiştir. Böylece Karadeniz bir Türk Gölü olma vasfını kaybetmeye başlamış ve Boğazlar artık devletlerarası hukukun konusu olmaya başlamıştır.
Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye açısından en büyük kazanımları arasında 1923 tarihli Boğazlar Sözleşmesi'nin getirdiği kısıtlamaların kaldırılması gösteriliyor.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi yürürlüğe girdiği 9 Kasım 1936 tarihinden itibaren Boğazlar Rejimi'nin uygulanmasına ilişkin olarak ilk defa Sovyetler Birliği tarafından memnuniyetsizlik konu edildi.
İlgili 42 soru bulundu
İtalya ile Habeşistan arasında anlaşmazlığın sürdüğü bir sırada konferans toplanmış ve İtalya bu konferansa katılmamıştır. Bu Konferans'ta İngiltere ile Türkiye arasında yakınlaşma daha açık bir şekilde ortaya çıkmaya başlamıştır.
1841'de Londra'da toplanan konferansa İngiltere, Rusya, Avusturya, Fransa, Prusya ve Osmanlı Devleti katıldı. Konferans sonunda alınan kararlar, 13 Temmuz 1841 tarihinde “1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi” adını taşıyan sözleşme imzalandı.
Askersizleştirilen Boğazlarda Türkiye'nin güvenliğini Milletler Cemiyeti, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya garanti edecektir. Lozan Sözleşmesi "Boğazlar" terimi içinde toplanan Çanakkale, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda, denizde ve havada, geçiş ve seyrüsefer serbestisi prensibini kabul etmiştir.
Bu antlaşma ile Boğazların barış zamanında savaş gemilerine kapalılığı uluslararası yükümlülük altına alınmıştır. Boğazların kapalılığı kavramı yalnız barış zamanı ile sınırlıdır. Osmanlı Devleti savaşa girdiği takdirde Boğazlar üzerinde istediği gibi tasarruf edebilecektir.
ORCID: 0000-0002-1026-3408. Lozan Antlaşması kapsamında yürürlüğe giren ve ulusal bir statüye sahip olan Boğazlar, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile birlikte özel bir statüye kavuşmuştur.
“Lozan boğazlar Sözleşmesi”nde yer alan ve Türkiye'nin egemenlik haklarını sınırlandıran hükümler, Atatürk'ün akılcı ve gerçekçi dış politikası sayesinde 20 Temmuz 1936'da imzalanan “Montrö Boğazlar Sözleşmesi” ile ortadan kaldırılmıştır.
İtalya hariç Fransa ve diğer devletler Türkiye'nin isteğini kabul etti. 1923 tarihli Boğazlar Sözleşmesi'ni değiştirecek konferans İsviçre'nin Montrö (Montreux) şehrinde toplandı (22 Haziran 1936).
Mudanya Mütarekesi, 11 Ekim sabah saat 06.00'da Türkiye ile 3 İtilaf Devleti İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalandı. Mütareke, imzalandıktan 3 gün sonra yürürlüğe girdi. Antlaşmayla Ankara Hükümeti istediğini elde ederek ve tek kurşun atmadan İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya'yı işgalden kurtardı.
Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Türk topraklarıyla çevrili olmasından dolayı, “Türk Boğazları” olarak adlandırılmıştır.
Montrö Sözleşmesi, ticari gemiler ile savaş gemileri ve savaş gemilerinin kendi içinde, Karadeniz'e kıyısı olan devletlerle olmayan devletler arasında, savaş zamanı ile barış ve savaş tehlikesi durumları arasında ayrım yaparak geçiş rejimini detaylı olarak düzenlemektedir.
24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme ile Boğazlar statüsü yeniden düzenlendi. Buna göre Boğazlar'dan geçiş serbest olup, bu bölgede belirlenen statünün uygulanabilmesi için, başkanlığını Türk temsilcisinin yapacağı bir Boğazlar Komisyonu kuruldu.
Londra Konferansının düzenlenmesinde itilaf devletlerinin amacı; Sevr anlaşmasının şartlarını yumuşatarak Türkiye Büyük Millet Meclisine kabul ettirmek olmuştur. Londra Konferansına Türk tarafından İstanbul Hükümeti ve TBMM birlikte katılım gerçekleştirmiştir.
Boğazlar Bölgesi askerden arındırılmakla bu bölgenin nasıl savunulacağı sorusu cevapsız kalmıştı. Dolayısıyla ortada hem Karadeniz'in güvenliği açısından; hem de Türkiye'nin güvenliği açısından önemli bir sorun vardı. Bu sorun, ancak Montrö Sözleşmesi ile çözülebilmiştir.
Bu antlaşma ile Rusya'nın Karadeniz'deki güvenliği sağlanmıştır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Boğazlar üzerindeki hâkimiyetini tek başına kullandığı son antlaşmadır. Osmanlı Devletinin boğazları savaş gemilerinin geçişine kapatmayı kabul etmesi Boğazlar meselesinin uluslararası sorun haline geldiğini göstermektedir.
24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Boğazlar Sözleşmesi'ne göre; Boğazlardan geçecek yabancı gemilerin kontrolü Boğazlar Komisyonuna devredildi, Boğazlar Bölgesi gayri askeri hale getirerek kontrolü Milletler Cemiyeti'ne bırakıldı. Türkiye'nin Boğazlar üzerindeki egemenliği kısmen sınırlandırıldı.
Boğazlar Sorunu Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Boğazlar sorunu ilk kez 1770 yılında Rusya'nın Çanakkale Boğazına saldırması ile ortaya çıkmıştır. Ayrıca Akdeniz ve Karadeniz'i birbirine bağlayan bu boğazlar denizciliğin başlaması ile birlikte askeri ve ticari anlamda önem kazanmıştır.
Irak sınırı hariç tüm sınırlar belirlendi. Türk bağımsızlığı için verilen savaş diğer Mazlum milletlere örnek teşkil etti. Lozan'da çözülemeyen sorunlar nüfus mübadelesi, Hatay, Musul, yabancı okullar ve Boğazlar sorunu.
1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi'ne göre;
Boğazlar Osmanlı egemenliğinde kalacaktı. Savaş zamanında boğazlar savaş gemilerine kapalı olacaktı. Boğazlar barış zamanında bütün devletlerin savaş gemilerine kapalı olacaktı. Bu durum Avrupa devletlerinin garantisinde olacaktı.
Yaşanan çıkar çatışmasının sonunda Fransa, İngiltere, Prusya, Avusturya ve Osmanlı Devleti arasında, boğazlar sorununun görüşülmesi maksadıyla 1841 yılında konferans düzenlenmiştir. Londra'da düzenlenen konferans, uluslararası antlaşmalar tarihine 1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi olarak geçmiştir.
Çok ağır şartlar içeren Ayastefanos Anlaşması ile Sırbistan, Karadağ ve Romanya bağımsızlıklarını elde etmiştir. Tuna boylarında Akdeniz Bölgesi ne kadar ise büyük bir Bulgaristan Prensliği kurulmuştur. Osmanlı Devleti'nin ise Avrupa'da Trakya Bosna-Hersek ve Arnavutluk toprakları elinden çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri