Monosakkaritler, su ile daha küçük birimlere parçalanamadıklarından basit şekerler, tek şekerler, monozlar olarak da bilinirler.Bu sekerler karbonhidratların en küçük yapı birimidir. Çoğu Cₙn formülüne uyar. Bazı monosakkaritler tatlıdır.
Besin kaynağı bakımından önemli olan monosakkaritler heksozlardır. Bunlardan glikoz (kan ve üzüm şekeri), fruktoz (meyve şekeri, levüloz) ve galaktoz (süt şekeri) en önemlileridir.
Monosakkarit Özellikleri Nelerdir? Monosakkaritler karbonhidratların en küçük yapı taşlarıdır. Aynı zamanda yapılarında glikozit bağı yer almaz. Hidrolize uğramazlar ve sindirilme üzerinden daha küçük yapı taşlarına ayrılmazlar.
Beş karbonlu şekerlere pentoz adı verilir (riboz, ribuloz, deoksiriboz).
Monosakkaritler üç farklı özelliğe göre sınıflandırılır: karboksil grubunun yerleşimi, içerdiği karbon atomlarının sayısı ve kiral kullanımı. Karbonil grubu bir aldehit ise, monosakkarit bir aldozdur; karbonil grubu bir keton ise, monosakkarit bir ketozdur.
İlgili 40 soru bulundu
Monosakkaritler besin kaynağı olarak oldukça önemlidir. Heksozlar olarak geçmektedir. Monosakkaritler içerdikleri C sayısına göre ayrılırlar. 3C li şekerler, 5C li şekerler, 6C li şekerler olarak ayrılırlar.
Açıklama. Basit şekerler olarak bilinirler. Karbon(C), hidrojen(H) ve oksijen(O) atomlarından oluşan en az üç karbonlu bileşiklerdir. Monosakkaritler, hidroliz tepkimeleriyle daha küçük birimlere ayrılamaz.
Fruktoz besinlerde ya monosakkarit olarak (saf fruktoz) veya disakkarit (sükroz) olarak bulunur. Saf fruktoz sindirime uğramaz. Ancak sükroz olarak alındığında üst ince bağırsakta sindirim gerçekleşir.
Disakkaritler, iki monosakkarit biriminin glikozidik bağlanma reaksiyonu sonucu oluşan şeker türevleridir (1). Glikozidik bağlanmanın gerçekleştiği atomun cinsine göre C-disakkaritler, O- disakkaritler, N-disakkaritler veya S- disakkaritler olarak tanımlanabilirler [1].
İki adet monosakkaritin birleşerek bir moleküllü su kaybetmesi sonucu oluşmakta olan bileşiklere disakkarit denir. Disakkaritler, monosakkaritlerle birlikte de basit karbonhidratlar şeklinde adlandırılmaktadır.
Maltoz da 1 çeşit, Sükroz da 2 çeşit, Nişasta da 1 çeşit monosakkarit vardır.
Monosakkaritler, hidroliz yoluyla daha küçük moleküllü basit karbohidratlara ayrışmazlar; oligosakkaritlerin ve polisakkaritlerin alt ünitelerini oluştururlar. Renksiz, kristalli katılardır. Suda çözünürler, fakat nonpolar çözücülerde çözünmezler. Çoğu tatlıdır.
Disakkaritlere neler örnek verilebilir? Maltoz (malt şekeri), sakkaroz (çay şekeri) ve laktoz (süt şekeri) disakkaritlere örnek verilebilir.
Karbonhidratların en küçük birimleri monosakkaritlerdir (glukoz, fruktoz ve galaktoz). Bunların birleşimlerinden disakkaritler (maltoz, laktoz ve sükroz) ve polisakkaritler (nişasta, glikojen, selüloz, kitin) oluşur.
Her biri altı karbondur ancak yapılarındaki suyun karbona bağlanma şekli ve kimyasal bağların yerleşimlerindeki farklılıklar nedeniyle birbirlerinden ayrılırlar. Basit şekerle veya basit karbonhidratlar olarak ifade edilen bu bileşenler monosakkarit olarak bilinirler.
Bir alkolden monosakkaritin oluşabilmesi için o alkolün en az 3 değerlikli yani 3 karbon atomlu olması gerekir. Buna göre ilk monosakkarit 3 değerlikli alkol olan gliserolden oluşan gliser aldehit yada dihidroksi asetondur.
Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır.
Karbonhidratlar yapısal özelliklerine göre 3 gruba ayrılır:
2 monosakkaridin birleşmesi ile disakkaridler oluşur. Örneğin, sükroz (glukoz+fruktoz), laktoz (galaktoz+glukoz) ve maltoz (glukoz+glukoz).
ATP MOLEKÜLÜNÜN YAPISINDAKİ MONOSAKKARİT DEOKSİRİBOZDUR. ?
Sakkaroz veya diğer adlarıyla sükroz veya çay şekeri, C12H22O11 formülüyle gösterilen ve bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarittir.
Glikoz terimi genel mono sakkaritleri tanımlamak için kullanılır, spesifik olarak hangi monosakkariti ifade ettiğinizi bilinmez. bu nedenle Glukoz terimi daha doğrudur, bu 6 karbonlu bir aldehit molekülünü ifade eder.
Basit şekerler(karbonhidratlar):
Tek şeker molekülü içeren karbonhidratlara monosakkaritler denir. Glukoz(üzüm şekeri), fruktoz(meyvelerde bulunur) ve galaktoz(süt ürünlerindebulunur) monosakkarittir. Disakkaritler iki şeker molekülünün birleşiminden oluşurlar.
Monosakkaritler karbohidratların monomer birimlerini teşkil ederler. Monosakkaritlerin ampirik formülü (CH2O)n' dir. Kapsadıkları C atomunun sayısına göre sınıflandırılırlar. En basit olanı en az üç tane karbonlu trioz'dur.
Fruktoz bir ketoz örneğidir. Keton grubu çift bağlı oksijendir.
Maltoz, bitkilerin çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir tür şekerdir. Maltozun suda çözülmesinden sonra oluşan kristalleşmeden monohidrat oluşmaktadır. Çimlenmiş arpa ve patates tohumunda bulunmaktadır. Maltoz 2 glikoz molekülünden oluşmakta olup bağırsaklar tarafından üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri