DAVRANIŞÇI ÖĞRENME KURAMLARI. Kurucusu Amerikalı John Watson'dur. Watson, 1920'de zihinde olup bitenlerle hiç ilgilenmeden, bireyin gözlenebilen davranışlarını incelemeyi amaçlamış ve davranışçı yaklaşımı kurmuştur.
JOHN B. WATSON'IN BİTİŞİKLİK KURAMI
Davranışçılığın kurucusu kabul edilen Watson, Chicago (Şikago) Üniversitesi'nde Psikoloji alanında doktora alan ilk kişidir. Watson'ın öğrenmeye dair temel yaklaşımı, uyarıcı-tepki bitişikliğidir.
Amerikan psikolojisinin en etkili çevreci psikologlarındandır. Pavlov'un koşullu refleks ile ilgili görüşlerini kendisine model alan Watson; eğer köpek koşullanabiliyorsa bebeğin de koşullanabileceğini öne sürmüş ve bebeklerin koşullanma yoluyla yetiştirildiğini savunmuştur.
9 Ocak 1878'de Güney Karolina'da Greenville yakınlarında doğdu. 29 yaşında profesörlük unvanını aldı. Davranışçılık ekolünün kurucusudur.
Dünya Savaşı sıralarında bir grup Amerikalı psikoloğun, yapısalcılığa ve işlevselciliğe karşı çıkmaları ve bilincin iç gözlem yöntemi ile incelenmesine kuşku ile bakmaları sonucu ortaya çıkan, bilinç hallerinin değil, davranışların, gözlenebilir durumların incelenmesi gerekliliğini savunan psikoloji kuramı akımıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Pavlov, Thorndike, Watson, Guthrie, Hull, Skinner başlıca davranışçı kuramcılardır.
Kurucusu Amerikalı John Watson'dur. Watson, 1920'de zihinde olup bitenlerle hiç ilgilenmeden, bireyin gözlenebilen davranışlarını incelemeyi amaçlamış ve davranışçı yaklaşımı kurmuştur.
Biyolojik yaklaşım, indirgemeci olduğu yönünde eleştirilere maruz kalmaktadır. Biyolojik yaklaşımı benimseyen psikologlar, genlerden moleküllere, hücrelere, nöronlar arası iletişime, sinir ağlarına, beyin sistemleri, sinir sisteminin tümüne ve nihai olarak davranışa ve bilişe ulaşmayı hedefler.
Davranışların bir dizi uyarana tepki olarak ortaya çıktığını ileri süren ancak zihinsel süreçleri davranışlardan ayırarak sadece gözlenebilen davranışları incelemek üzere geliştirilen bir yaklaşımdır.
Watson'a göre bir şartlanmanın olabilmesi için nötr uyarıcı ile koşulsuz uyarıcının ardı ardına verilmesi gerekir. Buna bitişiklik ilkesi denir.
“ zihnin ögelerini bir kenara koyup organizmayı davranışsal tepkiler ile açıklamaya çalışan; insanın ne hissettiği ile ilgilenmeyen ancak insan davranışları ve çevre ile ilgilenen bir yaklaşımdır.” Davranışçılığın insan davranışlarını “ceza” ve “ödül” ile açıkladığı yanılgısı da çok yaygındır.
Özet: Davranışçılık akımı, 1913 yılında John Watson'ın yayımladığı yazı ile doğar. Tüm davranışların klasik ve edimsel koşullanma ile öğrenildiğini savunur. Davranışların, kalıtsal olarak aktarılmadığını, insanların boş bir zihin ile doğduğunu ileri sürer.
Sosyal öğrenme kuramı Albert Bandura'nın yaptığı çalışmalarla gelişen ve günümüzde eğitim ve psikoloji alanında büyük ölçüde kabul gören bir öğrenme kuramıdır. Sosyal öğrenme kuramının temelinde gözlem ve başkalarının yaptığı davranışları taklit etmeye dayalı dolaylı bir öğrenme vardır (Bandura, 1977).
Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT); kişinin psikolojik sorunlarını sürdüren uyumsuz düşünce ve davranışlarını değiştirerek iyileşme sağlamayı hedefleyen bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın bilişsel kısmı kişinin zihinsel süreçlerini ele alır.
Davranışsal yaklaşımda davranışlar tamamen realist bir bakış açısı ile incelenir. Organizma pasif bir konumdadır. Bilgi tamamen nesneldir ve bireylerden bağımsız olarak çevreler var olmaktadır. Öğrenmenin tamamlanması için tekrar, pekiştirme, geliştirme ve etkin katılım olması gerekir.
Biyolojik yaklaşımın temsilcilerinden ilki Arnold Gessel tarafından ortaya atılan olgunlaşma kuramına göre çocuğun yaradılışında özel ve daha önceden hazırlanmış bir gelişim planı vardır. Gessel'e göre deneyim daha az önemlidir. Gelişim biyolojik planın açılımıdır ve doğaldır.
Çocuk gelişiminde hala popüler olan bir yaklaşım olan psikodinamik yaklaşım Sigmund Freud tarafından oluşturulan bir kuramdır. Bireyin bilinçaltındaki dürtü ve anılarının farkına varması sağlanarak terapi uygulanmasıdır. Bu yaklaşımda rüya analizleri, hipnoz ve serbest çağrışımlar uygulanır.
Diğer bir değişle ise psikoterapi, zihinsel ve duygusal sorunları olan kişilerle zihinsel ve duygusal bağlantı kurularak yürütülen tedavi etme bilim ve sanatıdır. Yaşamda kaçınılmaz olan başarısızlıklarla, çelişkilerle ve düş kırıklıklarıyla baş etmek için psikoterapötik uygulamalar büyük bir başarıyla kullanılıyor.
Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler.
Davranışçı Yaklaşım Örnekleri Nelerdir? Davranışçı yaklaşım örneğinde en bilineni; köpeğe yemek vermeden zile basılması durumunda köpek, zil ile yemeği bağdaştırmaktadır. Belli bir zaman sonra köpeğe yemek verilmese dahi zile basıldığı zaman salya akıtmaya başladığı görülür.
Davranışçılığın teorik hedefi davranışı tahmin ve kontrol etmektir.
Aaron Temkin Beck (18 Temmuz 1921 - 1 Kasım 2021), Amerikalı psikiyatr. Bilişsel davranışçı terapinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri