Hani literatürde “mor koyun” benzetmesiyle vurgulanan bir gerçek vardır ya; “sürüde mor koyun olmak” durumu… sıradan olmamak, diğerlerinden farklı olmak… ama asıl vurgulanan, böyle bir gerçek varken ortada, insanların tutumu… Tam da bunu anlatıyor işte.
Morkaraman koyun ırkı sağlam ve iri yapılıdır. Canlı ağırlık ve cüsse bakımından Akkaraman koyun ırkından daha büyüktür. Cidago yüksekliği ve vücut uzunluğu ergin dişi ve erkeklerde sırasıyla 68 - 75 cm ve 67 - 72 cm'dir. Kuyruk, yağlıdır ve kuyruk omurları iki bükümlü olduğundan “s” şeklindedir.
MOR KOYUN Gölbaşı, Ankara Türküsü (Oğulbey-Çakal Köyü ) 1)Kaynak Kişi : Mehmet Boyacı (1935 ) Derleyen : Mahmut Rakıp Kösemihal Hulusi Suphi Karsel 2)Kaynak Kişi (TRT ' ye göre) Ahmet Yamacı (1944) Voices That Cannot Find a Place in the Media İletişim : [email protected] Ankara' nın en eski oyun havası : MOR ...
Bölgenin en büyük hayvan tüccarlarından Mehmet Şahin ise koyu renk dokusuna sahip olan ve 'mor' olarak adlandırılan kurbanlıkların, beyaz renkli koyunlara göre et kalitesinin daha iyi olduğunu onaylayarak "Biz bile mor koyunları kurbanlık olarak kesiliyoruz. Vatandaşlarımızın da mor koyun kesmesini tavsiye ediyoruz.
Türkiye'nin Yerli Koyun ırkıdır. Daha çok Karamanoğullarının beylik sınırlarında yetiştirildiği için bu ismi almıştır. Ak Karaman Koyunu , Mor(kızıl) Karaman Koyunu ve Güney Karaman Koyunu olarak üç türü vardır. Akkaraman cinsi daha çok kırsal meralar ve ovada yetiştirilir, genelde beyaz renklidir.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Bu ırk Sivas ve Malatya illerinin doğusundan Kars ve Van'a kadar olan geniş bir bölgede yetiştirilmektedir. Ancak daha çok Erzurum, Van, Ağrı, Kars ve Muş illerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu bölgesi koyun varlığı Türkiye koyun varlığının % 30.6'sını oluşturmaktadır.
Koyunlar da gebelik en fazla 150 gün sürmektedir. En az ise 135 gün sonrasında da doğum gerçekleşebilir. Koyunlardaki gebelik ilk 3 ay fark edilemeyebilir çünkü koyunun karnı çok çıkmamıştır.
İsmail Altunsaray - Mor Koyun [ Gönül Dağı Dizi Müzikleri ⛰ © 2022 Köprü ] - YouTube.
Genel olarak Doğu İllerimizde yetiştirilir. Vücut renkleri kızıldan mora kadar değişmekte baş, burun, karın altı ve bacaklar çıplaktır. Yağlı kuyrukludur. Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır.
Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor.
Koyunlar, sürüdeki arkadaşları, çobanları ve yakın çevredeki tanışları derken 50-60 resmi belleklerine kaydedebiliyorlar. Yani, eğer tanıdığınız bir koyunu kesiyorsanız, bilin ki, o da sizi çok yakından tanıyor.
Yerel Haberler. Merkezi Mersin'de olan Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Tarsus Şubesi, yöresel ırkların ıslahı çalışmaları kapsamında Tarsus'a has 'kara koyun' ırkının tescilini yaptırdı.
"Romanov ırkı koyunların en bariz özelliği ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda her doğumdaki yavru sayısının artış göstermesi ve bir doğumda 6'ya varan yavru elde edilebilmesidir.
Akkaraman ırkında bir koyundan yılda 1,2 kuzu alınır, yani 100 koyununuz varsa gebe durumda bundan 120 kuzu alınması beklenir. Bunları ıslah yoluyla artırmaya çalışıyoruz. Akkaraman ırkında Türkiye çapında baktığımızda ikizlik oranı 1,2'den 1,4'e çıktı.
Burada önemli olan nokta koyunlar 2 yılda 3 kez doğum yapabilir. Yani bunu yıla vurduğumuzda 100 koyun yılda ortalama 150 doğum yapar, %50 ikizlik durumu ile bakıldığında 225 kuzu olarak hesaplayabiliriz.
Terim, siyah renge sahip koyunlardan gelmekte olup kara koyunlar sürüde öne çıkmakta ve yünleri geleneksel olarak boyanamadığı için daha az değerli kabul edilirdi. Sürüden göze çarpan bir kara koyun.
Koyun Eti ve Özellikleri
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir.
Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar. Koç, 2 yaşından büyük ve damızlık için kullanılan erkek koyundur. Anaç koyun ise koçun dişi versiyonudur.
İskoçya'da Perşembe günü Lanark'ta yapılan satışta embriyodan üretilmiş bir kuzu olduğu ifade edilen Double Diamond isimli Texel kuzusu 368 bin sterline (Yaklaşık 3 milyon 603 bin TL) satıldı. Açık artırmanın 10 bin 500 sterlinden (Yaklaşık 103 bin TL) başladığı ve fiyatın hızlı bir şekilde yükseldiği ifade edildi.
Yüksek yapılı koyun ırkları arasında yer alan Lacaune Koyunu, 1990 yılından bu yana dünyanın dört bir yanına yayılıyor. Fransa'nın ünlü süt koyunları arasındaki ırk, dünyanın farklı ülkelerinde etçi olarak da değerlendiriliyor.
İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen koyun ırklarının sayısı 38 iken toplam koyun varlığı 10.120.431 baştır. Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük değer Nevşehir (208.452 baş) iline aittir.
Ülkemizde varlık gösteren merinos koyunlarının başında; Karacabey Merinosu, Malya koyunu, Anadolu Merinosu ve Konya Merinosu geliyor.
Merinos ırkı Türkiye'ye ilk defa 1843 yılında ispanyadan ithal edilmiştir. İspanyol tarak yapağısı merinosları Bursa ilindeki Mihalıç Çiftliğinde (Karacabey Harası) yetiştirilmeye başlanmış ve bunların sayıları zamanla 80-90 bin e kadar çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri