Hamile göbeğin nedenleri Doğumdan hemen sonra başlanılan egzersizler hamile göbeğinin yerleşmesine sebep olabiliyor. 2-3 ay sonrasında egzersiz yapmaya başlayarak göbeğin erimesine yardımcı olabilirsiniz. Pelvis bölgesindeki zayıf kaslar da hamile göbeğinin sebepleri arasında yer alıyor.
Özellikle basit karbonhidratlar dediğimiz beyaz un ve ürünleri, mısır, tatlılar, şeker ve şekerli besinler, pirinç tüketiminin fazla olması, doymuş dediğimiz hayvansal yağların fazla tüketilmesi ve alkol tüketimi fazlalığı göbek çevresi yağlanmayı artıran yanlış beslenme davranışlarıdır.
Kadınlarda menopozla birlikte düşen östrojen seviyeleri, erkeklerde de düşük cinsiyet hormonu, göbek yağlanmasına katkıda bulunur.
Sağlıksız gıdalar tüketmek beraberinde fazla kilo ve vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
Nasıl kurtulursunuz: Hormonal göbeği uzak tutmanın tek yolu hormonal uyumu korumaktır. Sağlıksız gıda alımınızı kısıtlayın, bunun yerine avokado, fındık ve balık gibi sağlıklı yağlara başvurun. Egzersiz yapmaya devam edin ve sağlıklı bir kiloyu koruyun.
İlgili 45 soru bulundu
Menopoz döneminde günlük beslenme düzeni ve alınan kalori miktarı değişmese, bel çevresinden kalınlaşma ve karın bölgesinde yağlanma artar. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir, tedavi edilmez ise karın ve bel bölgesindeki yağ oranı 2'ye katlanır.
Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve yüzmek karın yağlarının erimesinde etkilidir. Ek olarak düşük karbonhidrat, yüksek proteinli ve bitkisel yağlı beslenmek karın yağlarının daha kolay eritilmesini sağlar.
Karın bölgesi yağlanmasının ana nedeni; genetik faktörler, insülin direnci, triod, polikistik over gibi rahatsızlıklardan kaynaklı nedenlerin yanında menopoz ve andropozdur. Cinsel hormonların azalması en büyük etkendir . Cinsel hormonların en büyük görevi aynı zamanda yağ yakmasıdır.
Göbek fıtığı, karın içeriğinin göbek deliğinin yakınındaki bölgelerde karın kaslarının arasından dışarı doğru çıkması ile ortaya çıkar. Göbek fıtıkları yaygındır ve tipik olarak zararsızdır.
Tedavide eğer hirsütizme yol açan bir hormon bozukluğu var ise bunun tedavisi Endokrinoloji doktoru tarafından düzenlenir.
Uzun vadeli stres veya kronik stres bozukluğu özellikle bel bölgesinde yağlanmaya neden olarak hem sağlık sorunları riskini arttırır hem de fiziksel olarak istenmeyen bir görüntü ortaya çıkarır. Stres ile ilgili ciddi rahatsızlıklar arasında tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve solunum sorunları bulunur.
Göbek düşmesi karın kaslarından birinin yırtılması sonucu ya da zorlanması sonucu ortaya çıkması mümkündür. Sporcularda göbek düşmesi daha fazla meydana gelir. Birçok sporda karın kasları zorlandığı için daha fazla göbek düşmesi yaşanır. Günlük yaşamda da birçok sebeple göbek düşmesi meydana gelebilir.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Göbek bölgesinde düzensiz beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam düzeni gibi sebeplere bağlı olarak karın bölgesinde aşırı yağlanmalar olmaktadır. Aşırı yağlanmalar ise karın kaslarını zayıflatıp gevşetmektedir. Karın kaslarının gevşemesi ve kilo alımına bağlı olarak da göbek sarkmaları gözlenmektedir.
Spor yapmadan göbek yağlarından kurtulmak mümkündür.
Beslenme planınızda daha fazla lifli gıdaları tercih etmek, protein tüketimini artırmak, basit karbonhidratlardan uzak durmak ve paketli gıda tüketimini azaltmak göbek yağlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Karındaki yağlanma bel çevresini ölçerek gösterebilir.Vücut kitle endeksi ise genel vücut yağlanması ve obeziteyi göstermektedir. Bel çevresi toplumlar arasında farklılı göstermektedir. Türkiye için bel çevresi ölçüm ortalaması kadınlarda 80 cm ,erkeklerde 90 cm dir.
En az 3 aylık bir süre tanımalısınız ki, vücudunuz da bu değişimi gösterebilsin. 1 aylık ya da 2 haftalık bir sürede bu değişim gerçekleşmez. Genellikle, göbek yağlarının gitmemesinin nedeni kilo veremediğinizi düşünmenizdir. Ancak, vücudunuzdaki gerçek değişim için en az 12 hafta, yani 3 ay zaman tanımanız gerekiyor.
Yumurta, sarımsak, ıspanak, yoğurt, salatalık, kefir, kırmızı et, hindi, tavuk eti, kırmızı mercimek, balık, limon, çilek gibi yiyecekler yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Göbek ve bel çevresindeki inatçı yağları eritmenin en iyi yolu, beslenmenizde bu yiyecekleri sık sık tüketmenizdir.
Limonlu su göbek eritir mi? Limonlu su metabolizmayı harekete geçiren en sağlıklı içecek seçeneğidir. Diyet döneminde kilo vermek isteyenlerin şişelerinden eksik olmaz. Sağlıklı beslenildiği sürece ve spor ile desteklendiği sürece limonlu, su göbek ve basenlerde oluşan yağların yakımını daha da hızlandırır.
Maydanoz, dereotu, tere, roka, taze nane, semiz otu, yeşil çay, ıhlamur, beyaz çay, hibiskus, karanfil gibi yağ yakıcı bitkiler sayesinde göbek eritmek, artık çok kolay. Çünkü bu bitkiler, vücuttaki fazla gaz, idrar, toksin ve suyu söktürüp karın şişkinliğini giderir, göbekteki fazla yağları yakar.
Özellikle basit karbonhidratlar denilen beyaz un ve ürünleri, mısır, tatlılar, şeker ve şekerli besinler, pirinç tüketiminin fazla olması, doymuş hayvansal yağların fazla tüketilmesi ve alkol tüketimi fazlalığı göbek çevresi yağlanmayı artıran yanlış beslenme davranışlarıdır.
Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Sanılanın aksine, bölgesel yağ yakımı maalesef mümkün değildir. Şöyle ki; "eğer karın egzersizleri yaparsam karnım düzleşir, belim incelir" gibi bu tarz düşünceler tamamen yanlıştır. Bu egzersizleri uyguladığınızda karnınızdaki yağlar ne yazık ki erimeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri