Morbid Tourism – Blom tarafından yapılmış araştırmalar sonucu, bu kavram toplumu etkileyen ölüm vakalarının gerçekleştiği mekanlara veya ölüm olaylarının olduğu destinasyonlara yönelik turizm devinimleri anlamına gelmektedir (Blom, 2000: 29-36).
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Dark turizm terimi, Glasgow'daki bir üniversitede görev yapan iki öğretim üyesi tarafından 1996 yılında ortaya atıldı. Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor.
Yakın veya uzak geçmişte yaşanmış olan üzüntü verecek, herkesi ilgilendiren herhangi bir olayın yaşandığı yerlere, geziler düzenlemek dark turizmi oluşturuyor. Ayrıca kara turizm, kara nokta turizmi, hüzün turizmi gibi isimlerle de anılıyor. Bu gezilere katılanlara dark turist deniyor.
İlgili 18 soru bulundu
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Bunlardan biri olan hüzün turizmi; geçmişte meydana gelmiş ölüm, savaş, kaza, deprem gibi üzücü olayları içerisinde barındıran bir turizm çeşididir. Bu turizm kapsamında yapılan ziyaretlerde, empati yoluyla eskiden yaşanmış olayların kişiye aktarılması amaçlanmaktadır.
Yeşil Otel Yeşil otelcilik, doğayı korumaya ve sürdürülebilir turizme yönelik otel yönetimi uygulama‐ larıdır. Burada yeşil oteller hem konaklama işletmelerinin enerji tasarrufu sağlamasına hem de doğaya bırakılan atıkların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Turistik ürün bazında değerlendirildiğinde kimi ritüeller, yemekler, yapılar yahut giysiler yani kısacası turizm içerisinde turistik ürüne dahil olan birçok şey, halkın özgün yerel kültürüne uygun sergilenip sergilenmemesine göre otantik yahut otantik olmayan şeklinde tanımlanmaktadır.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Karma turizm gezgincisi, • tatilinde yapmayı planladığı etkinlik için kendisine sunulan • seçenekler arasında bir seçim yapmaya çalışır. Örneğin, ilk • seçim düzeyi ülke üzerinden yapılır. Daha sonra bölge ve tesis • seçimleri yapılır. Son olarak ise seçilen yerde yapılabilecekler • düşünülür.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Kültürel miras turizmi, tarihi mimari eserler, sanatsal açıdan önemli anıtlar ve arkeolojik yapılar ile kısıtlı kültürel miras ve koruma anlayışının yanı sıra modern zamanda yapılan yapıların sosyal toplum tarafından kabul görmesi sonucu oluşan tüm soyut ve somut varlıkların toplamıdır (Aksoy ve Ünsal, 2012:3).
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Bir başka tanımda etnik turizm, bir bölgede yaşayan, yerel veya yerel olmayan, ortak tarihi, kültürü, dini ve dili paylaşan etnik azınlık gruplarının otantik kültürünü yakından tanıma ve tecrübe etme amaçlı seyahatleri içeren bir turizm türü olarak tanımlanmaktadır (Jamontaite, 2015: 15).
Manevi turizm ziyaretçinin ruhsal arayışına odaklanmaktadır. Bu odaklanma dini birliğe bağlı olabilir veya olmayabilir; fakat çoğu zaman doğu dinlerinden (örn. Budizm, Hinduizm) elde edilen törenler ve gelenekler yer almaktadır (Smith ve Kelly, 2006). Yoga kelimesi ise 'birlik' anlamına gelmektedir (Aggarwal vd. 2008).
Özel İlgi turizm türleri; Özel İlgiye dayalı türler: Kumar Turizmi,Golf Turizmi, Yat Turizmi, Macera Turizm ve Alışveriş Turizmi.
Eko turizm ekoloji ve ekonominin karşılıklı etkileşim içinde olduğu bir turizm modelidir. Doğa temelli olması, doğalı koruması, yerel halkın kalkınmasını sağlaması, negatif unsurların olabildiğince saf dışı edilmesi, sürdürülebilir kaynakların kullanımının arttırılması belli başlı amaçları arasındadır.
Türkiye'de başlıca ekoturizm çeşitleri; akarsu sporları, agro-turizm, botanik turizmi, doğa yürüyüşü, kamp-karavan turizmi, dağ turizmi, bisiklet turları, ornitoloji turizmi ve yayla turizmi olarak sıralanabilir.
Ekoturizm çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir.
İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanmaktadır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Özellikle, "ada turizmi" terimi, bir adada aile pansiyonları, kurumsal oteller ve diğer ilgili ticari alanların kurulmasının yanı sıra adanın doğal noktaları ve gelişimlerinin entegrasyonunu ilerleterek turizmin gelişmesi sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri