Fındıkları bir gece önceden ıslatırsanız; Demir, protein, kalsiyum ve çinko gibi vitaminler vücut tarafından daha iyi emilir. Su, asitlerde bulunan ve hazımsızlığa neden olan fitik asidi uzaklaştırır. Bu nedenle, fındıkları ıslatmak, onları düzgün bir şekilde sindirmeye ve faydalarını toplamaya yardımcı olur.
Kuruyemişlerin çeşitlerine göre uygun sürelerde tuz eklenen suda bekletilmesidir. Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır.
Uzmanlar Çiğ Kuruyemiş Yemeyi Öneriyor
Uzmanlar kuruyemişlerin çiğ yenmesinin sağlığa çok daha faydalı olduğunu dile getirmektedir. Çiğ yenen kuruyemişler içindeki lipaz enzimleri sayesinde yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Fındıkları bir gece önceden ıslatırsanız; Demir, protein, kalsiyum ve çinko gibi vitaminler vücut tarafından daha iyi emilir. Su, asitlerde bulunan ve hazımsızlığa neden olan fitik asidi uzaklaştırır. Bu nedenle, fındıkları ıslatmak, onları düzgün bir şekilde sindirmeye ve faydalarını toplamaya yardımcı olur.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
Kavrulmuş Kuruyemiş Daha Fazla Kalori
Kuruyemişin yağ ile kavrulması, yemişten alınan kalori miktarını artırır. Her ne kadar karbonhidrat bakımından eşit olsalar da, kavrulmuş yemişten alınan kalori çiğ yemişe göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuklar için kesinlikle çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir.
Yüksek miktarda lif içerdiğinden fazla tüketmek ishale yol açabilir. Bazı bünyelerde baş ağrısı yapabilir. Hormonlara etki ettiğinden adet söktürücü ve adet geciktirici etkiler gösterebilir. Mide sorunu yaşayan, midesi hassas olan kişilerin midesine dokunabilir, ağrı ve yanma yapabilir.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Her gün aç karnına bir bardak akşamdan suda bekletilmiş cevizin suyunu içerek kolesterolünüzü düzenleyebilirsiniz. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kötü kolesterol dengelenir ve kalp sağlığı korunur. Düzenli ceviz suyu tüketmek, kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.
Fındık içlerinin su içeriğinin % 6' yı, kabuklu fındıkların ise % 10-12' yi geçmesi istenmemektedir.
Fındığı günde 1 avucu geçmeyecek şekilde tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. l Fındığın içinde yüksek oranda magnezyum bulunduğu için kemik sağlığına iyi gelir. Günde bir avuç fındık tüketmek, vücudun magnezyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Aynı zamanda kemik erimesinin önüne geçer.
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Kızartılmış mısır fıstığı, kavrulmuş mısır fıstığından daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Mısır fıstığı diğer kuruyemişler kadar sağlıklı değildir, ancak yine de bazı beslenme faydaları vardır.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Fındık, fıstık, ceviz, kaju, badem, leblebi gibi bilinen birçok çeşidi bulunmaktadır. Sağlığımız için tedavi edici özelliklerinden dolayı yeterli miktarlarda tüketimi önerilmektedir. Fakat tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmekte fayda vardır. Fazla miktarlarının yüksek kalorili olduğu unutulmamalıdır.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
1 avucu yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk gelir. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çiğ fındığa denk gelir.
İçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Özellikle diyetisyenler listelerini hazırlamadan önce ara öğünlerde bir porsiyon ( 6-7 adet ) fındık önerirler. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur.
İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir. Protein bakımından zengin olduğu için kas kitlesini korur, spor yapanlar için iyi bir besindir.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri