Nasıl motive oluruz ve nasıl motive ederiz üzerine kırk yıllık araştırmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan ve iş hayatının olmazsa olmazı, motivasyon konusunu son zamanlarda çok alışa geldiğimiz devrim dönemlerini niteleyen Endüstri 1.0 , Endüstri 2.0, Endüstri 3.0 şeklinde olduğu gibi aşamalara bölerek anlatan bir ...
Motivasyon 3.0 ise ihtiyaç duyduğumuz üst sürüm olarak değerlendiren yazar, insanların üçüncü bir güdüleri olduğunu, o güdünün öğrenmek, yaratmak ve dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek olduğunu kabul ediyor.
Motivasyon 2.0, çalışanların itaatkar olmalarını isterken Motivasyon 3.0, çalışanların yaptıkları işe canla başla sarılmalarını ister. Ustalık, yani önemli bir konuda daha da başarılı hale gelmek, ancak bu şekilde mümkündür. Ustalaşmak, üçüncü güdümüzün önemli ama çok zaman geri planda olan bir bileşenidir.
Motivasyon 1.0 çoğunlukla hayatta kalma ile ilgiliydi. İnsan davranışı açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar ve acıdan kaçma isteği gibi gereksinimlerle şekilleniyordu. İnsanlığın erken evrelerinde, bu hayatta kalma odaklı motivasyon kaynağı amacını yerine getirdi.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Motivasyon kavramı, bireylere amaca yönelik hareket edebilme eğitimi yaratan gücü ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Motivasyon çeşitleri, içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılıyor. Bununla birlikte; temel ve günlük motivasyon, pozitif ve negatif motivasyon gibi motivasyon çeşitleri de bulunuyor.
Motivasyon işgöreni, beklenen nitelikte ve nicelikte görevini yapması için etkilemek anlamındadır(Başaran, 1984). Genel bir ifade ile bir veya birden çok insanı, belirli bir yöne (gaye ve amaca) doğru devamlı şekilde harekete geçirmek için yapılan çabaların toplamıdır.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyon, kişiyi belirli bir amaç için harekete geçiren güçtür. Bireylerin belli bir hedefi gerçekleştirmeleri için kendi arzu ve istekleriyle hareket etmelerini sağlayan şey, motivasyon nedir sorusunun cevabıdır.
Motivasyonun asıl kaynağı bireyin kendisidir ve herkesin motivasyon kaynağı aynı değildir. Başarıya ulaşmak için gerekli olan güç ise motivasyondan doğar. Motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerinden kabul edilir, çünkü yaşamda başarmak istediğimiz hedeflere ulaşabilmenin ilk adımı motivasyondur.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Başarı motivasyonu, bir öğrencinin standardını belirlediği hedefine ulaşmak için zaman ve enerjisini ayarlamasıdır (Ülgen, 1994). Başarılı öğrenciler başarılarının nedeni olarak yetenek ve çabayı, başarısızlıklarının nedeni olarak da çaba eksikliklerini görme eğilimindedirler (Açıkgöz, 2003).
Motivasyon eksikliği bir işi yapmaya yönelik istek, merak, ilgi, heves ve coşkunun olmaması durumudur. Motivasyonun yetersiz olması, üretkenliği ve başarıyı engelleyen en büyük etkenler arasındadır.
Öz motivasyon başkalarının bizi motive edemediği durumlarda iç kaynaklarımızı harekete geçirerek istekli hale gelmemizdir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur.
Motivasyonsuzluk, bir kişinin hedeflerine veya günlük aktivitelerine ilgisini kaybetmesi ve enerjisini yitirmesi durumudur.
Aşırı motivasyon, bir öğrencinin sınava çok iyi hazırlanmış olmasına rağmen sınavı kaybetmesi anlamına gelir. Bir çocuk çok iyi hazırlandıysa motivasyona ihtiyaç duymaz. Ailelerin motive etmek için kullandığı yöntemler var.
Motivasyon türleri arasında en kalıcı olanı, içsel motivasyon türüdür. İçsel motivasyon, bireyin içinden gelen, kendi arzuları ve hedefleri doğrultusunda hareket etme isteğidir.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
Motivasyon, insanların amaçlarına ulaşmada gerekli olan güç, enerji ve azim sağlar. Motivasyon, insanların daha iyi performans göstermeleri ve hedeflerine ulaşmaları için gerekli olan güç ve odaklanmanın kaynağıdır. Motivasyon, insanların hayatlarının her alanında başarılı olmalarını sağlamak için çok önemlidir.
İhtiyaç: Motivasyon, belirli şeylere karşı duyulan gereksinim ile başlar. Uyarılma: Bireyde gereksinmenin giderilebilmesi için, herhangi bir gücün oluşmasıdır. Davranış: Bireyin ihtiyacı doğduğunda ve bu ihtiyacı gerçekleştirmek için uyarıldığında belirli bir davranışta bulunma aşamasıdır.
Motivasyon teorileri, iki ana başlık altında incelenir: kapsam teorileri ve süreç teorileri. Kapsam teorileri, bireyin ihtiyaçlarını ve iç faktörlerini ele alarak bireyi yönlendiren süreci analiz ederken; süreç teorileri bireyin amaca yönelik hareket etme düşüncelerini ve dış faktörlerini incelemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri